Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Απροστάτευτα τα παιδιά από το διαδίκτυο

Μία ενδιαφέρουσα έρευνα για την καταγραφή των προβλημάτων από τη χρήση του διαδικτύου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης δημοσίευσε η Eurostat την Δευτέρα, επί τη ευκαιρία της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου.
Εντυπωσιακή είναι η απουσία φίλτρων προστασίας των παιδιών από ακατάλληλο περιεχόμενο σε οικιακούς υπολογιστές οικογενειών. Ο μ.ο. της ΕΕ είναι 14% και το μεγαλύτερο ποσοστό, σε Λουξεμβούργο και Σλοβενία, φτάνει μόλις το 25%, ενώ ακολουθεί η Γαλλία με 24%. Στην Ελλάδα αντίστοιχα προγράμματα προστασίας χρησιμοποιούν μόλις 8 στις 100 οικογένειες, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά εντοπίζονται σε Βουλγαρία (2%), Ρουμανία και Σλοβακία (3%). 


Το 31% των χρηστών του διαδικτύου στην Ευρώπη των 27 χωρών μελών της ΕΕ δήλωσε στα τέλη του 2010 ότι το προηγούμενο 12μηνο «κόλλησε» τουλάχιστον έναν ιό στον υπολογιστή του, με αποτέλεσμα να χάσει χρόνο ή και σημαντικά αρχεία. Τα μεγαλύτερα ποσοστά «μόλυνσης» αναφέρθηκαν σε Βουλγαρία (58%), Μάλτα (50%) και Σλοβακία (47%), ενώ τα χαμηλότερα σε Αυστρία (14%), Ιρλανδία (15%) και Φινλανδία (20%). Η Ελλάδα είναι σε λίγο χειρότερη κατάσταση από το μ.ο. της ΕΕ των 27, με 34%.
Παραβίαση προσωπικών δεδομένων ανέφερε στην Ελλάδα το 3% κατά το ίδιο διάστημα, όσο είναι και ο μ.ο. στην ΕΕ. Τα μεγαλύτερα ποσοστά καταγράφηκαν σε Βουλγαρία και Ισπανία (7%), Ιταλία και Ολλανδία (6%). Οικονομική ζημία από επικίνδυνες πρακτικές (phishing, pharming, «πρβληματικές» πληρωμές με πιστωτικές) ανέφερε το 2% των Ελλήνων, ενώ ο μ.ο. στην ΕΕ των 27 είναι 3%. Τα χειρότερα ποσοστά παρουσιάζουν Λετονία (8%), Βρετανία (7%), Μάλτα και Αυστρία (5%).
relaxgr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας