Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Ερίζουν για εγκατάσταση αιολικού πάρκου σε περιοχή της Βλάστης

της Ρόης Βασβατέκη από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ
Μήλο της έριδος αποτελεί για τρεις εταιρείες, οι οποίες ενδιαφέρονται να επενδύσουν στις ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας), η διεκδίκηση περιοχής του Σινιάτσικου που ανήκει στην κτηματική περιοχή της Βλάστης, προκειμένου να εγκαταστήσουν αιολικό πάρκο στο όρος Άσκιο (Σινιάτσικο), και συγκεκριμένα σε μια εκτεταμένη έκταση από την περιοχή «Μαγούλα» του Σινιάτσικου μέχρι και την περιοχή «Μπεκρεβενίκος». 

Οι τρεις εταιρείες πολιορκούν εδώ και αρκετό καιρό την Κοινότητα Βλάστης και τη βομβαρδίζουν με τις αναπτυξιακές προτάσεις τους ζητώντας την έγκριση παραχώρησης της εν λόγω έκτασης για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου. Μέχρι στιγμής το Κοινοτικό συμβούλιο Βλάστης δεν έχει αποφασίσει ποια από τις τρεις ενδιαφερόμενες εταιρείες έχει καταθέσει τη συμφερότερη πρόταση, καθώς μελετά με προσοχή τις προτάσεις πριν προχωρήσει στην αξιολόγησή τους, όπως δήλωσε στον «Π» ο πρόεδρος της Κοινότητας Βλάστης Μηνάς Δαλακιούρης. Επισήμανε ωστόσο ότι το Κοινοτικό συμβούλιο έχει δώσει έγκριση για τη διενέργεια ερευνών για την μέτρηση αιολικού δυναμικού στην θέση «Μαγούλα», και συγκεκριμένα για την «τοποθέτηση ανεμολογικού ιστού μέτρησης αιολικού δυναμικού» και οι μετρήσεις που διενεργήθηκαν έδειξαν ότι η περιοχή ενδείκνυται αφού είναι άκρως ικανοποιητικές οι συνθήκες. 
Η είδηση ωστόσο έχει απλωθεί ήδη στην ευρύτερη περιοχή και πριν ακόμα η Κοινότητα αποφασίσει εάν θα δώσει τελικά τη συγκατάθεσή της για την εγκατάσταση ή μη αιολικού πάρκου στη συγκεκριμένη περιοχή του Σινιάτσικου, άρχισαν οι πρώτες αντιδράσεις. Πληροφορούμαστε ότι με ιδιαίτερο προβληματισμό αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο αυτό ορειβατικοί σύλλογοι της Εορδαίας και όχι μόνο, καθώς κάποιες φωνές διαμαρτυρίας έχουν αρχίσει να ακούγονται και από την περιοχή του δήμου Ασκίου.
«Εμείς είμαστε αρνητικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά και όλοι όσοι έχουν αντίστοιχα ενδιαφέροντα με εμάς, καθώς η εγκατάσταση αιολικού πάρκου με δεκάδες ανεμογεννήτριες στις πλαγιές του Σινιάτσικου θα αλλοιώσουν το φυσικό τοπίο της περιοχής», δήλωσε στον «Π» ο πρόεδρος του Χιονοδρομικού Ορειβατικού Ομίλου Πτολεμαΐδας (ΧΟΟΠ), Ηλίας Πασσιάς, επισημαίνοντας ότι η περιοχή αυτή του Σινιάτσικου αποτελεί τόπο απόδρασης για τους κατοίκους της Εορδαίας αλλά και πόλο έλξης για εκατοντάδες ορειβάτες από όλη την Ελλάδα, καθώς επίσης ότι από το 1983 και εντεύθεν διοργανώνονται στο Σινιάτσικο πανελλήνιες συναντήσεις ορειβατών και χιονοδρόμων με πάνω από 2000 άτομα. Ο κ. Πασσιάς έθεσε όμως και ένα συνολικότερα ερωτήματα που απασχολούν τους κατοίκους της Εορδαίας, όπως: πως είναι δυνατόν και να σκεφτόμαστε ακόμη το ενδεχόμενο εγκατάστασης δεκάδων ανεμογεννητριών σε δασικές περιοχές με φυσικό κάλλος, όπως η συγκεκριμένη, που μπορούν να απειλήσουν τον βιότοπο της περιοχής, αλλά και λόγω ότι η παρουσία του ορεινού όγκου του Σινιάτσικου έχει στρώσει ήδη το δρόμο για την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού και τη δημιουργία οικονομικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας