Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

6η Γιορτή Ροδάκινου...με τη φρεσκάδα της ορεινής φύσης


Σε θεσμό καθιερώνεται πλέον η Γιορτή Ροδάκινου, που διοργανώνει για έκτη  χρονιά ο Δήμος Βελβεντού, στις 6,7 και 8 Αυγούστου 2010, με τη συνεργασία των Αγροτικών Συνεταιρισμών ΑΣΕΠΟΠ & Δήμηρα, του Εμπορικού Συλλόγου Βελβεντού του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, του Μορφωτικού Ομίλου Βελβεντού & της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης. Οι προηγούμενες διοργανώσεις ξεπέρασαν  κάθε αισιόδοξη πρόβλεψη, καθώς όχι μόνο αγκαλιάστηκε από την τοπική κοινωνία αλλά προσέλκυσε χιλιάδες επισκεπτών. 



Το Bελβεντό, κωμόπολη 4.000 κατοίκων, 33 χιλιόμετρα B.A της Kοζάνης, είναι χτισμένο στους πρόποδες των Δυτικών Πιερίων, του γραφικού βουνού των εννιά μουσών της μυθολογίας και στα πόδια του απλώνεται η τεχνητή λίμνη του Πολυφύτου. O οικισμός του Bελβεντού είναι ένα αρμονικό αρχιτεκτονικό σύνολο, καθώς στενά γραφικά σοκάκια, παραδοσιακά πέτρινα, νεοκλασικά αλλά και σύγχρονα σπίτια, αυλές καταστόλιστες από λουλούδια, μικρές πλατείες και όμορφες γωνιές, παλιοί νερόμυλοι και εκκλησίες, συνθέτουν ένα πολύχρωμο μωσαϊκό, χαμένο μέσα σε ένα καταπράσινο κάμπο, έκτασης 15.000 στρεμμάτων, κατάφυτο με ροδακινιές. Το γεγονός ότι είναι απομονωμένη δενδροκομική περιοχή διευκολύνει τον οργανωμένο έλεγχο της παραγωγής από τις γεωτεχνικές υπηρεσίες των συνεταιρισμών.

Το ροδάκινο, που είναι και το κυριότερο αγροτικό προϊόν της περιοχής, περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Α (καροτίνη) και σε μικρότερη ποσότητα βιταμίνη C, ενώ θεωρείται ως καλή πηγή φολικού οξέως, φωσφόρου, ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου, νατρίου και διαιτητικών ινών. Οι παραγωγοί, συσπειρωμένοι σε δύο ακμαίους αγροτικούς συνεταιρισμούς, διαθέτοντας πολύχρονη εμπειρία στην καλλιέργεια της ροδακινιάς, με μεράκι και περίσσεια καλλιεργητική φρoντίδα φροντίζουν να δίνουν την καλύτερη δυνατή πoιότητα. Επιπλέον τα φυσικά χαρακτηριστικά της περιοχής, όπως η ημιορεινή γεωγραφική θέση, το κατάλληλο έδαφος και τα άφθονα νερά κάνουν το ροδάκινο Βελβεντού να ξεχωρίζει για την ποιότητά του και να διατίθεται στην αγορά ως επώνυμο προϊόν. Το σύνολο της παραγωγής είναι πιστοποιημένο από τον AGROCERT σύμφωνα με το  Σύστημα Oλοκληρωμένης Διαχείρισης, που εγγυάται φρούτα που δεν είναι επιβαρημένα με υπολείμματα φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων και παραγόμενα με διαδικασίες που σέβονται το περιβάλλον και τον καταναλωτή, ενώ μικρότερο τμήμα παράγεται με βιολογικές μεθόδους καλλιέργειας.



ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Η Γιορτή, περιλαμβάνει ημερίδα για το ροδάκινο, μουσικές εκδηλώσεις, επισκέψεις στους χώρους καλλιέργειας και ξεναγήσεις στα αξιοθέατα του Βελβεντού, ενώ θα λειτουργούν περίπτερα γευσιγνωσίας και δωρεάν διάθεσης ροδάκινων, μαρμελάδων, καθώς και άλλων τοπικών προϊόντων του Βελβεντού.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα την Παρασκευή 6 Αυγούστου, στις 8 το βράδυ, στην Αίθουσα του πνευματικού κέντρου Βελβεντού θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα με θέμα: «Προώθηση νωπών αγροτικών προϊόντων στην αγορά».
Στις 10 το βράδυ στην Κεντρική Πλατεία θα παρουσιαστεί έντεχνη λαϊκή βραδιά με την ορχήστρα των Αφιερωμάτων Κοζάνης.

Το Σάββατο θα γίνει η παρουσίαση από τον Μορφωτικό Όμιλο Βελβεντού του βιβλίου του Αντώνιου Ζανδέ «Μελετήματα για το Βελβεντό»
στις 9 το βράδυ στο Φαράγγι του Σκεπασμένου και θ αακολουθήσει Νεανική μουσική βραδιά με τα μουσικά συγκροτήματα Άδειες Μέρες, Fouskes, Παραμονώ, Lunacy.

Το τριήμερο θα λειτουργεί και Έκθεση Βιβλίου του Μορφωτικού Ομίλου Βελβεντού στο καφέ "Εποχές" ενώ στην κεντρική πλατεία θα λειτουργεί περίπτερο γευσιγνωσίας.

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΕΚΕΙΝΟΣ Ο ΟΡΕΙΝΟΣ ΔΗΜΟΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ;

Ανώνυμος είπε...

Εκεί που του υποσχέθηκαν οτι θα γίνει ανεξάρτητος Δήμος......
ΑΥΤΟΙ που ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΑΝ....και οτι θέλουν ΟΝΟΜΑΖΟΥΝ και ΠΡΑΤΤΟΥΝ.......
Αυτό θα πει ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΕΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ.
ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!

Ανώνυμος είπε...

Ο ΟΡΕΙΝΟΣ ΔΗΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΔΙΠΛΑ ΣΑΣ. ΣΤΟ ΒΕΛΒΕΝΤΟ. ΔΕΝ ΣΑΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΛΕΤΕ Ε;

Ανώνυμος είπε...

ΕΞΑΙΤΊΑΣ ΤΗΣ ΤΟΟΟΟΟΟΣΟ ΜΕΓΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΛΗΣ ΟΡΕΙΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΑΦΕΡΑΤΕ ΚΑΙ ΜΕΙΝΑΤΕ ΑΝΕΞαΡΤΗΤΟΙ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΑ ΚΕΡΔΙΣΑΤΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ . ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΑΣ ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΑ ΕΥΣΗΜΑ.

Ανώνυμος είπε...

Πιστευω να στείλατε προσκλήσεις εκει που έπρεπε και με σειρά αρχίζοντας απο τον δικό σας άνθρωπο Γιάννη Βλατή μετά θα καλέσετε τον Κουκουλόπουλο καθώς επίσης και τον ΠΡΌΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΕΔΚ όπως και τον αντιπρόεδρο Κοκολιό στη συνέχεια τον Δήμαρχο που σας έβαλε την ταφόπλακα ΤΖΈΛΛΟ ΚΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΊΟ ΆΦΗΣΑ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Κο ΡΑΓΚΟΥΣΗ. ΑΥΤΑ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ ΠΑΡΑΞΗΓΗΣΕΩΝ.

Ανώνυμος είπε...

O RAGKOYSHS MAS EBALE STO XARTH, OI BOULEYTES KAI H TEDK MAS EBGALAN AFOU DEN MAS PSHFISAN, O RAGKOUSHS THA MAS KSANABALEI. PAME STOIXHMA?

Ανώνυμος είπε...

Βούλιαξε το Βελβεντό από ξένο κόσμο-επισκέπτες στη γιορτή ροδάκινου. Εκατοντάδες αυτοκίνητα πέρασαν τη διασταύρωση για να πανε στο Γαλατικό χωριό. Μερικές χιλιάδες οι επισκέπτες.Αυτό είναι διαφήμιση για έναν τόπο.Ο Καλλικράτης σας ε΄κανε πιο γνωστούς.
Μπράβο ρε Στεργίου μάγκα. Και ολοι οσοι δουλέψατε γιά τη Γιορτή και για το Καλλικράτη.
Κρίμα που δεν θα είστε μαζί μας, μπας και αναδείξουμε και το δικό μας τόπο. Γιατί από τους Σερβιώτες δεν καρτεράμε τίποτα απολύτως.
Όπως και νάχει το Βελβεντό θα ακούγεται πάντα. Είστε αιώνες μπροστά.
ΛΙΒΑΔΕΡΙΩΤΗΣ

Ανώνυμος είπε...

Η Γιορτή πλέον έγινε θεσμός .
Κάθε χρόνο και περισότερος κόσμος.
Του χρόνου πρέπει να διευρινθεί.
Να μπορέσει να καλυφθεί ο ξένος κόσμος στα μαγαζιά στην πλατεία.

Ανώνυμος είπε...

eutixos pou iparxoun kai aytes oi giortes giati alliws me tin oikonomiki krisi pou exoume diskola ta pragmata. xwrio fantasma tha eimastan pane oi palies kales epoxes tou velventou.

Ανώνυμος είπε...

ΑΛΛΟΣ ΔΗΛΩΣΙΑΣ ΕΜΠΡΗΣΤΗΣ ΕΔΩ Ο 10.19 μ.μ.

Ανώνυμος είπε...

10:19 Μάλον δεν περιφέρεσε στο Βελβεντό η δεν είσςι απο το Βελβεντό
Κάθε βράδυ και όλο το καλοκαίρι η πλατεία γεμάτη .
Όπως φαίνετε το τελευταίο που θα πιάσει η κρίση θα είναι το Βελβεντό.

Το Προφίλ μας