Επιστήμονες από το Κέντρο επιστημών υγείας του πανεπιστημίου του Τέξας με επικεφαλής την καθηγήτρια Αν Σερένο, ύστερα από έρευνα διαπίστωσαν ότι μετά από μια κεφαλιά στο ποδόσφαιρο οι λειτουργίες του ανθρώπου γίνονται πιο αργές. Οι επιστήμονες δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο περιοδικό "PLoS ONE", και έκαναν τεστ σε διάφορες αθλήτριες ενός κολεγίου με μια μπάλα και έναν υπολογιστή- προσομοίωση. Η κάθε αθλήτρια έκανε κεφαλιές με μια μπάλα και αμέσως μετά την υπέβαλαν σε νοητικά-γνωστικά τεστ.
Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, ύστερα από κάθε κεφαλιά οι αθλήτριες ήσαν αρκετά πιο αργές στην εκτέλεση ενός τεστ στην οθόνη. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν παίζει απλά ρόλο η κεφαλιά αυτή καθαυτή, αλλά και η δύναμη και η ένταση της. Αυτές οι κεφαλιές ενδέχεται να προκαλούν «ήπιες τραυματικές βλάβες στους μετωπιαίους λοβούς του εγκεφάλου».
Η δρ Σερένο τόνισε: «Από όσο γνωρίζουμε, αυτά τα ευρήματα αποτελούν την πρώτη ένδειξη ότι ακόμα και χτυπήματα της μπάλας με το κεφάλι, τα οποία δεν προκαλούν διάσειση, μπορούν να οδηγήσουν σε μετρήσιμες, αν και πιθανώς παροδικές, γνωστικές μεταβολές στους νεαρούς παίκτες του ποδοσφαίρου». Μάλιστα οι κεφαλιές λειτουργούν αυξητικά θα μπορούσαμε να πούμε αφού διαπιστώθηκε ότι όσο πιο πολλές ώρες έπαιζε μια μαθήτρια ποδόσφαιρο μέσα στην εβδομάδα τόσο πιο αργή γινόταν στους χρόνους ανταπόκρισης της στα τεστ.