Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης

Τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης για την υλοποίηση των μέτρων του 3ου μνημονίου που θα οδηγήσει σε δραστική μείωση των συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, κατήγγειλε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος στην ερώτησή του αναφέρει τα εξής :  
"Σαρωτικές ανατροπές στην κοινωνική ασφάλιση φέρνει η δέσμη των προαπαιτούμενων μέτρων του 3ου μνημονίου  της ελληνικής κυβέρνησης με την Ε.Ε , την  ΕΚΤ και το ΔΝΤ. 
Συνεχίζεται η δραματική μείωση των συντάξεων. Το κράτος δεν εγγυάται καθορισμένη σύνταξη, αλλά εξευτελιστικό επίδομα (βασική σύνταξη) 360€ που ακόμα κι αυτό θα εξαρτάται από εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Προωθείται η αυτόματη μείωση των συντάξεων ανάλογα με τα ελλείμματα των Ταμείων. Εξετάζεται η κατάργηση των επικουρικών συντάξεων και η συγχώνευσή τους με τις κύριες.
Στην πράξη, καθορισμένες θα είναι πλέον μόνο οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι, χωρίς να γνωρίζουν τι ποσό σύνταξης θα λάβουν αν τελικά κατορθώσουν να συνταξιοδοτηθούν, με την υψηλή ανεργία, την ανασφάλιστη εργασία και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις που κυριαρχούν.
Αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια, ακόμα και πάρα πάνω,  σε σύνδεση με το προσδόκιμο ζωής, ενώ επιβάλλεται ποινή μείωσης των συντάξεων 10% για κάθε χρόνο συνταξιοδότησης πριν από τα 67 χρόνια.  
Τέτοια μέτρα περιλαμβάνονται στη Λευκή Βίβλο της Επιτροπής για τις συντάξεις, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την "ενεργό γήρανση" και συνιστούν βάση οργάνωσης της αντιλαϊκής επίθεσης κατά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.  
Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στην προωθούμενη κατάργηση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης, με μείωση των συντάξεων και αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης;".

03-12-2015                                       Η ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας