Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

Κατόπιν ενεργειών μου

της Ιωάννας Κωσταρέλλα από το ΧΡΟΝΟ Κοζάνης
Το είδαμε ξανά το όνειρο της μεταρρύθμισης. Της όποιας μεταρρύθμισης, είτε αυτή αφορά στο χάρτη της τριτοβάθμιας, είτε της αυτοδιοίκησης. Αφού αρχίσουν τεχνηέντως οι διαρροές, «σκάει η βόμβα» του σχεδίου και έπονται διαπραγματεύσεις και πολιτικές πιέσεις.
Oποιος διαθέτει την καλύτερη πρόσβαση στο υπουργικό γραφείο, σώζει το δήμο του, το πανεπιστήμιό του, τις υπηρεσίες του τέλος πάντων. Οι υπόλοιποι; Ας πρόσεχαν που δεν έχουν μπάρμπα στην Κορώνη.

Η γνωστή ιστορία, λοιπόν, επαναλαμβάνεται, για να επιβεβαιωθεί ότι οι μεταρρυθμίσεις δε γίνονται ούτε για εξορθολογισμό, ούτε για βελτίωση υπηρεσιών. Γίνονται απλά και μόνο για να διατηρήσει το σύστημα την εξουσία του στα πράγματα. Για να ζητήσει ο δήμαρχος από το βουλευτή κι εκείνος με τη σειρά του από τον υπουργό το ρουσφέτι και να επιστρέψει νικητής και τροπαιούχος στους ιθαγενείς με το γνωστό –κατόπιν ενεργειών μου- στυλάκι. Δύσκολο να σπάσει αυτή η αλυσίδα, αφού έχουμε σχεδόν συναποδεχθεί ότι δε θέλουμε κάτι τέτοιο.
Αντίθετα, θέλουμε να τα διαπραγματευόμαστε όλα με τον πατροπαράδοτο τρόπο. Κάνε μου, για να σου ανταποδώσω στη συνέχεια. Χωρίς σοβαρή συζήτηση και επιχειρήματα. ΟΚ, το πιάσαμε κι αυτή τη φορά το υπονοούμενο. Η διαβούλευση του σχεδίου «Αθηνά» ήταν άλλο ένα κολπάκι επίδειξης ισχύος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας