Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 30 Αυγούστου 2022

Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Αιανής: Διήμερο θεατρικών παραστάσεων στις 6 &7 Σεπτεμβρίου στην Αίθουσα Τέχνης Αιανής

Θέατρο, ή αλλιώς, λόγος και δράση

Την πρώτη μέρα θα μας δοθεί η ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την απόδοση του διηγήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, «Γουτού Γουπατού», από την ομάδα Εν δυνάμει.

« Η ομάδα Εν δυνάμει είναι μία κολεκτίβα καλλιτεχνών με και χωρίς αναπηρία. Μέσα από τις δράσεις της προτείνει ένα νέο μοντέλο τέχνης και ζωής,

όπου το “ανοίκειο”, το “περίεργο”, το “διαφορετικό” και το “ξένο” ενσωματώνονται στο σύνολο, ενδυναμώνοντάς το. Ο τρόπος λειτουργίας της ομάδας στηρίζεται στην ισότιμη μεταχείριση μεταξύ όλων των μελών της, επιχειρώντας να εμπνεύσει κι άλλους ανθρώπους να σταματήσουν να αντιλαμβάνονται το κοινωνικό σύμπλεγμα με στερεοτυπικό τρόπο και συμβατικές φόρμες

Το πρόγραμμα «Κοινωνία Χταποδιών» αποτελείται από την παράσταση του διηγήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη «Γουτού Γουπατού» και από το βιωματικό εργαστήριο που την ακολουθεί. Η θεατρική φόρμα της παράστασης εμπλέκει στοιχεία αφηγηματικότητας και μουσικής. Ο θίασος, 2 ηθοποιοί με αναπηρία και 4 χωρίς, αφηγείται σαν σύνολο το διήγημα. Οποιοσδήποτε χώρος παρουσίασης γίνεται ένας μεταβαλλόμενος σκηνικός χώρος, που μεταμορφώνεται στη διάρκεια της παράστασης.



Η παράσταση δανείζεται τη δομή του Αρχαίου Δράματος χρησιμοποιώντας πρόλογο, που εισάγει το κοινό στο θέμα του έργου, και παράβαση, όπου οι ηθοποιοί απευθύνονται στους θεατές, παίρνοντας απόσταση από το διήγημα, έτσι ώστε να φανερωθεί η διαχρονικότητά του. Παρά το γεγονός ότι το «Γουτού Γουπατού» γράφτηκε 100 χρόνια πριν, τα περιστατικά που αφηγείται εντοπίζονται σε κάθε σημερινή κοινότητα, σχολείο, χωριό, πόλη.

Στόχος είναι η κινητοποίηση της σκέψης των θεατών σε καίρια κοινωνικά ζητήματα, όπως τα δικαιώματα του ανθρώπου, η διαφορετικότητα, ο εκφοβισμός, η αναπηρία, η ισότητα.»

Τη δεύτερη μέρα, τα παιδιά όλων των ηλικιών, θα ενσωματωθούν στην παράσταση με γιγαντόκουκλες: “Ο ΚΥΚΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΥΚΛΑ” , από το θέατρο κούκλας redicolo.

«Συνδυάζοντας το θέατρο κούκλας με το θέατρο ηθοποιών, οι κουκλοπαίκτες του Redicolo είναι ορατοί στο κοινό όταν εμψυχώνουν τις κούκλες, συμμετέχουν στην δράση ως ηθοποιοί και αφηγητές, αλληλεπιδρούν με τα παιδιά και τα καλούν να συμμετέχουν στη θεατρική διαδικασία που γεννιέται μπροστά τους και χτίζεται μαζί τους. Οι κούκλες είναι μεγάλες, σε ανθρώπινο μέγεθος και οι κουκλοπαίκτες χρησιμοποιούν όλο το σώμα τους για την εμψύχωσή τους. Ο κάθε ηθοποιός εναλλάσσεται φανερά ανάμεσα στους ρόλους του κουκλοπαίκτη και του αφηγητή, με τρόπο που υπενθυμίζει πως αυτό που παρακολουθούν οι θεατές είναι ένα παιχνίδι θεάτρου, το οποίο στήνεται εκείνη τη στιγμή μπροστά στα μάτια τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας