Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Κατατέθηκε στο ΣτΕ η πρώτη προσφυγή κατά του Καλλικράτη


Του Παναγιώτη Στάθη απο το http://www.capital.gr
Τρείς μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές μεταφέρεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η μάχη συγκεκριμένων δήμων και πολιτών κατά του σχεδίου «Καλλικράτης» το οποίο αλλάζει ριζικά το χάρτη της χώρας. Η συνταγματικότητα του σχεδίου, το οποίο εμπνεύστηκε και καλείται να εφαρμόσει ο υπουργός Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Γιάννης Ραγκούσης, του αποκαλούμενου και «σημαντικότερου μέχρι τώρα έργου της κυβέρνησης», θα κριθεί οριστικά από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο. 
Η πρώτη προσφυγή κατά του νόμου 3852/10 κατατέθηκε στο ΣτΕ από τον δήμο Σοχού Θεσσαλονίκης και 18 κατοίκους της περιοχής και στρέφεται κατά του υπουργού Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση.



Με την προσφυγή ζητείται να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικός, αντίθετος στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), ο νόμος κατά το σκέλος με το οποίο καταργείται ο δήμος Σοχού και ενσωματώνεται στο δήμο Λαγκαδά, μαζί με πέντε ακόμη δήμους και συγκεκριμένα τους δήμους Λαχανά, Ασσήρου, Καλλινδοίων, Κορώνειας και Βερτίσκου.
«Αντισυνταγματικός»
Οι προσφεύγοντες ισχυρίζονται ότι ο «Καλλικράτης» αντίκειται  σε άρθρα του Συντάγματος, αλλά  και στην ΕΣΔΑ, καθώς οι ενσωματώσεις και καταργήσεις των δήμων έγιναν με εφαρμογή του ίδιου του νόμου 3852/2010, χωρίς δηλαδή την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων, υπουργικών ή άλλων αποφάσεων οργάνων της Πολιτείας. Κι αυτό σύμφωνα με την προσφυγή τους αντίκειται στο Σύνταγμα το οποίο προβλέπει ότι ο καθορισμός των ορίων των δήμων, έχει ανατεθεί στους υπουργούς, στους νομάρχες, κ.λπ. και όχι στον νομοθέτη.
«Έλλειψη δικαστικού ελέγχου»
Οι δημότες κατηγορούν ουσιαστικά την κυβέρνηση και τον υπουργό ότι κατέφυγε σε αυτό το «τρικ» ώστε να αποφύγει τον έλεγχο συνταγματικότητας του νομικού δημιουργήματός του από όσους θίγονται από τον Καλλικράτη. Κι αυτό γιατί δεν μπορεί να ασκηθεί ευθέως προσφυγή κατά νόμου αλλά μόνο αποφάσεων και εγγράφων που εκδόθηκαν καθ΄ εξουσιοδότηση του ίδιου νόμου, όπως είναι υπουργικές αποφάσεις, αποφάσεις νομαρχών, αντινομαρχών, διευθυντών υπουργείων κ.ά.
Κατά συνέπεια, εφόσον δεν υπάρχουν αποφάσεις της Πολιτείας που αφορούν την εκτέλεση και εφαρμογή του «Καλλικράτη» δεν μπορεί να ελεγχθεί για την συνταγματικότητα και τη νομιμότητά του από το Συμβούλιο της Επικρατείας, υποστηρίζει ο δήμος Σόχου.
«Ερήμωση περιοχών»
Κατά τους προσφεύγοντες ο νέος νόμος προκαλεί μείωση των θέσεων εργασίας στις ορεινές περιοχές, με αποτέλεσμα να επέλθει ερήμωση και να κυριαρχήσει η φτώχεια στις περιοχές αυτές. Επίσης  προσκρούει και:
-    Στο άρθρο 102 του Συντάγματος που αφορά τον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς «καταργεί τη διάκριση μεταξύ των κατοχυρωμένων βαθμών αυτοδιοίκησης, αλλά οδηγεί παράλληλα στην υποβάθμιση της ικανότητας του νέου Δήμου Λαγκαδά να διαχειριστεί αποτελεσματικά και με επάρκεια τις τοπικές υποθέσεις».
-   Στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως τροποποιήθηκε με την Συνθήκη της Λισσαβόνας, η οποία προστατεύει  την εδαφική συνοχή και εξασφαλίζει την αρμονική ανάπτυξη των ορεινών περιοχών, όπως είναι του Σοχού.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

kai einai mono i arxi....

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΟΙ ΒΕΛΒΕΝΤΙΝΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΝΩΝΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΣΕΡΒΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.

Το Προφίλ μας