Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Εναλλακτικά Η αυτοκρατορία αντεπιτίθεται

Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΤΟ  ΜΑΤΙ  τους γυαλίζει. Η ασηµένια λάµψη στα οικονοµικά σύννεφα που έχουν καλύψει τη χώρα,σκέφτονται, δεν µπορεί παρά να είναι η εξουσία. Πόσο θα αντέξει το ΠΑΣΟΚ να µοιράζει το µαύρο ψωµί µε πολιτικές που τους κάνουν όλους φτωχότερους; Με αυτάτα µυαλά, οι ανεπίδεκτοι µαθήσεως της περιόδου 2004-2009 έχουν βγει στο µεϊντάνι. Βαψοµαλλιάδες ιατροσυνδικαλιστές  και πρώην διοικητές οργανισµών παρέα µε δηµάρχους έδωσαν καταγάλανο χρώµα  στο κίνηµα κατά Λοβέρδου στηνΥγεία. Τα ίδια στηνύ παιθρο, µε αποκορύφωµα την προσπάθεια να κλείσει ο Προµαχώνας.

ΕΠΙΣΗΜΩΣ,  η Ν.∆. κρατάει αποστάσεις από καταλήψεις δηµόσιων κτιρίων και κλεισίµατα αγροτικών δρόµων. Ωστόσο,πολλά στελέχη της κρατιούνται µε το ζόρι, µε µπροστάρη τον Κώστα Μαρκόπουλο. Η αξιωµατική αντιπολίτευση έσπευσε επίσης µε αφορµή την κατάληψητης Νοµικής να κάνει πολιτικό ταµείο στο θέµα του ασύλου, της τάξης και της λαθροµετανάστευσης. Με όρους της κινηµατογραφικής τριλογίας του «Πολέµου των άστρων», είµαστε στο δεύτερο µέρος: «Η αυτοκρατορία αντεπιτίθεται». Είµαστε επίσης στο ∆ιάστηµα.

Οπως συνήθως στην πολιτική,δεν υπάρχει µνήµη. Ποια είναι η Ν.∆. που θα αναλάβει την προάσπιση του νόµου και της τάξης; Αυτή που άφησε να σκοτωθεί ένας δεκαεξάχρονος κα ι να καείη χώρα τον ∆εκέµβρη του 2008; Ή µήπως αυτή που σταµάτησε να µετράει νεκρούς στις πυρκαγιές του 2007; Οσο για υγεία και κοινωνική ασφάλιση, το κράτος της Ν.∆. άφησε µπατιρισµένα ταµεία , νοσοκοµεία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας – όπως άλλωστε ήταν και η χώρα. Κάπως έτσι χάνεις εκλογές µε έντεκα µονάδες.

ΟΙ  ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ  δεν θυµούνται. Η Ν.∆. µπορεί να έχει ως αρχηγό κάποιον που δεν ήταν στην πρώτη γραµµή την περίοδο 2004-2009, τον ΑντώνηΣαµαρά. Μπορεί επίσης ηνέα ηγεσία να απαξιώνει εµµέσως πλην σαφώς και σίγουρα ορθώς την πενταετία Καραµανλή. Ωστόσο,η συντηρητική παράταξη δεν έχει ανασυγκροτηθεί. Βασίζεται σε ρετάλια και δευτεράντζες της προηγούµενης περιόδου, ενώ η στενή οµάδα Σαµαρά, περιθωριοποιηµένη επί χρόνια,δεν έχει σηµείο επαφής µε ένα ευρύτερο ακροατήριο και απλώς αναλώνεται στο να ξαναζεί τον εσωκοµµατικό θρίαµβο του Νοεµβρίου 2009. Μόνο που οι εθνικές εκλογές δεν κερδίζονται µέσα στο κόµµα. Τέλος, η Ν.∆. υποτιµά το ΠΑΣΟΚ, όπως έχει κάνει άλλωστε και αυτό µε τη Ν.∆.

Τι θυµίζουν όλα αυτά; Το 1982-84 όταν η κατά σατανική σύµπτωση αβερωφική ∆εξιά νόµιζε ότι θα κάνει µια χαψιά το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα και των «πρασινοφρουρών». ∆εν είχαν, βεβαίως, καταλάβει τι και γιατί είχε συµβεί το 1981. Οι εκλογές  του 2009 µπορεί να έγιναν, µήπως όµως οι υπόγειοι παράγοντες που τις προσδιόρισαν παραµένουν ενεργοί;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας