Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Ο "Καλλικράτης" και η Νεάπολη Βοΐου

της Καπλανογλου Ξανθοπουλου Ευαγγελιας, Γεωπονου
Στις αρχές του Νοέμβρη γίνονται οι πρώτες αυτοδιοίκητες εκλογές στο νέο δήμο Βοΐου,  παράλληλα και η εκλογή του αιρετού περιφερειάρχη.Για την χρησιμότητα του «Καλλικράτη»  και των νέων σχημάτων που προκύπτουν, οι απόψεις είναι αλληλοσυγκρουόμενες.  Από  τη μία, υπάρχουν οι υποστηρικτές του «Καλλικράτη» που ισχυρίζονται ότι με την  συνένωση των μικρών δήμων και τη δημιουργία μεγάλων, εξοικονομούνται οικονομικοί πόροι (γιατί οι δήμοι από 1054 μειώνονται σε 324) και έτσι, θα έχουμε λιγότερους δημοτικούς άρχοντες  (με αμοιβή) και λιγότερες διοικητικές δαπάνες.  Συνενώνονται  υποχρεωτικά και οι δημοτικές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα η οργάνωση και η αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού να είναι αποτελεσματικότερη.  Επίσης οι υποστηρικτές του «Καλλικράτη»  πιστεύουν ότι  θα αξιοποιούνται  καλύτερα τα κοινοτικά κονδύλια  και γενικά, κερδισμένος θα είναι ο πολίτης, ο οποίος θα εξυπηρετείται καλύτερα. 





Οι έχοντες αντίθετη άποψη, μιλούν για σίγουρη αποτυχία του όλου εγχειρήματος, μια και δεν δίνονται (από την πολιτεία) οι οικονομικοί πόροι που απαιτούνται για την αποτελεσματική υποστήριξη της μεγάλης διοικητικής μεταρρύθμισης . Η αποκέντρωση που ευαγγελίζεται ο νέος νομός αφόρα σε αποκέντρωση από νομαρχίες σε δήμους και όχι μεταφορά αρμοδιοτήτων από την Αθήνα στην περιφέρεια και τους νέους δήμους. Καταχρεωμένοι  δήμοι συνενώνονται με νοικοκυρεμένους και ελλοχεύει  ο κίνδυνος να συμπαρασύρουν στην καταστροφή και τους τελευταίους. Ακόμη, διαψεύδουν τους ισχυρισμούς των υποστηρικτών του περιορισμού του αριθμού των δήμων, αναδεικνύοντας ότι στην Ευρώπη (Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία και πολλές άλλες  χώρες) έχουν πολύ μεγαλύτερο αριθμό δήμων (πάντα σε αναλογία πληθυσμού ανά δήμο) .

Η άποψη μας για τις συνενώσεις θα μπορούσε να είναι  θετική, ως προς ορισμένα σημεία του νέου νόμου,  με την προϋπόθεση ότι η όλη προσπάθεια θα εμπεριείχε αντικειμενικά κριτήρια  τόσο στο καθορισμό του μεγέθους, όσο και στον καθορισμό της έδρας των νέων δήμων . Αντίθετα αντί της αντικειμενικότητας είδαμε ένα ΑΛΑΛΟΥΜ, άλλοι δήμοι ανακοινωθήκαν και σε άλλους κατέληξαν,  ονομασίες άλλαξαν και (κάτω από πιέσεις και εκβιασμούς) έδρες «μετακόμισαν» αν όχι κλάπηκαν.



Πολύς λόγος για την ιστορικότητα περιοχών και για ιστορικές πρωτεύουσες και έδρες.  Λες και υπάρχουν στη χώρα μας κάποιες πόλεις,  χωριά και περιοχές που δεν διαθέτουν τη δική τους ιστορία.  Η ιστορία κάθε περιοχής  και η διαδρομή τους στο χρόνο δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τις νέες έδρες της διοικητικής μεταρρύθμισης.  Είναι τουλάχιστον παράλογο να πιστεύει κανείς, ότι η έδρα καθορίζει ή αναδεικνύει την ιστορία ενός τόπου.  



Το ΑΛΑΛΟΥΜ και η έλλειψη κοινού νου ήταν, τελικά,  απαραίτητες προϋποθέσεις για  να γίνει το «Αλισβερίσι» μεταξύ των πολιτικών (βουλευτών, δημάρχων  και φερέλπιδων  υποψηφίων δημάρχων)  και της εκλογικής τους πελατείας.



Οι συγκεκριμένοι (διορατικοί;;;) πολιτικοί  υποχώρησαν  στις ομάδες που η κουλτούρα τους, τους επέτρεπε να ενεργούν με σκληρότητα φτάνοντας σε «μπλόκα» μεγάλων οδικών αρτηριών.  Επίσης καθοριστικό ρόλο έπαιξαν, στην υποχώρηση – ευθυγράμμιση  των «πολιτικών» της περιοχής,  οι ισχυρές εξωθεσμικές διασυνδέσεις των εξεγερμένων. Διασυνδέσεις που είχαν την δυνατότητα να κατευθύνουν τα πράγματα στην κατεύθυνση που τους εξυπηρετούσε. 

Η πόλη μας, η Νεάπολη  μια  από  τις περιπτώσεις που ισχύσαν  τα σωστά κριτήρια και ορίσθηκε έδρα του νέου δήμου (γιατί αντικειμενικά βρίσκετε ακριβώς  στο κέντρο του Βοΐου) έχασε την έδρα όταν  η αρχική σωστή απόφαση πάρθηκε πίσω.

Χάσαμε το αναμφισβήτητο δικαίωμα της έδρας, γιατί κάποιοι πολιτικοί  όχι μόνον  φανερά αλλά και κρυφά  (ανεξάρτητα από κόμματα και τόπο προέλευσης)  θέλησαν να ευθυγραμμιστούν με αυτούς, που κατά την άποψη τους, θα εξυπηρετούσαν τα  μελλοντικά πολιτικά  τους σχέδια.  Αν προς στιγμή ξεχάσουμε την προσωπική πικρία και δούμε τα μεγέθη των νέων δήμων, αντιλαμβανόμαστε, ότι πλέον, θα πρέπει να μιλάμε για διοίκηση νέου τύπου όπου οι επαγγελματίες της πολιτικής θα εμφανίζονται  ως οι καταλληλότεροι  άρχοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης .  Είδαμε, από τα πρώτα ονόματα που ανακοινωθήκαν  με τη στήριξη κομμάτων (χρίσμα)  ότι επιλέχτηκαν πρώην βουλευτές, αποτυχόντες υποψήφιοι, πρόσωπα φιλικά προσκείμενα σε γνωστούς πολιτικούς και  επαγγελματικά στελέχη κόμματων. 

Επίσης επιλέχτηκαν  και άλλοι απόλυτα πειθαρχημένοι στα κομματικά κελεύσματα,  μέχρι και τις  συζύγους  κυβερνητικών στελεχών είδαμε υποψήφιες. Δυστυχώς το μέγεθος των δήμων είναι τέτοιο, που επιτρέπει στους ακατάλληλους να εμφανίζονται ως οι καταλληλότεροι. Προσωπικότητες  που καταξιωθήκαν επαγγελματικά και πρόσφεραν τα μέγιστα στην κοινωνία τους,  θα αποκλεισθούν  γιατί απλά δεν θα είναι αρεστοί στα κόμματα. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν τη δική τους ισχυρή προσωπικότητα και  γνώμη που τους οδηγούν στο να αντιστέκονται στις  λανθασμένες προτροπές, οι άνθρωποι αυτοί κινούνται αυτόνομα και είναι ικανοί να θίξουν τα άνομα συμφέροντα.  Η στάση που πρέπει να υιοθετήσουμε  στις δημοτικές εκλογές  (μετά την κατάφωρη αδικία  εις βάρους του τόπου μας) είναι μεταξύ της στάσης του ΒΕΛΒΕΝΔΟΥ = ΑΠΟΧΗ και στη ΔΥΝΑΜΙΚΗ  ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ. Το Βελβενδό  αποφάσισε αποχή από τις εκλογές, η στάση αυτή (που θα πρέπει να σεβόμαστε)  θα μας εμποδίσει να υπερασπισθούμε τα συμφέροντα του νυν δήμου μας, της Νεάπολης, του τόπου μας,  μέσα στο ΝΕΟ  δημοτικό συμβούλιο.

Η στάση που θα επιλέξουμε θα καθορίσει και το μέλλον του τόπου μας, πρέπει να «πάμε» στις εκλογές με ανθρώπους  ικανούς, δυναμικούς, πάνω και πέρα από κόμματα. Με αυτούς που δεν στάθηκαν απέναντί μας με μισόλογα και υπεκφυγές , που δεν μας πίκραναν και δεν μας κορόιδεψαν.

Στην πολιτική τίποτα δεν είναι σταθερό και μόνιμο, αν εμφανιστούν  σοβαρές αδυναμίες στην λειτουργία των νέων δήμων και αμφισβητηθεί ευθέως  η αποτελεσματικότητα του «Καλλικράτη» ποιος μας λέει ότι δεν θα δούμε μία άλλη διοικητική μεταρρύθμιση.  Σε αυτή την περίπτωση (όποιες και αν είναι οι πιθανότητες) θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για νέους αγώνες και αυτοί που δεν μπορούν να μας εκπροσωπήσουν και θα «πουλήσουν» και πάλι τη Νεάπολη  είναι γνωστοί. Οι άλλοι ακατάλληλοι, να είστε σίγουροι, θα εμφανιστούν προεκλογικά στο πλευρό αυτών, που πολέμησαν τη δίκαιη αρχική απόφαση της έδρας στη Νεάπολη.



Στις ερχόμενες εκλογές πρέπει να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις προσωπικότητες  με καθαρή γνώμη και άποψη,  που βάζουν πάνω από όλα το συμφέρον του τόπου μας.  Πρέπει να αφήσουμε  στην άκρη την όποια  πολιτική μας τοποθέτηση,  γιατί στο κάτω - κάτω οι περισσότεροι βρεθήκαμε σε διαφορετικά μετερίζια πολιτικά λόγω οικογενειακής παράδοσης ή κάποιας συναισθηματικής δέσμευσης, όποιος όμως  και αν είναι ο λόγος που μας «τοποθετεί» πολιτικά και κομματικά θα πρέπει να μπει στην άκρη, ο τόπος μας δεν έχει να κερδίσει τίποτα απολύτως από κομματικές αντιπαραθέσεις και περιχαρακώσεις . 

Πάνω από όλα το συμφέρον του τόπου μας, αυτή είναι η στάση που  από εδώ και πέρα πρέπει σταθερά και αταλάντευτα  να κρατάμε σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.

 ΦΘΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΚΟΡΟΙΔΙΑ.       

                         



                                               Νεαπολη Κοζανης    24/8/2010

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

1ο "επιλέχτηκαν πρώην βουλευτές, αποτυχόντες υποψήφιοι, πρόσωπα φιλικά προσκείμενα σε γνωστούς πολιτικούς και επαγγελματικά στελέχη κόμματων.
"ΚΑΙ ΜΕΤΑ
2ο "Στις ερχόμενες εκλογές πρέπει να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις προσωπικότητες με καθαρή γνώμη και άποψη, που βάζουν πάνω από όλα το συμφέρον του τόπου μας."
Αν ισχύει το πρώτο πως θα γίνει το δεύτερο?
ΑΠΟΧΗ!!!!
Γ.Κ.

Ανώνυμος είπε...

Πήρατε και σεις αυτό που ήθελε ο κύριος Κουκουλόπουλος. Τεσσερις Δήμοι και πέντε βουλευτές για να αλωνίζουν. Και οι αλλοι βουλευτές επίσης. Όλοι. Μην ακούτε που ξαφνικά Βλατής και Κασαπίδης ζήτηαν 7 Δήμους. Στον Ραγκούση ζήτησαν 4.

Ανώνυμος είπε...

Προς Ανώνυμο. Γ.Κ.
Το δεύτερο μπορεί να γίνει, εφόσον ισχυεί το πρώτο, εάν υπάρξουν υποψήφιοι, ανεξάρτητοι, μη ελεγχόμενοι από κόμματα και μηχανισμούς, τους οποίους οφείλουμε να βρούμε και να στηρίξουμε.
Η αποχή είναι δικαίωμα του καθενός, αν και κατά την άποψη μου, αυτή βολεύει το σύστημα.


Προς Ανώνυμο 2
Συμφωνώ απόλυτα!!!!

Κ.-Ξ. Ε

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΤΕ ! 'ΑΣ ΚΑΤΕΒΕΙ' ΚΙ ΑΥΤΗ ΓΙΑ ΔΗΜΑΡΧΙΝΑ ΒΟΙΟΥ ! ΚΟΥΤΣΟΙ , ΣΤΡΑΒΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ..... 'Η ΜΗΠΩΣ ΨΗΝΕΤΑΙ ΓΙΑ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΝΑ ΝΕΑΠΟΛΗΣ ? ΠΡΙΝ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΗΤΑΝ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΜΕ ΑΝΔΡΕΑΔΗ-ΠΑΣΟΚ. ΤΩΡΑ ΘΑ ΤΟ ΄ΓΥΡΙΣΕΙ' LIGHT ΝΔ ,ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΝΕΑΠΟΛΗ....
ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ...........ΜΑΥΡΟ ΡΕΕΕΕΕΕ!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Προς Ανώνυμος(24 Αυγούστου 2010 6:57 μ.μ.)
Θα ήθελα να σ'ευχαριστήσω για την ευκαιρία που μου δίνεις να επισημάνω ορισμένα πράγματα στο θέμα'ΑΝΔΡΕΑΔΗ-ΠΑΣΟΚ'.
Είναι αλήθεια οτι στήριξα τον Ανδρεάδη οταν μου το ζήτησε.Ο λόγος; ΠΑΣΟΚΟΙ του συστήματος ήθελαν την ήττα του,γιατί τους ενοχλούσε η εντιμότητα του και δυστυχώς...το πέτυχαν!
.............................................
Κ-Ξ.Ε

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΑΝΩΤΕΡΩ ΣΧΟΛΙΟ ΠΕΡΙ ΑΝΔΡΕΑΔΗ-ΠΑΣΟΚ, ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ 7.46 , ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΟΝ 6.57 .
ΕΙΝΑΙ ΕΜΦΑΝΕΣ ΤΟ 'ΓΥΡΙΣΜΑ'.
ΜΑΣ ΦΤΑΙΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ, ΟΙ ΠΑΣΟΚΟΙ, ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΕΕ?
ΒΡΕ ΚΑΤΙ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΛΑΚΙΖΟΥΝ ! ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ΤΟΤΕ ΕΙΧΑΝ 'ΚΟΛΗΣΕΙ' ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ! ΤΩΡΑ ΠΟΥΛΑΝΕ ΦΟΥΜΑΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΟΥΣ !
ΑΝ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΒΟΙΟ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΑΣΤΑΣ, ΠΟΛΥ ΔΥΣΤΥΧΩΣ, ΚΡΙΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ, ΠΡΟΚΟΠΗ ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΤΟΠΟΣ .ΜΟΝΟ ΛΟΓΙΑ ΠΑΧΙΑ..........

Ανώνυμος είπε...

Είναι αλήθεια οτι στήριξα τον Ανδρεάδη οταν μου το ζήτησε.Ο λόγος; ΠΑΣΟΚΟΙ του συστήματος ήθελαν την ήττα του,γιατί τους ενοχλούσε η εντιμότητα του και δυστυχώς...το πέτυχαν!
.............................................
Κ-Ξ.Ε

Τι ανισορροπία είναι αυτή ???

Ανώνυμος είπε...

SAN LAMOGIO MOU MYRIZEI..............

Το Προφίλ μας