Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Οι αλλαγές που κάνουμε στην Ελλάδα έχουν και τα όριά τους.

Την ανάγκη να γίνουν μεγάλες αλλαγές όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Γ.Παπανδρέου, ο οποίος μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) Πολ Νίρουπ Ράσμουσεν άνοιξαν τις εργασίες της Συνόδου των ηγετών του ΕΣΚ στο Ζάππειο και παράλληλα προανήγγειλαν την έναρξη της εκστρατείας, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για τις προτάσεις των Σοσιαλιστών για το ευρωομόλογο και τον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. «Οι τεράστιες αλλαγές που κάνουμε στην Ελλάδα έχουν τα όρια τους. Πρέπει να γίνουν μεγάλες αλλαγές και στην Ευρώπη» είπε.

«Για εμάς είναι παράλληλος και κοινός αγώνας οι αλλαγές στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ώστε να ξεπεράσουμε και εδώ στην Ελλάδα τον οικονομικό κίνδυνο, αλλά και να δώσουμε προοπτική στους λαούς της Ευρώπης για την ανάπτυξη και την ευημερία» σημείωσε ο πρωθυπουργός.



Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε μάλιστα ότι οι Έλληνες σοσιαλιστές συμβάλουν και θα συμβάλουν με όλες τις δυνάμεις τους σε αυτή την κοινή προσπάθεια και τόνισε ότι «έχουμε βέβαια το μεγάλο βάρος να κάνουμε τεράστιες αλλαγές στην Ελλάδα, αλλά γνωρίζουμε ότι και αυτές οι αλλαγές έχουν τα όρια τους, αν δεν γίνουν και οι μεγάλες αλλαγές και στην Ευρώπη».

Επιπλέον, τόνισε ότι είναι κρίσιμη στιγμή όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη και επεσήμανε ότι οι ηγέτες των σοσιαλιστικών, σοσιαλδημοκρατικών και εργατικών κομμάτων έχουν ένα ακόμα μεγαλύτερο καθήκον, καθώς όπως τόνισε, σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών όπου η Ευρώπη κυριαρχείται από συντηρητικές δυνάμεις, «εμείς καλούμαστε να έχουμε μια ακόμα πιο δυνατή και συλλογική φωνή για να μπορούμε να εκφράσουμε τις ανησυχίες και τα οράματα των Ευρωπαίων πολιτών».

Σημείωσε, δε, ότι η φωνή αυτή αναδεικνύει τις τεράστιες δυνατότητες που έχουμε σαν Ευρώπη και τόνισε ότι όταν υπάρχουν συνεργασία και κοινοί στόχοι μπορούν να αντιμετωπιστούν κρίσεις, όπως είναι η οικονομική, περιβαλλοντική, ενεργειακή κρίση αλλά και οι κρίσεις στην ευρύτερη περιοχή μας.

Σε αυτό σημείο, ο πρωθυπουργός μίλησε για τον «πόθο» των λαών της ευρύτερης περιοχής της γειτονιάς μας, όπως και στον Αραβικό κόσμο «και αυτοί να ζήσουν με ελευθερία και δημοκρατία».

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου άσκησε δριμεία κριτική προς τις κυρίαρχες συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης, οι οποίες «αρνούνται να εξάγουν τα προφανή συμπεράσματα για τα αίτια και την ένταση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης».

«Παρότι έχουμε ακούσει πολλά, δεν βλέπουμε μια νέα αρχιτεκτονική του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, την απαραίτητη εποπτεία και διαφάνεια, δεν βλέπουμε να χτυπιέται η κερδοσκοπία και να ελέγχονται και οι οίκοι αξιολόγησης που μας ελέγχουν και που πολλές φορές είναι πιο καθοριστικοί για την πορεία μιας χώρας από ό, τι είναι οι δημοκρατικές αποφάσεις των κυβερνήσεων» υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

Επιπλέον, τόνισε ότι η συντηρητική Ευρώπη έχει δείξει ότι αντί να αξιοποιήσει τις αγορές ως ένα εργαλείο που θα συμβάλει στην ευημερία των πολιτών και την ανάπτυξη, τις έχει θεοποιήσει και ζητά να τις υπηρετήσουν οι λαοί.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η συντήρηση στην Ευρώπη καλλιεργεί και αξιοποιεί την ανασφάλεια και τον φόβο και κάνει την πολιτική του φόβου και της ξενοφοβίας βάση της πολιτικής της.

«Εμείς αυτά πρέπει να τα σπάσουμε και έχουμε προτείνει άλλες λύσεις γιατί δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση μόνο με μια δημοσιονομική προσαρμογή» ανέφερε ο πρωθυπουργός και επεσήμανε ότι οι Σοσιαλιστές έχουν μιλήσει για μια ισχυρή οικονομική διακυβέρνηση, για τη στήριξη της ανάπτυξης στην κατεύθυνση της πράσινης ανάπτυξης που θα ενισχύσει και την απασχόληση, την παιδεία και την καινοτομία και θα μας κάνει πιο ανταγωνιστικούς.

Χαρακτήρισε αυτές τις προτάσεις ως ρεαλιστικές λύσεις που κινητοποιούν και δίνουν αισιοδοξία στους Ευρωπαίους πολίτες και οι οποίες επιτρέπουν να αντιμετωπίσουμε πραγματικές προκλήσεις στη γειτονιά μας, παγκοσμίως και στην Ευρώπη και υπογράμμισε ότι μέσα σε αυτά έχουν καταθέσει και καινοτόμες ιδέες, όπως για το ευρωομόλογο και τον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε τους ηγέτες του ΕΣΚ για την αλληλεγγύη που επιδεικνύουν «σε μια χώρα και έναν λαό που κάνει τεράστιες προσπάθειες να αλλάξει προβλήματα, την κληρονομιά του παρελθόντος και να δημιουργήσει μια Ελλάδα με προοδευτικές αξίες, μια δίκαιη οικονομία και κοινωνία».

Ράσμουσεν: Θα απαιτήσουμε τη μείωση των επιτοκίων

«Είναι πλέον καιρός οι αγορές να σεβαστούν τη δημοκρατική ισχύ, να γίνουν οι υπηρέτες μιας πραγματικής παραγωγικής οικονομίας, οι κερδοσκόποι να σταματήσουν να κερδίζουν μέσα από την οικονομική κρίση» τόνισε ο Δανός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Πολ Νίρουπ Ράσμουσεν, κατά την έναρξη της Συνόδου των ηγετών σοσιαλιστικών κομμάτων της Ευρώπης και υπογράμμισε ότι «γι’ αυτό ενωνόμαστε για να δρομολογήσουμε μια νέα εκστρατεία ενημέρωσης των Ευρωπαίων πολιτών».

Είπε ειδικότερα ότι «θέλουμε οι αγορές να συνεισφέρουν σε μια οικονομία ανάπτυξης, θέλουμε ο νέος φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

«Όλα αυτά δεν είναι θεωρία. Πρέπει κάθε πολίτης στην Ευρώπη να καταλάβει ότι ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών αποτελεί μια εγγύηση για το δικό τους μέλλον, την πρόοδο και την ανάπτυξη» υποστήριξε.

Ο κ. Ράσμουσεν είπε ότι κατά τη συνάντηση των ηγετών του ΕΣΚ την Παρασκευή, τονίστηκε πως μέσω της αλληλεγγύης πρέπει να στηριχτούν η Ελλάδα και η Ιρλανδία, υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε ποτέ, λαοί και χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες αυτή τη στιγμή, να μείνουν μόνοι».

Σημείωσε, δε, ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να επανεξετάσει και να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους των δανείων που διατέθηκαν στην Ελλάδα και την Ιρλανδία, «διότι τα δάνεια αυτά δόθηκαν με πολύ υψηλά επιτόκια».

Ο κ. Ράσμουσεν επεσήμανε ότι στη συνάντηση συμφωνήθηκε ότι οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές θα στηρίξουν τη χώρα μας στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θα απαιτηθεί μείωση του ύψους των επιτοκίων που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα και την Ιρλανδία, καθώς επίσης και θα ζητηθεί επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στο προοδευτικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που καταρτίστηκε στη  συνάντηση, βάσει του οποίου θα δημιουργηθούν 8 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας και τόνισε ότι ένα σύμφωνο για την ανταγωνιστικότητα που θέλει να περικόψει το κράτος πρόνοιας, δεν αποτελεί απάντηση στην κρίση.

«Ήρθε η ώρα να απευθυνθούμε στους κερδοσκόπους και να τους πούμε ότι βεβαίως χρειαζόμαστε τις αγορές, αλλά όχι την κερδοσκοπία», είπε.

Χαρακτηριστικά τόνισε ότι το μέλλον της Ελλάδας αφορά στο μέλλον της Ευρώπης και πρόσθεσε ότι το σύνθημα της Συνόδου του ΕΣΚ είναι η «αλληλεγγύη».

«Γνωρίζουμε ότι έχουμε κοινό μέλλον και κοινή μοίρα και δεν θέλουμε να επιτρέψουμε η οικονομική κρίση να μας διαιρέσει, οι αγορές να υψώσουν τείχη μεταξύ των πολιτών της Ευρώπης» είπε ο κ. Ράσμουσεν και, εξ ονόματος των ηγετών των σοσιαλιστικών κομμάτων της Ευρώπης, συνεχάρη τον Έλληνα πρωθυπουργό για τον «ηγετικό του ρόλο», το «θάρρος και το κουράγιο» που επιδεικνύει.

Είπε ακόμη ότι στη σημερινή Σύνοδο συζητείται η κατάσταση στα Βαλκάνια και την Αφρική και ότι η προσέγγιση των ηγετών του ΕΣΚ είναι ότι «έχουμε κοινή ευθύνη για το μέλλον τόσο στην Αφρική όσο και για τα Βαλκάνια» και πως «είναι κάτι που συμβαίνει, όχι έξω, αλλά μέσα στο σπίτι μας».
Newsroom ΔΟΛ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

re oyst .... akoympiste an tolmate ta kefalaia kai toys megalometoxoys tis trapezes kai xrimatodotes ton proeklogikon sas ekstration
oloi deksioi aristeroi e kai as sas po sosialistes?

Το Προφίλ μας