Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

Ν. Ε. ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Κοζάνης: Σχετικά με την απάντηση του Υπουργού Οικονομικών στην ερώτηση του ΠΑΣΟΚ με θέμα τις φυσικές καταστροφές των Δημοτικών Ενοτήτων Ελλησπόντου και Δημητρίου Υψηλάντη

Στις 29 Ιουνίου ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής  απέστειλε επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης με θέμα τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για τους αγρότες των Δημοτικών Ενοτήτων Ελλησπόντου και Δημητρίου Υψηλάντη του Δήμου Κοζάνης.

    Στην επίκαιρη ερώτηση για την περιοχή μας ο κ. Ανδρέας Πουλάς ανέφερε ότι πρόκειται για  ζημιά ασυνήθιστα μεγάλης κλίμακας η οποία σε καμία περίπτωση δεν καλύπτεται από τις τιμές που προβλέπονται από τον ΕΛΓΑ, ακόμα και αν η αποζημίωση γίνει με τις μεγαλύτερες δυνατές τιμές για κάθε καλλιέργεια ξεχωριστά. Επίσης σημείωσε ότι η κλιματική κρίση απαιτεί ολοκληρωμένο σχέδιο, ενώ καθιστά επιτακτική και επείγουσα ανάγκη την εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης για τις ασφαλιστικές καλύψεις του ΕΛΓΑ.

          Με απόφαση(Α291-17/06/2022) της Πολιτικής Προστασίας οι δημοτικές κοινότητες Δρεπάνου, Κοιλάδας και Μαυροδεντρίου κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Έχουν περάσει σχεδόν 3 μήνες από τις φυσικές καταστροφές και η Περιφέρεια δεν έχει λάβει κανένα μέτρο στήριξης των αγροτών. Δεν έχει ενεργήσει με σχετικό αίτημα ώστε να δοθούν οι αποζημιώσεις. Με την συνειδητή αυτή επιλογή δείχνουν την ανικανότητα τους και το πόσο πραγματικά νοιάζονται για τους αγρότες της περιοχής μας. Επίσης, οι βουλευτές του νομού οι οποίοι, έχουν εκλεγεί για να εκπροσωπούν τους πολίτες του τόπου δεν έχουν κάνει καμία ενέργεια για να δώσουν λύσει σε αυτό το πρόβλημα. Όπως γράφει η απάντηση του Υπουργού Οικονομικών αρμόδιο για να οριοθετήσει την περιοχή που έχει καταγραφεί η θεομηνία είναι και το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

            Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής νοιάζεται για τα προβλήματα του τόπου και ζητά από τον κρατικό μηχανισμό να πράξει ανάλογα και να δοθεί προκαταβολή έναντι επιχορήγησης  όπως και στην περίπτωση άλλων περιοχών της χώρας με αντίστοιχα φυσικά φαινόμενα. Όσο η Κυβέρνηση και η περιφέρεια δείχνουν ανήμποροι να διαχειριστούν οποιαδήποτε κρίση αφορά εμείς θα είμαστε εδώ να αναδείξουμε τα προβλήματα του τόπου μας.

Η Κοζάνη στο Προσκήνιο

 

Hαπάντηση του Υπουργού Οικονομικών:

 

ΘΕΜΑ: Σχετικά με την υπ΄ αριθμ. πρωτ.6127/29-6-2022 ερώτηση

Σε απάντηση της υπ΄αριθ. Πρωτ.6127/29-6-2022 ερώτησης, που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από το Βουλευτή κ. Α.Πουλά, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

 

΄Έχει εκδοθεί ο ν. 4797/2021 (Α΄66) «Κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς για θεομηνίες, επείγουσες ρυθμίσεις για τη στήριξη της οικονομίας, συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός και συνταξιοδοτική ρύθμιση και λοιπές επείγουσες διατάξεις» με τον οποίο εισάγεται ενιαίο θεσμικό πλαίσιο κρατικής αρωγής και σαφής διαδικασία παροχής της, καθορίζονται οι κατάλληλες οργανωτικές δομές για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των δράσεων κρατικής αρωγής, τη μείωση του χρόνου καταβολής των επιχορηγήσεων και τη μείωση των διοικητικών βαρών. Σύμφωνα με το ως άνω πλαίσιο το Υπουργείο Οικονομικών είναι αρμόδιο για την παροχή κρατικής αρωγής σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από θεομηνίες η οποία συνίσταται σε επιχορήγηση επί της ζημίας για εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης, μέσα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου του εγγείου κεφαλαίου και αποθηκευμένα προϊόντα, τα οποία κατεγράφησαν ως κατεστραμμένα. Σύμφωνα δε με το άρθρο 2 του Κανονισμού (ΕΕ) αρ. 702/2014 ως θεομηνίες ορίζονται σεισμοί, χιονοστιβάδες, κατολισθήσεις και πλημμύρες, ανεμοστρόβιλοι, τυφώνες, εκρήξεις ηφαιστείων και πυρκαγιές δασών ενώ οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες όπως παγετός, καταιγίδες και χαλάζι, πάγος, σφοδρή ή συνεχής βροχόπτωση ή σοβαρή ξηρασία αποτελούν δυσμενές κλιματικό φαινόμενο και όχι θεομηνία. Κατά αναλογία, σύμφωνα με το άρθρο 3 του ν.4797/2021 (Α΄66) ως θεομηνίες, ορίζονται τα εξής φαινόμενα: σεισμοί, χιονοστιβάδες, κατολισθήσεις και πλημμύρες, ανεμοστρόβιλοι, τυφώνες, εκρήξεις ηφαιστείων, πυρκαγιές δασών, καθώς και ανεξέλεγκτες πυρκαγιές από φυσικά αίτια και οι διατάξεις του ν.4797/2021 ενεργοποιούνται στις περιπτώσεις αυτές.

Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες παρατηρούνται σημαντικές και εκτεταμένες ζημιές σε αριθμό πληγεισών επιχειρήσεων ή σε μέγεθος καταστροφής, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών μπορεί να χορηγηθεί προκαταβολή έναντι της επιχορήγησης ύστερα από αιτιολογημένο αίτημα του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη. Για την έκδοση των σχετικών υπουργικών αποφάσεων για την παροχή της επιχορήγησης, απαραίτητες προϋποθέσεις είναι : α) η έκδοση κ.υ.α. οριοθέτησης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών, με επισπεύδον το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με την οποία οριοθετούνται οι πληγείσες περιοχές από θεομηνία και β) η καταγραφή ζημιών των εν λόγω επιχειρήσεων από την αρμόδια Περιφέρεια και η αποστολή της συγκεντρωτικής κατάστασης των επιχειρήσεων και τα λοιπά δικαιολογητικά που απαιτούνται στο Υπουργείο Οικονομικών. Μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί κ.υ.α., στην οποία να οριοθετούνται περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης για θεομηνία για το διάστημα από 8 μέχρι 10 Ιουνίου 2022, από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Κατά τα λοιπά αρμόδιο είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο ΕΛΓΑ.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας