Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Λάζαρος Λωτίδης: Δήμος –Κυβερνείο με πρώτο στόχο την ανάπτυξη

Ο ρόλος της Δημοτικής Αρχής στο νέο αυτοδιοικητικό τοπίο είναι καθοριστικός, ιδιαίτερα στο σημερινό πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον της κρίσης και της ύφεσης που πλήττει τη χώρα, αλλά και με τη σχεδιαζόμενη από την Ευρωπαϊκή ¸νωση μείωση μέχρι το 2022 των λιγνιτικών μονάδων  της ΔΕΗ. Μπορεί στο πλαίσιο αυτό, η νέα Δημοτική Αρχή να ασχολείται μόνο με την κλασική, καθημερινή λειτουργία της πόλης, αφήνοντας την οικονομία της περιοχής και την ανάπτυξη μόνο στο κεντρικό κράτος; Η απάντηση είναι όχι. 

Η Δημοτική Αρχή έχει υποχρέωση να ασχολείται με την οικονομία της περιοχής, με την ανάπτυξη, με την πρόοδο, με το μέλλον της περιοχής. Δεν θα είναι απλά παρατηρητής των εξελίξεων, αλλά θα παίρνει πρωτοβουλίες, δεν θα έχει απλά λόγο, αλλά θα πρωταγωνιστεί, δεν θα τρέχει πίσω από τα γεγονότα, αλλά θα δημιουργεί γεγονότα και θα προωθεί εξελίξεις. Δεν θα στέκεται αμυντικά απέναντι στην κρίση, δεν θα περιμένει μοιρολατρικά τις επιπτώσεις του τέλους της λιγνιτικής περιόδου, αλλά θα επιβάλει θέσεις και απόψεις που θα στοχεύουν στη διαφοροποίηση της οικονομίας της περιοχής, θα κερδίζει καθημερινά το στοίχημα της ανάπτυξης στο νέο τοπίο. Θα είναι ένας Δήμος – Κυβερνείο, που θα  σχεδιάζει και θα υλοποιεί παρεμβάσεις που θα στοχεύουν στην ενεργοποίηση δυνάμεων σε μια από κοινού με τις τοπικές επιχειρήσεις και την τοπική κοινωνία προσπάθεια για την τοπική ανάπτυξη.
¼χημα της νέας αναπτυξιακής προσπάθειας θα είναι ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, μεγαλεπήβολο και φιλόδοξο, που στόχο θα έχει την πλήρη αλλαγή της αναπτυξιακής φυσιογνωμίας του συνόλου της περιοχής μας σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις , με μετρήσιμους στόχους και δείκτες. Αυτό είναι κάτι που όχι μόνο θα διεκδικήσουμε αλλά θα επιβάλουμε στην πολιτεία ως ελάχιστη ανταπόδοση για τη μεγάλη επί 50 και πλέον έτη προσφορά μας στην εθνική οικονομία.
Ως παράδειγμα της ενεργοποίησης της Δημοτικής Αρχής στα ζητήματα της ανάπτυξης μπορώ να αναφέρω το νέο εργοστάσιο της  ΔΕΗ, τη μονάδα V, ο διαγωνισμός της οποίας βρίσκεται σε εξέλιξη. Πρόκειται στην επόμενη πενταετία στην Εορδαία να γίνει επένδυση τρεις φορές μεγαλύτερη από το σύνολο του ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας και αυτό είναι εξόχως εντυπωσιακό. Είμαστε ως τοπική κοινωνία και οικονομία έτοιμοι για αυτό; ¸χουμε σκεφτεί όλες τις παραμέτρους; ¸χουμε προγραμματίσει τις δράσεις μας ώστε να δημιουργηθούν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα και να δοθεί μια άνευ προηγουμένου αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή μας; Η Δημοτική Αρχή μπορεί να πάρει πρωτοβουλίες. Για παράδειγμα, να γίνει μια αναλυτική καταγραφή των αναγκών της κατασκευής και στη συνέχεια να γίνουν οι κατάλληλες ενέργειες προετοιμασίας και συντονισμού των τοπικών επιχειρήσεων για να αποκτήσουν τη δυνατότητα συμβολής στο κατασκευαστικό έργο στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Το μεγαλύτερο ίσως πλεονέκτημα της συγκεκριμένης επένδυσης θα είναι η τεχνογνωσία η οποία θα έρθει στην περιοχή μας. Πρόκειται για υψηλή τεχνολογία σε πάρα πολλούς τομείς και η τοπική επιστημονική και επιχειρηματική κοινότητα μπορεί να ωφεληθεί τα μέγιστα, έτσι ώστε να αρχίσει για την περιοχή μας ένα αναπτυξιακό σπιράλ που θα βασίζεται στη γνώση και στην καινοτομία και αυτό να έχει συνέχεια για πολλά χρόνια.
Υπάρχουν λοιπόν μπροστά μας πολλές προκλήσεις που απαιτούν από εμάς φαντασία ευελιξία και αποφασιστικότητα  στις δράσεις μας. Το όραμα μια Εορδαίας που σε μια δεκαετία θα είναι εντελώς διαφορετική και παράλληλα θα έχει δημιουργήσει και μια άλλη, καλύτερη εικόνα σε όλη τη χώρα είναι αυτό που μας εμπνέει. Ο ρόλος της δημοτικής αρχής σε αυτό είναι καθοριστικός. Μπορούμε να το πετύχουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας