Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Περί εγκλημάτων και ποινών

της Ιωάννας Κωσταρέλλα από το ΧΡΟΝΟ Κοζάνης
Ο Γιάννης Αγιάννης των «Αθλίων» καταδικάστηκε σε πέντε χρόνια κάθειρξη εξαιτίας ενός καρβελιού που έκλεψε για να φάει. Η Ιωάννα της Λωραίνης στάλθηκε στην πυρά ως αιρετική. Σήμερα τίποτα από αυτά δεν θα συνέβαινε. Τα δεδομένα της κάθε εποχής είναι αυτά που επηρεάζουν καθοριστικά τον τρόπο που απονέμεται η δικαιοσύνη, κυρίαρχα, δε, η εξέλιξη της φιλοσοφίας των ιδεών.

Από τα τέλη του 1700 ο Τσεζάρε Μπεκαρία ξεκαθάρισε τρία πράγματα: α) σκοπός της ποινής δεν είναι η εκδίκηση, αλλά ο σωφρονισμός εκείνου που διέπραξε το αδίκημα και ο παραδειγματισμός των άλλων, β) η δικαιοσύνη πρέπει να ενεργεί άμεσα, σύντομα και γ) το αδίκημα αποτρέπεται πιο αποτελεσματικά μάλλον όταν υπάρχει η βεβαιότητα κάποιας ποινής παρά όταν επισείεται η αυστηρότητα αβέβαιης τιμωρίας. Πάνω σε αυτά τα θεμέλια χτίστηκαν οι σύγχρονες θεωρίες ποινικού δικαίου.
Αρκετές φορές ακούσαμε τον τελευταίο καιρό για κρεμάλες σε αυτούς που έκλεψαν. Σε πολλούς πάλι φάνηκαν υπερβολικά τα ισόβια δεσμά στον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Είναι προφανές ότι το ζύγι της δικαιοσύνης βαραίνει διαφορετικά κάθε φορά και το κατά που κλίνει καθορίζει μεταξύ άλλων ο τρόπος που αντιδρούν οι δικαστές στα ερεθίσματα που δέχονται από τον έξω κόσμο σε προσωπικό επίπεδο. Καμία απόφαση, επίσης, δε γνωρίζει ομόφωνη αποδοχή. Οι αρχές του Μπεκαρία, αν μη τι άλλο, αποτελούν πυξίδα για την πορεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας