Πέμπτη, 5 Αυγούστου 2010

Το πόρισμα του ΙΓΜΕ για την επιφανειακή ρηγμάτωση της Μαυροπηγής

της Μαίρης Κεσκιλίδου από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
Με σκεπτικισμό και επιφύλαξη αντιμετωπίζουν φορείς της περιοχής το πόρισμα του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών για την επιφανειακή ρηγμάτωση της Μαυροπηγής βάσει του οποίου τα αίτια του φαινομένου αποδίδονται στις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων μηνών και πουθενά αλλού όπως και οι ρωγμές που εμφανίστηκαν σε σπίτια του οικισμού, ενώ δεν αξιολογείται ως σοβαρό. Στο σχετικό έγγραφο που απεστάλη προ ολίγων ημερών στον Δήμο Πτολεμαΐδας το ΙΓΜΕ προτείνει την εγκατάσταση σταθμών μέτρησης της επιφανειακής ρηγμάτωσης σε συνεργασία του Δήμου με τη ΔΕΗ και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ώστε να παρακολουθείται η εξέλιξη του ενώ χαρακτηρίζεται ως «δυναμικό». 

Τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθεί το επίμαχο σημείο ο γεωλόγος των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πτολεμαΐδας μαζί με κλιμάκιο της εν λόγω υπηρεσίας προκειμένου να ελέγξουν από κοντά την επιφανειακή ρηγμάτωση. Αδιευκρίνιστο πάντως παραμένει το γεγονός εάν οι εδαφοτεχνικοί της ΔΕΗ επισκέφθηκαν την περιοχή όπως είχε ζητήσει με σχετική δήλωση του ο Νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής. Το κλιμάκιο του ΙΓΜΕ επισκέφθηκε την Μαυροπηγή οκτώ ημέρες μετά την δημιουργία της επιφανειακής ρηγμάτωσης τονίζοντας ότι δεν είναι «άμεσης επικινδυνότητας» και θα πρέπει να παρακολουθείται. Ο Σάκης Βούρας Αντιδήμαρχος έργων του Δήμου Πτολεμαΐδας δηλώνει προβληματισμένος από το πόρισμα του ΙΓΜΕ γιατί «όλα είναι τυχαία γεγονότα και καλώς καμωμένα». Δεν μπορεί να προήλθε η επιφανειακή ρηγμάτωση που εκτείνεται σε μήκος άνω των 300 μέτρων- όπως αναφέρεται στο πόρισμα- από τις βροχές, ενώ υπό αυτήν την έννοια θα έπρεπε ανάλογα γεωλογικά φαινόμενα να εμφανίζονταν συχνά, όχι μόνο σήμερα αλλά και κατά το παρελθόν, κάτι που δεν έχει συμβεί. Τονίζει ότι είναι αδύνατο να αντικρούσει κάποιος φορέας το πόρισμα του ΙΓΜΕ, αφού είναι ο σύμβουλος της πολιτείας για ανάλογα θέματα, κι αυτό είναι πρόβλημα άσχετα από τις διαφορετικές προσωπικές απόψεις και εκτιμήσεις που μπορεί να έχει ο καθένας. Μετά την εξέλιξη αυτή ματαιώνεται και η καταγραφή των οικιών της Μαυροπηγής όπου εμφανίστηκαν ρωγμές αφού τα αίτια αποδίδονται στα καιρικά φαινόμενα. «Το μόνο που απομένει είναι σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να δούμε πως θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, αφού, δεν αποδίδεται ευθύνη σε συγκεκριμένο φορέα άρα δεν μπορούμε να καταλογίσουμε το κόστος της όποιας ζημιάς». Ο κ. Βούρας μιλά και για ανεύθυνες φημολογίες που διαρρέουν σχετικά με την επικινδυνότητα της επιφανειακής ρηγμάτωσης αλλά και την επιμήκυνση της καθιστώντας σαφές ότι απαιτούνται μετρήσεις ακριβείας ώστε να μπορεί κάποιος να αποφανθεί. «Θέλουμε μετρήσεις και αποτελέσματα, σαφή μεγέθη κι εάν δεν στήσουμε σταθμούς παρακολούθησης κανένας δεν μπορεί να μιλήσει υπεύθυνα για επιμήκυνση ούτε για το αντίθετο». Την έκπληξη του για το πόρισμα εξέφρασε και ο Σπύρος Μήτρου πρόεδρος του Τ.Σ. Μαυροπηγής.

1 σχόλιο:

 1. Ανώνυμος5/8/10 16:12

  15 χρόνια συντάσσουν και μαγειρεύουν την ΜΠΕ

  μπε...μπε...μπε...ΕΔΩ
  μπε...μπε...μπε...ΕΚΕΙ

  Πού είσαι ΜΠΕ και τι προέβλεπες για τις περιπτώσεις ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΩΝ
  ή
  ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ της ΔΕΗ ???????????????

  Μήπως οτι για ΕΣΕΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕ,
  και τους διαπλεκόμενους ......
  δεν ΒΡΕΧΕΙ....
  αλλά
  σας ΦΤΥΝΟΥΝ ????????

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας εμπιστευόμαστε για την ευπρέπεια των σχολίων σας. Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των σχολιαστών καθώς αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

Το Προφίλ μας