Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Πίσω και πέρα από το «δεν πληρώνω»

Του Αν. Καρακούση από το ΒΗΜΑ
Αν πιστέψουμε την κυρία Αλέκα Παπαρήγα, αν αποδεχθούμε την προτροπή της και κηρύξουμε στάση πληρωμών, αν δηλαδή το κίνημα «δεν πληρώνω» επεκταθεί από τα διόδια και τα εισιτήριαστο νερό, στο ηλεκτρικό, στα τηλέφωνα και ένας Θεός ξέρει πού αλλού, θα διαμορφωθεί εκ των πραγμάτων περιβάλλονγενικευμένης αμφισβήτησης και μαζί πολιτικής ανατροπής.
Και προφανώς σε επόμενο στάδιο θέμα εξουσίας, λαϊκής και στη μετεξέλιξή της σοσιαλιστικής ή κομμουνιστικής.
Αυτή είναι άλλωστε η διακηρυγμένη πολιτική επιδίωξη του κόμματος της κυρίας Παπαρήγα. Δεν παλεύει απλώς ενάντια στο σύστημα, δεν είναι ένα απλό κόμμα διαμαρτυρίας, αλλά ένα κόμμα με στόχευση και επιδίωξη συγκεκριμένη. Θα θέσει, αν δεν θέτει ήδη, ζήτημα εξουσίας. Η ανυπακοή και η αμφισβήτηση δεν είναι τυπική, είναι το μέσο, το εργαλείο για την ανατροπή και τη διεκδίκηση της εξουσίας. 


Και δεν ισχύει αυτό μόνο για τις επιδιώξεις του κόμματος της κυρίας Παπαρήγα, αλλά και.. για ένα πλήθος άλλων πολιτικών δυνάμεων, μικρότερων ίσως του ΚΚΕ, αλλά το ίδιο δυναμικών και με αντίστοιχη ή συγγενή στόχευση. Εως εδώ όλα καλά και ίσως θεμιτά, σε κάθε περίπτωση ανεκτά, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Ο καθείς δύναται να αναπτύσσει απόψεις και θέσεις ή ακόμη να θέτει επιδιώξεις και στοχεύσεις που ξεπερνούν και αυτό ακόμη το κοινοβουλευτικό καθεστώς.
Ωστόσο, όταν ένα κόμμα φθάνει στο σημείο να θέτει ζήτημα εξουσίας και να προπαγανδίζει αλλαγή καθεστωτική, οφείλει- αν μη τι άλλο- να περιγράψει τη νέα εξουσία.
Να περιγράψει έστω τη δομή και τη μορφή της, να προσφέρει τις ελάχιστες εγγυήσεις στον λαό, εν ονόματι του οποίου δρα και ενεργεί.
Δηλαδή, να δώσει στον λαό προοπτική επίλυσης και αντιμετώπισης τουλάχιστον των βασικών προβλημάτων έναντι των οποίων τον κινητοποιεί και ζητεί συγκεκριμένη δράση, όπως αυτή της γενικευμένης στάσης πληρωμών. Από το σημείο αυτό και πέρα αρχίζουν τα μεγάλα προβλήματα. Ούτε η Αλέκα, ούτε ο Αλέκος, ούτε ο Αλέξης, ούτε κανένας άλλος από όσους υπόσχονται την ανατροπή μπορούν αυτή τη στιγμή να εγγυηθούν τα ελάχιστα. Δεν είναι σε θέση, δεν έχουν ποτέ σκεφθεί πώς θα χειρισθούν τη χώρα, την περιουσία, τον πλούτο της, την τάξη και την ασφάλειά της.
Το περιγραφόμενο κατά καιρούς από τους θιασώτες της ανυπακοής θεωρητικό μοντέλο είναι απολύτως εσωστρεφές, δεν έχει επαφή με τις πολλές πια εξωστρεφείς εμπειρίες των ελλήνων πολιτών και παραπέμπει σε σχήματα εν πολλοίς αυτάρκη, τα οποία τελικώς μόνο τη φτώχεια μπορούν να εγγυηθούν και τίποτε άλλο. Είναι, με άλλα λόγια, η σύγχρονη ζωή πολύ απαιτητική και συνάμα σύνθετη. Δεν μπορεί να καλυφθεί από συστήματα κλειστής οικονομίας σαν και αυτά που αναδεικνύονται από τα αντιευρωπαϊκά συνθήματα που εκπέμπουν οι δυνάμεις οι οποίες καλούν τον λαό σε ανυπακοή και στάση πληρωμών. Γι΄ αυτό και δεν είναι απλό να υιοθετούνται και να εκπέμπονται με ευκολία τέτοια σήματα και μηνύματα προς την κοινωνία. 

2 σχόλια:

γιωργος θεοφάνου είπε...

το αιβρες μας συνήθησε τον τελευταίο καιρό με τα αρθρα των δημοσιογράφων λακέδων της εξουσίας οι οποίοι αντι να μας μεταφέρουν ειδήσεις και γεγονότα έχουν αναδιχθεί στους διανοόυμενουσ της εποχής και καρπώνοντε έτσι ένα μέρος της εξουσίας και των προνομίων που συνεπάγετε, αντί να την ελέγχουν. το παραπάνω αρθρο κρουει τον κωδονα του κουμουνιστικού κυνδίνου λες και είμαστε στον εμφύλιο πόλεμο. συσπιρωση λοιπον πασοκον νεοδημοκρατων που ειναι και οι νοματαγείς πολίτες και πληρώνουν κανονικά στους κλέφτες που ψύφισαν για να τους κλέβουν απέναντι σε αυτούς που λένε ότι φτάνει το κλεψιμο. απ τη μια μεριά προσπαθούν να τους εμφανίσουν σαν παράσιτα που επιβαρίνουν τους νοματαγής πολίτες που αναγκάζοντε τάχα να πληρώσουν αυτοί ότι δεν πληρώνουν οι τζαμπατζίες, από την άλλη προσπαθούν αναγνωρίζοντας ότι όντως τα διόδια είναι υπερβολικά αλλά το έκανε ο Σουφλιάς, μετά ακολουθούν την τρομοκρατίκη μέθοδο προωθόντας νόμο για την επιβολή προσθίμου, αναγνωρίζοντας ότι μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να το επιβάλουν. Τώρα το ποιό πάνω άρθρο μας λέει άλλη μαλακία ότι στόχος του ΚΚΕ είναι να κατακτήση την εξουσία μέσω της επανάστασης που θα ξεσπάσει απο το κίνιμα του δεν πληρώνω. Ας μη φοβούνται οι νομοταγείς πολίτες, το ΚΚΕ είναι βολεμένω εκεί που είναι δεν πρόκειτε να οδηγίσει τη χώρα σε καμιά επανάσταση. Αλλά οι βολεμένοι με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ να φοβούντε ότι το κίνιμα δεν πρόκειτε να σταματίσει και θα πρέπει να επεκταθεί όχι τόσο στο να πάρουμε την περιουσία των νομοταγών πολιτών που με τόσο κόπο έκαναν τα 600 δισ. δολάρια που έχουν σε τράπεζες της ελβετίας αλλά να μην περάσει το χαράτσι στα νοσοκομεία. μέχρι τώρα αυτό έχει περάσει χωρίσ καμιά αντίδραση γιατί δεν εφαρμόζετε απόλυτα. όμως είναι ο ποιό απεχθής και άδικος φόρος που θα μπορούσε να βάλει μια σοσιαλιστική κυβέρνιση. προς την κατάργιση αυτού πρέπει να οδηγιθούμε. είναι ένα θέμα που αφορά όλη την κοινωνία και δεν είναι για το καλό κανενός. μάλιστα εδώ που φτάσαμε είναι καλήτερα και οι υποστηρικτές των μέτρων της κυβέρνισης να αλλάξουν τρόπο σκέψης για το καλό τους αλλιώς θα έρθει και οι σειρά τους να ζητούν συμπαράσταση στους δρόμους. η λέλαπα των νόμιμων κλεπτων δεν σταματάει παρα μόνο με την αντίδραση. δεν θα πρέπει να περάσει καμιά τρομοκρατία η διευθαρμένη εξουσία τα έχει χαμένα και αυτο πρέπει να το εκμεταλευτουμε για να να την αλλάξουμε μια για πάντα.

Ανώνυμος είπε...

11:14
SYMFONO MAZI SOY!!!

Το Προφίλ μας