Κυριακή, 8 Αυγούστου 2010

«Ιός του Δυτικού Νείλου» στη Μακεδονία

Με αφορμή τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, διευκρινίζονται τα εξής: Από τις ενδελεχείς έρευνες του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., της αναπληρώτριας καθηγήτριας του ΑΠΘ κ. Άννας Παππά αλλά και του Νοσοκομείου Λοιμωδών Θεσσαλονίκης δεν προκύπτει ότι οι θάνατοι δύο ασθενών στο εν λόγω νοσοκομείο προήλθαν από εγκεφαλίτιδα του ιού του Δυτικού Νείλου ή από άλλο παρόμοιο ιό.


Eπιδημίες «Πυρετού του Δυτικού Νείλου» σε ανθρώπους έχουν εκδηλωθεί από το 1996 σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (όπως Γαλλία, Ισπανία, Ρουμανία, Ουγγαρία) και πρόσφατα στην Ιταλία και Πορτογαλία. Επίσης, από το 1999 έως και σήμερα έχει εμφανιστεί μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται με το τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών, ενώ οι προσβεβλημένοι ασθενείς δεν μεταδίδουν τη νόσο. Στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων, οι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο με πυρετό και ενδεχομένως μυϊκούς πόνους ή δεν εμφανίζουν καθόλου συμπτώματα. Σε μικρό μόνο ποσοστό (<1%) των ασθενών –και κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα– εμφανίζονται επιπλοκές από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, όπως μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα, που στην πλειονότητα των περιπτώσεων έχουν καλή πορεία. Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες Υγειονομικές Περιφέρειες, έχει λάβει μέτρα για την έγκαιρη διάγνωση και δήλωση των περιστατικών από τους φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας. Επιπλέον, συνιστά τη διενέργεια συμπληρωματικών προγραμμάτων κωνοποκτονίας σε ειδικές περιπτώσεις – πέρα από αυτές που γίνονται ετησίως βάσει των σχετικών οδηγιών του Υπουργείου προς τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις. Τέλος, συνιστά τη λήψη ατομικών μέτρων προστασίας από το τσίμπημα κουνουπιών, όπως η χρήση εντομοαπωθητικών, αντικουνουπικών πλεγμάτων (σίτες), ενδυμάτων που καλύπτουν μεγάλη επιφάνεια του σώματος (μακριά μανίκια και παντελόνια) κλπ. Το ΚΕΕΛΠΝΟ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, παρακολουθεί στενά τα περιστατικά εγκεφαλίτιδας και θα προβαίνει σε τακτική και συστηματική ενημέρωση της κοινής γνώμης.
Πηγή: kozani.tv

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος9/8/10 09:48

    Επιδημιολογικά <1% των κρουσμάτων του ιού έχουν σαν επιπλοκή την εγκεφαλίτιδα. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλους πιο συχνούς ιούς.
    Συνεπώς, δεν συντρέχει λόγος πανικού. Παρακολουθούμε διακριτικά το θέμα, φιλτράρουμε τα όσα μας λένε οι τηλεοράσεις και ακολουθούμε τις οδηγίες.

    Λ.Σ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σας εμπιστευόμαστε για την ευπρέπεια των σχολίων σας. Δεν υιοθετούμε τις απόψεις των σχολιαστών καθώς αυτές εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.

Το Προφίλ μας