Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

...η ΝΔ όμως σέρνει τις κινητοποιήσεις

Σκηνικό αναμέτρησης με την κυβέρνηση, υπό την ανοχή της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας, στήνουν σε κοινωνικό επίπεδο οι «γαλάζιοι» συνδικαλιστές. Η πρόσφατη πρωτοφανής κατάληψη του υπουργείου Υγείας, στην οποία πρωταγωνίστησαν και γνωστά στελέχη της ΔΑΚΕ στον ιατρικό τομέα, η πολυήμερη απεργία των φαρμακοποιών και οι ετοιμασίες αγροτικών μπλόκων εντάσσονται στο «γαλάζιο» σχέδιο σύγκρουσης με την κυβέρνηση.

Ουσιαστικά αναδεικνύεται ο αντικυβερνητικός σχεδιασμός, στον οποίο κεντρικό ρόλο έχει ο γραμματέας Συνδικαλιστικού της ΝΔ κ. Ι. Μανώλης που δίνει το σύνθημα της... «επίθεσης» με τις οδηγίες του προς τους συνδικαλιστές. Η «γαλάζια» στρατηγική της έντασης επιβεβαιώνει το δημοσίευμα του «Βήματος» της περασμένης Κυριακής ότι προετοιμάζεται μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση.

Σε αυτό το κλίμα αίσθηση έχει προκαλέσει η δημόσια τοποθέτηση του προέδρου της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά ότι «είναι η αναλγησία της κυβέρνησης που πυροδοτεί κάθε είδους αντικοινωνικές συμπεριφορές» , αν και αποδοκίμασε τα φαινόμενα ανυπακοής. Ωστόσο είναι χαρακτηριστικό ότι η ΝΔ κεντρικά δεν έχει αποδοκιμάσει ούτε τις κινητοποιήσεις στα διόδια, ούτε τις απεργίες των φαρμακοποιών και των γιατρών του ΙΚΑ, αλλά ούτε και την κατάληψη του υπουργείου Υγείας.

Εξάλλου παραμένει κυρίαρχη η άποψη στο εσωτερικό της ΝΔ για επιθετική στάση έναντι της «κυβέρνησης του μνημονίου», χαρακτηρισμό που έβαλε στον δημόσιο διάλογο ο κ. Σαμαράς. Σε μια χρονική στιγμή όπου η ηγετική ομάδα του κόμματος προβλέπει κοινωνική έκρηξη, οι επικεφαλής διαφόρων «γαλάζιων» συνδικαλιστικών οργανώσεων έχουν αρχίσει το... αντάρτικο με την κυβέρνηση.

Στην κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας κεντρική θέση είχαν τα μέλη της ΝΔ: ο δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γ.Πατούλης και αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ), η κυρία Βαρβάρα Ανεμοδουρά, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά (υποψήφια βουλευτής της ΝΔ στη Β΄ Πειραιώς), και οι κκ. Π.Βλασταράκος και Ευστ. Τσούκαλος. Πιο μετριοπαθή στάση τηρεί ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ.) κ. Εμμ. Καλοκαιρινός (πολιτικός φίλος του πρώην δημάρχου Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνη ), ο οποίος έχει διαγραφεί από τη ΝΔ.

Στα... άρματα είναι και ο «γαλάζιος» συνδικαλιστής κ. Θ. Αμπατζόγλου , πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο οποίος αντιδρά στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και επιμένει στη σκληρή γραμμή. Ο κ. Αμπατζόγλου, διοικητής και υποδιοικητής του ΙΚΑ επί κυβερνήσεων Καραμανλή, προτάσσει το δόγμα ότι οι κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών είναι «αγώνας όλων των μεσαίων στρωμάτων».

Με τα «χρώματα του... πολέμου» έχει βαφτεί και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα κ. Ν.Κιουτσούκης, ο οποίος επιμένει στη μετωπική σύγκρουση με τους εκφραστές της τρόικας, ζητεί από την κυβέρνηση να... απαλλάξει τον ελληνικό λαό και λέει ότι έχει «ξύσει τον πάτο του βαρελιού με την πολιτική συρρίκνωσης και διάσπασης του κοινωνικού ιστού».
Στα μπλόκα του Προμαχώνα αναμένεται να βρεθεί ο «γαλάζιος» αγροτοσυνδικαλιστής κ. Π.Αραμπατζής, ο οποίος θα επιδιώξει να κάνει... «δύσκολη» τη ζωή της κυβέρνησης. Στην ίδια γραμμή ετοιμάζονται να κινηθούν και οι «γαλάζιοι» αγροτοσυνδικαλιστές στο θεσσαλικό κάμπο, όπου προετοιμάζεται δυναμική παρουσία με πρωτεργάτες τους κκ. Αθ. Κοκκινούλη και Χρ. Σιδηρόπουλο . Μάλιστα υπάρχει σκέψη για διοργάνωση συλλαλητηρίου με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στο κέντρο της Αθήνας το δεύτερο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου, ενώ υπάρχει και η ιδέα για κατάληψη στα διόδια των εθνικών οδών. Παράλληλα ένταση υπάρχει και στις συγκοινωνίες από τους «γαλάζιους», ενώ προετοιμάζεται και το επόμενο πεδίο συγκρούσεων που είναι το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο. Στις κινητοποιήσεις για τα «κλειστά» επαγγέλματα συμμετέχουν και πολλοί «γαλάζιοι» πρόεδροι δικηγορικών συλλόγων. Πάντως, ο πρόεδρος του Δικηγόρου Συλλόγου Αθηνών κ. Δ. Παξινός, αν και ανήκει στη ΝΔ, τηρεί πιο θεσμική στάση και απέφυγε να... «υπακούσει» στα κελεύσματα της ηγεσίας των «γαλάζιων» συνδικαλιστών για συμμετοχή σε πιο δυναμικές κινητοποιήσεις. 

ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας