Σε λίγες μέρες (την 1η Σεπτέμβρη) γιορτάζει στην Καστανιά Σερβίων η Ιερά Μονή Αγίου Αντωνίου Σιάπκας και μια επίσκεψη στο πανέμορφο ορεινό μοναστήρι θα σας αποζημιώσει σίγουρα.

Το Μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου είναι Σταυροπηγιακό, άνηκε δηλαδή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, και βρίσκεται στη θέση «Σιάπκα», σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων περίπου από το χωριό Καστανιά. Από την αλληλογραφία του Μητροπολίτου Κωνστάντιου συνάγεται ότι γύρω στα 1750 διαλύθηκε,

που σημαίνει ότι υπήρχε από παλαιότερους χρόνους.

Μέχρι τα τέλη του 18ου αιώνα το μοναστήρι υπαγόταν στη δικαιοδοσία της αρχιεπισκοπής Ελασσόνας και για ένα διάστημα χρόνου ήταν μετόχι του μοναστηριού της Αγίας Τριάδος Λαριούς. Όπως προκύπτει από διάφορα έγγραφα στοιχεία επί Αρχιερατείας Κωνσταντίου, από το 1750 περίπου εγκαταλείφθηκε από τους μοναχούς, που μετακόμισαν στους Δεμεράδες, όπου είχαν Μετόχιο και σιγά-σιγά έγινε έδρα το Μετόχιο και μεταβλήθηκε σε Μετόχιο το κυρίως Μοναστήρι.

Στα χρόνια της λειτουργίας του είχε δεκαπέντε κελιά και σημαντική περιουσία.

Σήμερα σώζονται ο ναός και ερείπια από άλλα κτίσματα. Ο ναός έχει στο εσωτερικό του μισοκατεστραμμένες ή καλυμμένες από την αιθάλη και τον ασβέστη τοιχογραφίες.

Η λαϊκή παράδοση θέλει τον Άγιο να έχει περάσει κατά τη διαμονή του στην τοποθεσία αυτή, από τέτοια δοκιμασία, με δαιμονικούς πειρασμούς, τους οποίους νίκησε και έζησε ήσυχα μέχρι τα βαθειά του γεράματα. Οι κάτοικοι προς τιμήν του έκτισαν το μοναστήρι και για αιώνες ο Άγιος φρόντιζε αυτούς που δαιμονίζονταν και έχαναν τα λογικά τους.

Δίπλα από το μικρό ναό υπάρχει το δωμάτιο με τις αλυσίδες, με τις οποίες δένονταν στο παρελθόν οι ψυχικά άρρωστοι και ζητούσαν με τον τρόπο αυτό την βοήθεια του Αγίου για να θεραπευτούν.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Ίδρυση μονής: άγνωστη (Εκτιμάται του 11ου αιώνα με τα κτίσματα να είναι του 18ου αι.)
Μονή: Ανδρική
Ηγούμενος: –
Μοναχοί: 1 (Ευσέβιος)
Εορτασμός/Πανηγύρι: 1η Σεπτέμβρη
Διεύθυνση: Καστανιά Σερβίων, Τ.Κ. 50500
Επισκεψιμότητα: Η μονή είναι ανοιχτή όλο το χρόνο εκτός από κάποιες μέρες εκτός από κάποιες φορές που ο μοναχός λείπει λόγω καιρικών συνθηκών ή για εφοδιασμό τροφικών.
Διαδρομή: Ο χωματόδρομος που οδηγεί από την Καστανιά προς την μονή, είναι βατός το καλοκαίρι, όμως αρκετά δύσβατος τον χειμώνα.

Μοναστήρια ευρύτερης περιοχής
Στην γύρω περιοχή και σε μικρή απόσταση αξίζει να επισκεφτείτε και άλλα Μοναστήρια, όπως της Αγίας Τριάδος Λαριους, και του Αγίου Νεκτάριου στο Βελβεντό.

Από Avles Telidis

Το είδαμε στον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ