Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Η παγίδα του "λαϊκισμού"

από ΤΟ ΒΗΜΑ
Mια περίεργη ηρεμία υπάρχει τα τελευταία εικοσιτετράωρα, πριν από τη φθινοπωρινή καταιγίδα που προβλέπουν πολλοί. Οι φορτηγατζήδες ησύχασαν. Οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ άφησαν στην άκρη τις κορόνες και τα απειλητικά μηνύματα. Οι συνδικαλιστές του ΟΣΕ έριξαν τις μπαλοθιές τους και ηρέμησαν. Με τις κινήσεις τους θύμισαν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι υπάρχουν και πως αυτοί θέτουν την πολιτική ατζέντα και όχι η εκλεγμένη κυβέρνηση. Οι διαμαρτυρίες ήταν πολλές, όπως και οι επιθετικές κινήσεις σε μια ελληνική οικονομία που αιμορραγεί καθημερινά. 
«Ο συντεχνιασμός αποτελεί τη χειρότερη μορφή καπιταλισμού» είχε πει εύστοχα ο Μπέρτρα Ράσελ, βρετανός φιλόσοφος του περασμένου αιώνα. 
Σε μια χώρα που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να σταθεί στα πόδια της και με πολίτες που σηκώνουν στις πλάτες τους δυσβάσταχτο βάρος από το μνημόνιο του ΔΝΤ, υπάρχουν συνδικαλιστές που αψηφούν την πραγματικότητα. 


Παλεύουν τάχα για τη δημόσια περιουσία και νοιάζονται για τους πολλούς. Μήπως όμως ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τα «καλά και συμφέροντα» των διαφόρων συντεχνιών που τορπιλίζουν την εθνική προσπάθεια; 
Τα κόμματα εξουσίας σήμερα πληρώνουν τα προγενέστερα αμαρτήματα της αλόγιστης υποστήριξης όλων των αιτημάτων των διαφόρων συντεχνιών που βλέπουμε κατά καιρούς να ξιφουλκούν. Σε ένα γενικό πλαίσιο ανευθυνότητας που έγινε καθεστώς, όλοι, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, η συντριπτική πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου, επέδειξαν ανευθυνότητα. 
Οι πολίτες όμως ζητούν υπευθυνότητα. Αδιαφορούν για τις αντιπολιτευτικές κορόνες για τις ανάγκες των δελτίων των οκτώ. Στη μετά ΔΝΤ εποχή θέλουν λύσεις, στρατηγική με συγκεκριμένο πλαίσιο δράσης. Δεν επιθυμούν απλά την άρνηση και ένα δριμύ κατηγορώ και ένα ξερό «όχι». Αλλες εποχές αυτές οι πρακτικές ήταν εύκολα αποδεκτές. Εξάλλου, βόλευε τους πάντες η ανευθυνότητα, το status quo της διαφθοράς, του κρατισμού, του κομματισμού και του λαϊκισμού, υπό τη σκέπη του προστατευόμενου συνδικαλισμού. Τώρα όμως οι πολίτες αποκηρύσσουν τον λαϊκισμό που παραμένει ο κύριος και πιο επικίνδυνος αντίπαλος της εθνικής προσπάθειας και ζητούν υπεύθυνη στάση. Από τη συνολική τους στάση θα κριθούν όλοι: κυβέρνηση, αντιπολίτευση, συνδικάτα και πολίτες. Όλοι θα μπουν στη ζυγαριά της Ιστορίας, μόλις καθήσει ο κουρνιαχτός. Εκεί θα μετρηθούν. 
Η χώρα είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δεν αντέχει εφιάλτες. 

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

«Ο συντεχνιασμός αποτελεί τη χειρότερη μορφή καπιταλισμού»

KAΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ είναι ΔΥΝΑΤΟΝ ????????
μετά
απο κυβερνήσεις και ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΠΑΣΟΚ?????

ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ, ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ !!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

"ωραία" ανάλυση από το Βήμα..όλοι οι υποστηρικτές ΔΝΤ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ επιστρατεύονται...αναγουν το μερικό σε γενικό..και την όποια ατομική ευθύνη σε κύρια ευθύνη για την πορεία του κράτους..."επιστήμονες"...μετρ στη διαμόρφωση κατάστασης συλλογικής ενοχής...Αυτό το τελευταίο είναι χειρότερο και απο τα μέτρα.
ο Ράσσελ καλά τα ειπε ΆΛΛΑ... εδώ βαπτίζουν το κρέας ψάρι. άκου "εθνική προσπάθεια"..η βαρβαρότητα και η επιλεκτική επιθεση του Πασοκ σε μισθούς συντάξεις, δικαιώματα στην εργασία, με πέταγμα στο καναβάτσο της ανεργίας ξ(κυρίως τους νέους)...και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας στους καρχαρίες
ΦΊΛΟΙ ΦΙΛΕΣ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΚΟΥΤΕ, να σηκωθούν να φύγουν...
και κατι για το blog... H επιλογή για παράδειγμα της συγκεκριμένης ανάρτησης γίνεται για ενημέρωση στα πλαισια ενός ας πουμε πλουραλισμου; δε βλέπουν οι διαχειριστές του τη βαθύτερη σκοπιμότητα τέτοιων άρθων και αναδιμοσιεύουν ιδεολογοκοινωνικοπολιτικές αναλύσεις των μεντόρων της κυβέρνησης;;;

ai-vreS είπε...

Επίσης και για συζήτηση και για σχολιασμό...

Ανώνυμος είπε...

Η μέθοδος του ξεπουλήματος είναι παλιά και γνωστή.
Πρώτα απαξιώνουν την όποια δημόσια επιχείρηση.
Μετά λένε πρέπει να ιδωτικοποιθεί για το καλό του κοινωνικού συνόλου.
Μετά διαρρέουν επερχόμενες αυξήσεις στα τιμολόγια μέχρι όποιου ποσοστού θέλουν για να τρομοκρατήσουν τον κόσμο.
Ακολουθεί η πώληση(;) δωρεά στα αφεντικά τους.
ΚΑΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ

Ανώνυμος είπε...

Είδαμε και την αντικατάσταση των μπακάλικων από τις πολυεθνικές με το καρτέλ τους,τις υψηλές τιμές τους,τα λεφτά μας που πάνε όλα στο εξωτερικό,τους εργαζόμενους δηλωμένους όλους ως 4ωρα.

Απλά τώρα είναι η εποχή που το ΔΝΤ θέλει να τα αρπάξουν οι φραγκάτοι ξένοι και βάζει τα βήματα και τους μπομπολέους να μιλούν από το πρωί έως το βράδυ για συντεχνίες.
Άρε πέτρα που θα πέσει.

Ανώνυμος είπε...

Πω...πω...ΑΝΑΛΥΣΗ !!!!!!!!
Σίγουρα οι παραπάνω σχολιαστές......είναι ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
και
δεν γνωρίζουν τι σημαίνει
ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ τομέας...
Ρωτήστε τους ιδιωτικούς υπαλλήλους
που θα ήθελαν να ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ?????????
σε ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ
ή
ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ ????????

Ανώνυμος είπε...

Το ενδεχόμενο οι σχολιαστές να είναι άνεργοι πρώην ιδιωτικοί υπάλληλοι δεν σε συμφέρει ε?

Το μόνο που ενδιαφέρει τον εργαζόμενο να μπορεί από την δουλειά του να βγάζει τα προς το ζην είτε αυτό γίνεται από μπακάλικο είτε από πολυεθνικές,έχεις ακουστά τα 4ωρα?

Ανώνυμος είπε...

Καλύτερα 8:55 να λες που θέλουν να απασχολούνται γιατί η εργασία είναι είδος δυσεύρετο στις "πολυεθνικές σου".
Τις συνθήκες τις ξέρουμε ανασφάλιστοι, απλήρωτοι ή μέρος του μισθού σε είδος κλπ ή κρυφή απασχόληση και συμπλήρωμα το ταμείο ανεργίας.
Τέτοιο ιδιωτικό τομέα έχουμε.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ 1:26 π.μ.
με την φράση σου
Τέτοιο ιδιωτικό τομέα έχουμε. !!!!!!!!!!!!!!!!!
να παρακαλάμε για να γίνουμε ΔΟΥΛΟΙ.....
και
να ευχαριστούμε για .....4ωρα και πληρωμή ??????
όσο
για τους εργαζόμενους του ΔΗΜΟΣΙΟΥ....
ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ....ΕΡΓΑΤΙΚΟΤΗΤΑ....κ.λ.π.

ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ!!!!!!
με
τους ΣΩΤΗΡΕΣ - ΜΑΓΕΙΡΕΣ - (ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ)
που
ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ !!!!!!

Το Προφίλ μας