Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Ξόρκια

Του Ι. Κ. Πρετεντέρη
Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, όταν η χώρα ζούσε σε αναπτυξιακή τροχιά, ο τότε αρχηγός της αντιπολίτευσης Γεώργιος Παπανδρέου είχε διατυπώσει ένα από τα γνωστά ευφυολογήματά του για να παρακάμψει την πραγματικότητα: «Στην Ελλάδα», είχε πει, «ευημερούν οι αριθμοί, αλλά πένονται οι άνθρωποι!».
Υποθέτω ότι ο Γεώργιος Παπανδρέου το είπε με την αίσθηση του χιούμορ που τον χαρακτήριζε. Πού να ήξερε ο άνθρωπος ότι θα τροφοδοτούσε έτσι με ένα κορυφαίο επιχείρημα τη διακομματική ελληνική σχολή του πιο απίθανου ανορθολογισμού;
Ενός ανορθολογισμού που ακόμη και έπειτα από μερικούς αιώνες Διαφωτισμού εξακολουθεί να πιστεύει ότι η πίστη προηγείται της απόδειξης.
Με άλλα λόγια: Αν εγώ πιστεύω ότι τα πράγματα πάνε χειρότερα, τότε λένε ψέματα οι αριθμοί αν αποδεικνύουν ότι πάνε καλύτερα!
Είναι ένας πρωτόγονος ανορθολογισμός στα όρια του κομπογιαννιτισμού, βαθιά ριζωμένος σε μια αγοραία κοινωνική ρητορική, και ο οποίος χαρακτηρίζει εξίσου τη «λαϊκή Δεξιά» και τη «λαϊκή Αριστερά».
Δεν είναι τυχαίο ότι μετά τους συριζαίους που επικαλούνται την αναλήθεια των αριθμών επειδή δεν τους αρέσουν όσα καταγράφουν οι αριθμοί, εμφανίστηκαν ο Κακλαμάνης και ο Πολύδωρας να υιοθετήσουν ακριβώς την ίδια λογική.
Προσέξτε: δεν αμφισβητούν την ακρίβεια των αριθμών - πράγμα που δεν είναι και πολύ εύκολο στις σημερινές συνθήκες αυστηρής δημοσιονομικής επιτήρησης της χώρας.
Δηλώνουν απλώς ότι πλεόνασμα δεν υπάρχει επειδή δεν πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρχει!
Κορυφαίος όλων ο Πολύδωρας δήλωσε: «δεν μπορούν να μας κοροϊδεύουν από το υπουργείο Οικονομικών και να μας λένε ότι έχουμε πλεόνασμα. Εγώ έχω πλεόνασμα απελπισίας».
Με άλλα λόγια, οι αριθμοί που καταγράφουν το δημοσιονομικό πλεόνασμα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα επειδή ο Πολύδωρας έχει «πλεόνασμα απελπισίας».
Πράγμα που σημαίνει ότι από τη στιγμή που ο Πολύδωρας δηλώνει απελπισμένος ή θυμωμένος ή συγχυσμένος ή κουρασμένος, η χώρα αποκλείεται να έχει πλεόνασμα.
Πιάσ' το αυγό και κούρευ' το!
Είναι ακριβώς η ίδια γραφική λογική με τη «λαϊκή Αριστερά» που λέει ότι το πλεόνασμα είναι «αλχημεία» ή «οφθαλμαπάτη» επειδή έχουμε 28% ανέργους ή επειδή αυξήθηκαν οι αυτοκτονίες ή επειδή δεν παίζει μπάλα ο Παναθηναϊκός.
Λες και η υψηλή ανεργία των νέων ή η απελπισία του Βύρωνα έχει σχέση με το αν οι εφορίες εισπράττουν τον ΦΠΑ!
Εντάξει, γελάμε. Αλλά δεν είναι μόνο για γέλια.
Είναι και για κλάματα. Διότι άντε να κάνεις δημόσιο διάλογο με ανθρώπους που δεν πιστεύουν στους αριθμούς αλλά σε ξόρκια, φυλαχτά και μαντζούνια.
Κι ακόμη χειρότερα, άντε να βγάλεις τον τόπο από την κρίση με ξόρκια, φυλαχτά και μαντζούνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας