Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Η χρόνια ασθένεια της Υγείας

Του Πάσχου Μανδραβέλη
Σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι νοσοκομειακοί γιατροί «για να προστατεύσουν τη δημόσια υγεία», όπως δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΝΕΓΕ), κ. Δημήτρης Βαρνάβας. Είναι καλό πράγμα η προστασία της δημόσιας υγείας και κάθε πολίτης πρέπει να κινητοποιηθεί γι’ αυτή, αλλά ταυτοχρόνως είναι λίγο παράδοξο να εργάζονται οι νοσοκομειακοί γιατροί υπέρ της δημόσιας υγείας μη εργαζόμενοι. Εκτός αν μας δουλεύουν…

Και η υποψία ότι μας δουλεύουν ενισχύεται από άλλες δηλώσεις του ιδίου προέδρου ο οποίος είπε ότι «οι σχεδιασμοί στο ζήτημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων, οι δραματικές ελλείψεις υλικών, το πάγωμα των προσλήψεων, η κατάρρευση του συστήματος εφημέρευσης και δεκάδες ακόμη προβλήματα συνιστούν ένα εφιαλτικό σκηνικό, στο οποίο επ’ ουδενί μπορούμε να γίνουμε συνένοχοι ή να παραμείνουμε σιωπηλοί και αδιάφοροι».
Σύμφωνοι! Να μη μείνουν «σιωπηλοί και αδιάφοροι». Τόσα χρόνια που γινόταν το τεράστιο πάρτι στην Υγεία γιατί παρέμεναν σιωπηλοί κι αδιάφοροι; Να παραθέσουμε μερικά στοιχεία που έφερε στο φως ο καθηγητής του LSE, κ. Ηλίας Μόσιαλος. «Η Ελλάδα είναι η έκτη χώρα παγκοσμίως σε επίπεδο δαπανών Υγείας ως ποσοστού του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (πάνω από 10%), αλλά η δεύτερη χειρότερη παγκοσμίως (μετά τις ΗΠΑ) σε ό, τι αφορά την πρόσβαση των πολιτών». «Υπάρχει υπερπληθώρα ιατρικού προσωπικού: Εχουμε 21.000 γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία για 35.000 κλίνες». Δηλαδή έχουμε ένα γιατρό για κάθε 1,5 κλίνη. Επιπλέον: «Από το 2000 έως το 2009, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, στα τέσσερα μεγάλα Ταμεία (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ), αυξήθηκε από 930 εκατομμύρια στα 4,5 δισ. ευρώ (αύξηση κατά 380%)». Μόνον «οι δαπάνες περίθαλψης των ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ), την περίοδο 2004-2008 υπερδιπλασιάστηκαν, με αποτέλεσμα σήμερα να υπερβαίνουν το ποσό των 1,75 δισ. ευρώ».
Για όλα αυτά οι συνδικαλιστικές ενώσεις των γιατρών (κι εδώ πρέπει να ξεχωρίσουμε τους νοσοκομειακούς γιατρούς από τις ενώσεις τους· οι περισσότεροι πλέον δεν συμμετέχουν στο επαναστατικό τσίρκο που στήνουν κάθε λίγο οι συνδικαλιστές) δεν κινήθηκαν. Απεργούσαν μόνο απαιτώντας περισσότερες δαπάνες για την Υγεία. Φυσικά, ένοχος για όλα τα δεινά της Υγείας ήταν το σύστημα, το κράτος και ο καπιταλισμός.
Μαζί μ’ αυτούς απεργούν και οι γιατροί του ΙΚΑ. Βασικό τους αίτημα, η ανανέωση των συμβάσεων όλων των συναδέλφων τους, οι οποίοι υπηρέτησαν στο ΙΚΑ τα τελευταία χρόνια. Η ομοσπονδία τους διεκδικεί μετατροπή όλων των συμβάσεων έργου σε αορίστου χρόνου και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων αορίστου χρόνου γιατρών.
Φυσικά και οι δύο συνδικαλιστικές ενώσεις τάσσονται κατά της συγχώνευσης νοσηλευτικών μονάδων (νοσοκομεία, ιατρεία του ΙΚΑ). Λες και η δημόσια υγεία μετριέται με τα στρέμματα ντουβαριών που υπάρχουν.
Απέναντι στους παραλογισμούς των συνδικαλιστών η κυβέρνηση οφείλει να κρατήσει σθεναρή στάση. Διότι αν φοβηθεί και πάλι ο κ. Λοβέρδος και κάνει πίσω, όπως έκανε στην περίπτωση των φαρμακοποιών, θα τα βρει μπροστά του. Α, να μην ξεχάσουμε. Απεργούν και οι φαρμακοποιοί.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Έχει μεγάλο ενδιαφέρον να παρατηρήσει κάποιος ποιοι είναι οι δημοσιογράφοι που έχουν παραμείνει πιστοί στους νταβατζήδες της διαπλοκής και ουρλιάζουν από τα παράνομα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια, κατηγορώντας όλους τους εργαζόμενους.Στα καθεστωτικά ΜΜΕ επικρατεί σήμερα τρομοκρατία σε βάρος των εργαζομένων. Χιλιάδες δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί υπάληλοι έχουν απολυθεί και όσοι παραμένουν ζουν σε καθεστώς τρόμου και περιμένουν ανά πάσα στιγμή την αναγγελία της απόλυσής τους.

Την ίδια στιγμή, καμιά πενηνταριά δημοσιογράφοι –δεν θα είναι παραπάνω- παίζουν το άθλιο παιχνίδι των αφεντικών τους και κατηγορούν μέσα από παράνομους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς όλες τις κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες που διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Κατηγορούν ακόμα και τους συναδέλφους τους που δεν είναι τόσο «πετυχημένοι» όσο οι ίδιοι.

Αυτοί οι πενήντα δημοσιογράφοι έχουν υποκαταστήσει τους πολιτικούς και τους δικαστές. Περνάνε πρώτα από το γραφείο του καναλάρχη ή του εφοπλιστή για να πάρουν οδηγίες και μετά ξαμολιούνται σαν λυσσασμένα σκυλιά σε κάμερες και μικρόφωνα για να ξεράσουν –σαν παπαγαλάκια- την πιο άθλια και φασιστική προπαγάνδα που γνώρισε ποτέ ο τόπος.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι φοιτητές, οι μετανάστες, οι κάτοικοι της Κερατέας -όλοι είναι ένοχοι για αυτούς τους πενήντα δημοσιογράφους, εκτός από τα αφεντικά τους και, βέβαια, τους ίδιους.

Οι νόμοι ισχύουν για όλους τους άλλους, εκτός από τους νταβατζήδες της διαπλοκής που νέμονται παράνομα τις δημόσιες συχνότητες, και τα παπαγαλάκια τους. Όλοι πρέπει να πληρώσουν εκτός από αυτούς. Όλοι ευθύνονται για την χρεοκοπία εκτός από τους ίδιους. Κι ας ήταν αυτοί που ξέσκισαν τη χώρα – ο ρόλος αυτών των πενήντα δημοσιογράφων είναι να μας κάνουν να το ξεχάσουμε.

Μονίμως γκαζωμένοι, μονίμως μεθυσμένοι από τον ήχο της φωνής τους -και με την ψευδαίσθηση της δύναμης που τους δίνει η γλυκιά αγκαλιά του μεγαλοεργολάβου ή εφοπλιστή καναλάρχη- φωνάζουν, νευριάζουν και επιτίθενται χυδαία σε όποιον θεωρούν πως απειλεί τον αφέντη τους.

Και ποιοι είναι αυτοί οι δημοσιογράφοι; Είναι άνθρωποι με ταλέντο; Είναι άνθρωποι με αξία; Όχι, ήταν οι πιο βολικοί – τα πιο πιστά σκυλιά. Κανένας αξιοπρεπής και ταλαντούχος άνθρωπος δεν θα δεχόταν ποτέ να αποτελεί μέρος του παρακράτους και της Μαφίας που συνεχίζει να κυβερνά τη χώρα –ακόμα και μετά τη χρεοκοπία- και να την οδηγεί στον εξευτελισμό.

Είναι άλλο πράγμα οι απλοί και έντρομοι πια δημοσιογράφοι που εργάζονται στα καθεστωτικά ΜΜΕ –αν και έχουν κι αυτοί τις ευθύνες τους- και άλλο αυτοί οι πενήντα αλήτες που έχουν πουλήσει την ψυχή τους στο διάολο.

Τα καθεστωτικά ΜΜΕ παρακμάζουν εδώ και χρόνια και η πτώση τους θα είναι φαντασμαγορική και θορυβώδης. Πανικόβλητοι οι νταβατζήδες της διαπλοκής βάζουν τα πρόθυμα σκυλιά τους να γαβγίζουν όλο και πιο πολύ, σε μια προσπάθεια να θυμίσουν κάτι από την παλιά τους δόξα και να πείσουν πως είναι δυνατοί ακόμα. Ξέρουν, όμως, καλά πως η θέση τους είναι στη φυλακή.

Δεν γίνεται να επιτρέψουμε σε πενήντα αλήτες να δικάζουν και να τρομοκρατούν καθημερινά τους πάντες. Θα αφήσουμε πενήντα ξεπουλημένους αληταράδες να διαλύσουν τη χώρα μας;

Αν αγαπάς την Ελλάδα και είσαι ελεύθερος άνθρωπος, μην αγοράζεις τις εφημερίδες τους. Διάλυσέ τους. Τελείωσέ τους. Τώρα.

http://pitsirikos.net/2011/04/%cf%80%ce%b5%ce%bd%ce%ae%ce%bd%cf%84%ce%b1-%ce%b1%ce%bb%ce%ae%cf%84%ce%b5%cf%82/#more-9398

Το Προφίλ μας