Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Ο χώρος όπως τον θέλουμε εμείς

της Ιωάννας Κωσταρέλλα από το ΧΡΟΝΟ
Τα τελευταία χρόνια ελάχιστοι διασχίζουν τη στοά Τσιμηνάκη στην Κοζάνη. Τα περισσότερα καταστήματα εντός αυτής έκλεισαν, ενώ οι λίγοι που πεισματικά μένουν, άκουσαν με μεγάλη χαρά την πρωτοβουλία της ομάδας “Imagine the City-Φαντάσου την Πόλη” να ομορφύνει τη στοά και να την ξαναχρησιμοποιήσει σαν υπαίθριο κινηματογράφο για μια νύχτα.
Η βραδιά τα είχε όλα. Ποπ-κορν, που χοροπηδούσαν και έβγαιναν απο την κατσαρόλα ζεστά-ζεστά εκείνη τη στιγμή, κρασάκι και καλή παρέα. Μέσα σε όλα αυτά η ταινία ήταν το λιγότερο.

Μια στοά μέσα σε έναν αστικό ιστό, τόσο αφιλόξενο, βρήκε τη ζωντάνια της. Eστω για μια νύχτα. Γέμισε με ανθρώπους που τη νοικοκύρεψαν, έφεραν κεράκια και ωραία χρυσάνθεμα, δείχνοντας το δρόμο για το πως ο χώρος γίνεται ότι θέλεις εσύ να γίνει. Μια βρώμικη στοά που οι οσμές και οι ακαθαρσίες σχεδόν απαγορεύουν τη διέλευση, μπορεί να γίνει ένας υπαίθριος κινηματογράφος. H ότι άλλο.
Το ζητούμενο, λοιπόν, είναι τι θέλουμε και πόσο είμαστε διατεθειμένοι να ασχοληθούμε με το κάθε τι. Σκεφτόμαστε ως διαμέρισμα, ως πολυκατοικία, ως γειτονιά, ως περιοχή, ως πόλη, ως χώρα ή ως πλανήτης; Αυτό είναι που διαφοροποιεί τον τρόπο σκέψης και τον τρόπο ζωής. Iσως αν σποφασίσουμε για λίγο να σκεφτούμε την πόλη ως προέκταση μας, να καταφέρουμε να την αγαπήσουμε και να της το δείξουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας