Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Η «παντιέρα ρόσα» του ΕΒΕΑ

Tου Πασχου Mανδραβελη από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Μπορεί να συγκινήθηκε μέχρι και ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης από την εκτίμηση του ΕΒΕΑ ότι «το Μνημόνιο δεν αποτελεί συνολική μεταρρυθμιστική προσπάθεια, αλλά μια τοκογλυφική διαδικασία επιβολής εύκολων, ισοπεδωτικών και αναποτελεσματικών επιλογών που, αντί να εκσυγχρονίζουν, κατεδαφίζουν, αντί να αναπροσανατολίζουν, αποσυνθέτουν και αντί να εξοικονομούν πόρους, προσθέτουν φτώχεια, διευρύνουν ανισότητες και αποδυναμώνουν ελπίδες και προοπτικές», αλλά σαφώς η στόχευση είναι διαφορετική. Αλλαι μεν αι βουλαί ΣΥΡΙΖΑ, άλλα δε ΕΒΕΑ κελεύει. Η σύμπτωση αφορά μόνο την ανάλυση του προβλήματος της ελληνικής οικονομίας.

Στην Ελλάδα ανάπτυξη θεωρείται να παράγουν οι Γερμανοί κι εμείς να τους βοηθάμε να εμφανίζουν καλό ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών. Εξ ου και ο πανσυντεχνιακός κλαυθμός ότι οι περιοριστικές πολιτικές στη ζήτηση υπονομεύουν την ανάπτυξη. Η αλήθεια είναι ότι ο περιορισμός του διαθέσιμου εισοδήματος βλάπτει την παραγωγή, αλλά στην περίπτωση της Ελλάδας (με έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της τάξης του 15%), η παραγωγή που βλάπτεται είναι αλλού. Δηλαδή η κλασική κεϊνσιανή συμβουλή να ανοίγουμε αχρείαστες τρύπες για να διοχετευθεί εισόδημα στην αγορά και αυτό με τη σειρά του να τροφοδοτήσει τη ζήτηση και συνεπώς την παραγωγή, στην περίπτωσή μας δεν δουλεύει. Το πλεονάζον εισόδημα που θα διοχετευθεί θα πάει στους Ισπανούς για να αγοράσουμε ντομάτες, στους Χιλιανούς για μήλα, στους Τούρκους για φακές και στους Γερμανούς για αυτοκίνητα. Εμείς στο τέλος της ημέρας θα μείνουμε με τις τρύπες και με την απορία πώς από ρυθμό ανάπτυξης 4% βρεθήκαμε (μόλις κόπηκαν τα δανεικά) στο μείον 4%.
Ο περιορισμός της ζήτησης είναι αναγκαίος, ειδικά αν σου κόψουν τον τροφοδότη λογαριασμό των δανεικών και (κατά πολλούς στις διεθνείς αγορές) αγύριστων. Δεν είναι όμως ικανή συνθήκη για την ανάπτυξη. Για να ξεκολλήσει η ελληνική οικονομία χρειάζεται και τη ζήτηση, η οποία όμως έπεται της παραγωγής, όπως το κάρο μπαίνει μετά τα άλογα. Η λογική της ανάπτυξης διά της κατανάλωσης (την οποία ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ υπηρέτησε ως γενικός γραμματέας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας επί Αλογοσκούφη) δεν αποδείχθηκε μόνο βραχυπρόθεσμη, είναι σήμερα αδύνατη. Λεφτά δεν υπάρχουν, όπως θα έλεγε και ο πρωθυπουργός.
Η αλήθεια είναι ότι το Μνημόνιο τα αλλάζει όλα. Πιο βίαια από όσο θα μπορούσαμε να το κάνουμε πριν από μερικά χρόνια, αλλά σίγουρα δραστικά. Το στρεβλό οικονομικό μοντέλο -το οποίο απομυζά με συνέπεια ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρών του κ. Μίχαλου στο ΕΒΕΑ- έχει τελειώσει. Μαζί με την τακτική να μειώνουμε την ανεργία διά μαζικών προσλήψεων στο Δημόσιο (ώστε να ανοίγουν τις κεϊνσιανές τρύπες), έχουν τελειώσει και οι πρακτικές της στρεβλής επιχειρηματικότητας: και τα μαγαζάκια των 50 τ. μ. με τους συντελεστές κέρδους 200% (πώς αλλιώς θα τα βγάζουν πέρα, πληρώνοντας και διά των υψηλών ενοικίων τη φούσκα της κτηματαγοράς;), και οι επενδύσεις που μόνο στόχο έχουν φοροαπαλλαγές και κρατικές ενισχύσεις, και οι υπηρεσίες που δεν χρειάζονται σε κανέναν παρά μόνο στους πολιτικούς πάτρωνες των παραγωγών τους (26 εφημερίδες έχει η Αθήνα, 10 κανάλια και ουκ έστιν αριθμός ραδιοφώνων). Η χρεοκοπία και ουχί το Μνημόνιο τα αλλάζει όλα.
Ετσι, παρά τους κλαυθμούς της ανορθολογικής Αριστεράς ότι το Μνημόνιο αποτελεί την αιχμή του δόρατος του ντόπιου και διεθνούς κεφαλαίου, αποδεικνύεται ότι το ντόπιο κεφάλαιο συνοδοιπορεί μαζί της κατά του Μνημονίου, ενώ το διεθνές κεφάλαιο δεν δίνει φράγκο. Σίγουρα το Μνημόνιο δεν είναι ευαγγέλιο ούτε ό, τι καλύτερο μπορούσε να μας τύχει. Απλώς ήμασταν τυχεροί να βρούμε τα 110 δισ. ευρώ που έχουμε άμεση ανάγκη και τα τρία χρόνια να τα αλλάξουμε όλα. Πριν απ’ όλα τις αντιλήψεις μας για την οικονομία.

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτός ο Μανδραβέλλης για πληρωμένος κονδυλοφόρος του ΠΑΣΟΚ μου μοιάζει. Τι λέτε;

Ανώνυμος είπε...

Μπα εμένα δεν μου φαίνεται του ΠΑΣΟΚ. Σε ποια δε συμφωνείς από αυτά που λέει;

Ανώνυμος είπε...

Το ότι το σύστημα ΠΑΣΟΚ-δημοσιογράφοι είναι ένα και το αυτό(με ελάχιστες εξαιρέσεις ατόμων έξω από το σύστημα) είναι το μόνο σίγουρο.
Το καλύτερο όμως είναι η μούντζα που τρώνε από τον κόσμο αφού οι περισσότερες εφημερίδες είναι ανοιχτές με δάνεια(από αυτά τα καλά τα ΠΑΣΟΚτσίδικα) μιας και ο κόσμος ψάχνει για ελεύθερη ενημέρωση στα blogs.
Φυσικά οι δημοσιογράφοι μιας και ταΐζονται από το τρισάθλιο σύστημα ΠΑΣΟΚ θα γράφουν πάντα υπέρ των επιλογών του ΠΑΣΟΚ,άσχετα αν η δουλειά τους είναι να ενημερώνουν αντικειμενικά(τι είπα τώρα)και να εκφράζουν και τις 2 απόψεις βοηθώντας τον αναγνώστη να σχηματίσει άποψη.
Σε μια τέτοια ράτσα ανήκει και ο Μανδραβέλης..

Ανώνυμος είπε...

Ο τελευταίος φίλος εχει ιδιαιτερο ενδιαφερον. Ας υποθέσουμε πως όλοι ειμαστε στο "σύστημα ΠΑΣΟΚ". ΟΚ. Ομως, στο συγκεκριμενο αρθρο, υπαρχουν καποιες θεσεις και αποψεις. Ας τις σχολιασει, οπως αρκετοι αλλοι, εστω αρνητικα και με αντεπιχειρηματα. Αντ' αυτου, ομως, ακολουθει τη γνωστη τακτική "οταν δεν μπορεις να χτυπησεις τον γαιδαρο, χτυπα το σαμαρι". Και κατι ακομη: Η δουλεια του δημοσιογραφου ειναι, σε ενα ρεπορταζ, να παρουσιαζει ολες τις αποψεις, όχι να τις εκφραζει. Σε ενα αρθρο, ομως, εκφραζει, ειδικα στην πολιτικη αρθρογραφια, τις δικες του αποψεις, οι οποιες κρινονται και, φυσικα, κατακρινονται. Νισαφι πια...

Π.Π.

Ανώνυμος είπε...

Σου φαίνεται λογικό ρε Π.Π. το 90% να στηρίζει την μια πλευρά και το 10% την άλλη?
Το γεγονός ότι ο κόσμος βράζει ποιος δημοσιογράφος το εκφράζει?
Στα σιχαμερά δελτία ειδήσεων του mega που είχαν σκοπό να χτυπήσουν όποια κοινωνική ομάδα είχε αντιρρήσεις προς την αντιλαϊκή κυβέρνηση πότε δημοσιογράφος εξέφρασε την θέση των απεργών?
Τα γιουχαΐσματα του κοσμάκη στους υπουργούς-βουλευτές και πρωθυπουργό γιατί δεν βγήκαν ποτέ στον λαό από τα ΜΜΕ,παρά μόνο από τα blogs?

Το νισάφι πια είναι το λιγότερο προκλητικό προς την μεγάλη πλειοψηφία του λαού που σας θεωρεί εξίσου υπεύθυνους με τους πολιτικούς για την κατάντια της χώρας.

Ανώνυμος είπε...

Η ευκολη λυση...Για ολα σε αυτη τη χωρα φταινε τα ΜΜΕ....φυσικα και υπαρχουν μεγαλες ευθυνες, φυσικα και εξυπηρεουνταιο μεγαλα συμφεροντα. Ομως θελω να αντιπαρατιθεμαι με επιχειρηματα και οχι με αφορισμους. Οι αφορισμοι ειναι ευκολοι, οι θεσεις οχι...Και θεσεις, επι του αρθρου του Πασχαλη, δεν βλεπω...





Π.Π.

Κυριάκος Τσολακίδης είπε...

Πάγια τακτική.
Αλλά δε βαριέσαι…όλες οι απόψεις σεβαστές.
Γκαντεμιά και με την ΑΕΚ σήμερα …

Ανώνυμος είπε...

Τη γκαντεμια που την ειδες; Μαλλον πρεπει να ψαξετε αλλου...οπως εμεις. Λεμε πως ημασταν χαλια...


Υ.Γ. Δεν γραφω πιο πολλα, γιατι η αναρτηση εχει θεμα του Πασχαλη, ο οποιος δεν σκαμπαζει απο μπαλα...

Π.Π.

Ανώνυμος είπε...

Ο Πάσχος ασχολείται με όλους τους συντελεστές πλην του σημαντικότερου,του λαού,τον ρώτησες τον λαό άμα αντέχει όλα αυτά που θέλουν να αλλάξουν με το μνημόνιο?
Όλα τα "πρέπει να αλλάξουμε" σημαίνουν και άλλες μειώσεις μισθών,και άλλα κομμένα δικαιώματα και νέες ευκαιρίες στους πλούσιους για δούλους.
Είστε σίγουροι πως δεν θα γίνει κάποια στιγμή της @$%^#@@ το κάγκελο?

Και οι ίδιοι αριθμοί καταρχήν λίγους μήνες μετά την υπογραφή του μνημονίου δείχνουν πως τα πράγματα δεν πάνε όπως τα υπολόγιζαν,το ενδεχόμενο της πτώχευσης θα αρχίσει να πλανιέται σιγά-σιγά και όχι μόνο για να τρομοκρατήσει όπως πριν.
Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να δώσουμε κι άλλα στους τραπεζίτες,ίσα ίσα πρέπει να κρατήσουμε κάτι για να ζήσει και ο λαός,γιατί χωρίς τον λαό δεν γίνεται τίποτα.
Το μόνο σίγουρο που έκανε το μνημόνιο ήταν η ανταλλαγή των παλαιών απλών δανείων με νέα που δίνουν γη και ύδωρ χωρίς να έχουμε την δυνατότητα να τα υπερασπιστούμε σε διεθνή δικαστήρια.
Επίσης μας αναγκάζει να λύνουμε κάθε μας διαφορά σύμφωνα με το Αγγλικό(βλ. αποικιοκρατία) δίκαιο.

Ανώνυμος είπε...

Aποκαλύφθηκε και η αθλητική ιδιότης του μέχρι τούδε...εκπροσώπου της μείζονος αντιπολίτευσις!!!
ΑΕΚ είναι η ομάδα που υποστηρίζει!!!
Τώρα, πώς ξέφυγε απο το πράσινο χρώμα ( Πασοκ εστι) στο κίτρινο, είναι μεγίστη η απορία των τηλεθεατών...

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΜΕΣΗ

Κυριάκος Τσολακίδης είπε...

Εβέτ Εφέντημ.

Ανώνυμος είπε...

Φιλε των 12:11 εισαι κοντα στο κεντρο της αληθειας.Η διαλυση της Ελλαδας ηταν προγραμματισμενη απο χρονια.Η λεσχη ΜΠΙΛΝΤΕΜΠΕΡΓΚ πατησε ποδι και επισημως στην χωρα μας.Οι Ελληνες πολιτικοι αποδειχθηκαν οι καλυτεροι μαθητες της και καλυτερος (αριστουχος) ο Giorgos A. Papandreou -Jefry.Θελετε αποδειξη;Μα οι συμβουλοι που εχει (δηθεν) προσλαβει ο κ. πρωθυπουργος , ειναι μελη της Λεσχης και μαλιστα ο εις εξ αυτων (και αρχηγος τους) ειναι ο . Σκοπια , ο οποιος ειναι στο προεδριο τη Λεσχης.Οσον αφορα τον κ. Μανδραβελη ,ειναι ο καλυτερος εκφραστης της Λεσχης και ο μπροσταρης της Νεας Ταξης πραγματων.Οσο για το ΠΑΣΟΚ που βλεπω καποιους να ενοχλουνται , πιστευουν αραγε οτι το ΠΑΣΟΚ δεν εχει καμια σχεση μα'αυτα;Πλανονται πλανην εικτρα!!!Ειναι το κομμα που τους εκφραζει απολυτα!!!Αναλογιστειτε ποσα σημαντικα γεγονοτα εγιναν τα τελευταια χρονια και ποιος ηταν κυβερνηση!!Τυχαιο;Δεν νομιζω!!!!Αλληλενδυτη η σχεση λοιπον του Πασχου Μανδραβελη και της σημερινης κυβερνησης.Υπαρχουν και τα γραπτα του αδιαψευτοι μαρτυρες!!!!(Υπαρχουν και τα αφεντικα του αδιαψευτοι μαρτυρες.Βλεπε Αλαφουζο ,Καθημερινη , Σκαι)

Το Προφίλ μας