Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Κι όμως είμαστε πλούσιοι (εν δυνάμει)

Της Στελίνας Μαργαριτίδου
Ενεργειακές πρώτες ύλες , όπως λιγνίτης (τα κοιτάσματα του οποίου λιγοστεύουν), πετρέλαιο (τα κοιτάσματα του οποίου είναι μεγαλύτερα από αυτά που αρχικά πιστεύονταν),φυσικό αέριο και πολλά γεωθερμικά πεδία, βιομηχανικά ορυκτά και πετρώματα μερικά από τα οποία θεωρούνται σπάνια και σημαντικά για τη βιομηχανία (δολομίτες, ζεόλιθοι, καολίνη), μεταλλευτικά ορυκτά και μεταλλεύματα βεβαιωμένα και εκμεταλλεύσιμα όπως μόλυβδος , ψευδάργυρος , χρυσός, άργυρο, μαγγάνιο, είναι μερικά μόνο από τα σημαντικά ευρήματα που χρόνια τώρα έχουν καταγραφεί από την επιστημονική κοινότητα.


Τα παραπάνω με επίσημα στοιχεία κατέγραψε σε ψήφισμά της η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ . Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το 45% του συνολικού ορυκτού πλούτου της χώρας  αποτελούν οι Ενεργειακές Πρώτες Ύλες, το 30% τα βιομηχανικά ορυκτά και πετρώματα και το 25% τα μεταλλεύματα. Καλούν μάλιστα την Ελληνική Κυβέρνηση να δώσει βαρύτητα στην εξορυκτική βιομηχανία και τις εξορυκτικές δραστηριότητες οι οποίες πρέπει να συμβαίνουν σύμφωνα με την περιβαλλοντική νομοθεσία της ΕΕ .

Ο Χρυσός μας φέρνει πιο κοντά (στην αποπληρωμή)
Με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία από μελέτες των μεταλλευτικών εταιρειών , ερευνητικών ινστιτούτων και πανεπιστημίων τα αποθέματα οριακών και  μεταλλικό περιεχόμενο σε όλη τη χώρα ανέρχονται σε περίπου 3.000.000 τόνους μόλυβδου, ψευδάργυρου, 1500.000 τόνους χαλκού, 410 τόνους χρυσού, 2800 τόνους αργύρου, ενώ τα συνολικά αποθέματα σε προσχωματικό χρυσό ανέρχονται σε 6 περίπου εκατομμύρια τόνους.
Ποιες είναι οι χρυσοφόρες περιοχές
Στη Θράκη είναι οι Σάπες Ροδόπης (Οχιά-Άγιος Δημήτριος) με 23 τόνους χρυσού και 14 αργύρου , στο Πέραμα Έβρου με 54 τόνους χρυσού και 96 τόνους άργυρου.
Στην Κεντρική Μακεδονία στη ΒΑ Χαλκιδική  έχουν καταγραφεί μεταλλεύματα μεικτών θειούχων πλούσια σε χρυσό και άργυρο στο Στρατώνι και την Ολυμπιάδα και μετάλλευμα χαλκού πλούσιο σε χρυσό στις Σκουριές .
Στο Στρατώνι στο μεταλλείο Μαύρων Πετρών υπάρχουν 170.000 τόνοι μολύβδου , 240.000 τόνοι ψευδαργύρου , 430 τόνοι αργύρου και 9 τόνοι χρυσού.

Στο μεταλλείο Ολυμπιάδας είναι διαπιστωμένοι και εκμεταλλεύσιμοι 700.000 τόνοι μολύβδου , 930,000 τόνοι ψευδαργύρου, 2100 τόνοι αργύρου και 134 τόνοι χρυσού.
Στις Σκουριές Χαλκιδικής υπάρχουν 165 τόνοι χρυσού και 1.110.000 τόνοι χαλκού και δυνατά αποθέματα 160 τόνων χρυσού.
Εξορύξεις και επενδύσεις
Το βασικό πρόβλημα των εταιρειών που έχουν επενδύσει στην εξόρυξη των μεταλλευμάτων είναι τα περιβαλλοντικά προβλήματα που ανακύπτουν και τα οποία εάν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και ολόκληρης της περιοχής δυναμιτίζουν το όλο επενδυτικό έργο.
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός , η οποία αναμένει τώρα την οριστική και δεσμευτική άποψη της πολιτείας η οποία θα δοθεί με την αξιολόγηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και την απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων .
Η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός ανήκει στην καναδική εταιρεία Goldfields και στην ελληνική κατασκευαστική Ακτωρ ΑΤΕ του ομίλου Ελάκτωρ και κατέχουν αντίστοιχα το 95% και 5% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Τα μεταλλευτικά δικαιώματα για την Ελληνικός Χρυσός αποκτήθηκαν στο 2004 μετά από σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο. Το επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας προβλέπει την εκμετάλλευση 240 τόνων χρυσού, 1980 τόνων αργύρου, 1.500.000 τόνων μολύβδου και ψευδαργύρου και 800.000 τόνων χαλκού. Το οικονομικό σκέλος της επένδυσης ανέρχεται σε 1 δις ευρώ για περίοδο μεγαλύτερη των 30 χρόνων, ενώ προβλέπονται 1500 θέσεις εργασίας στα τρία μεταλλεία και άλλες 6000 θέσεις στο δευτερογενή και τριτογενή τομέα.
Χρυσορυχεία Θράκης ΜΜΒΕ
Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην περιοχή Περάματος του Έβρου και ανήκει στην Καναδική μεταλλευτική εταιρεία Eldorado Gold Corporation.
Στόχος της είναι η εξόρυξη 54 τόνων χρυσού και 96 τόνων αργύρου. Η επένδυση έχει δημιουργήσει 200  άμεσες θέσεις εργασίας και 800 έμμεσες.
Η επένδυση εκτιμάται στα 120 εκ ευρώ και σε ορίζοντα δεκαετίας προβλέπονται άλλα 174 εκ ευρώ.
Η εταιρεία έχει προσαρμόσει την προκαταρκτική περιβαλλοντική μελέτη της στις παρατηρήσεις του ΣτΕ ενόψη υποβολής της τελικής μελέτης. Το έργο παρουσιάζει καθυστέρηση 9 ετών από το αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Μεταλλευτική Θράκης
Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην περιοχή των Σαπών και σκοπεύει να εξορύξει 23 τόνους χρυσού και 14 αργύρου. Προβλέπεται η δημιουργία 200 θέσεων εργασίας κατά την κατασκευή της μονάδας και επιπλέον 130 κατά τη λειτουργία της. Η συνολική επένδυση  ανέρχεται στα 90 εκατομμύρια ευρώ και παρουσιάζει καθυστέρηση 9 ετών αφού το ΣτΕ αναίρεσε την προέγκριση που είχε εξασφαλίσει η εταιρεία από το ΥΠΕΧΩΔΕ.
ellispoint

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ας γυρίσουμε πλευρό

Ανώνυμος είπε...

σκεψου με την ιδια λογικη να γυριζαν πλευρο και στο κουβειτ... μια ζωη απαισιοδοξια και ο φυσικος πλουτος στα σκουπιδια μια χωρα που το καθε σπιτι θα επρεπε να τρωει με χρυσα κουταλια κανουμε εισαγωγη απο πατατα εως ευρω... δυστυχως...

Το Προφίλ μας