Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022

Δύο δεσμευτικές προσφορές για τη ΛΑΡΚΟ

από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δύο επενδυτικά σχήματα κατέθεσαν τελικά δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για περιουσιακά στοιχεία της υπερχρεωμένης ΛΑΡΚΟ στους δύο παράλληλους διαγωνισμούς, της ειδικής διαχείρισης και του ΤΑΙΠΕΔ 

Δύο επενδυτικά σχήματα κατέθεσαν τελικά δεσμευτικές οικονομικές προσφορές για περιουσιακά στοιχεία

της υπερχρεωμένης ΛΑΡΚΟ στους δύο παράλληλους διαγωνισμούς, της ειδικής διαχείρισης και του ΤΑΙΠΕΔ. Ωστόσο, το ένα εκ των δύο και συγκεκριμένα η Commodity & Mining Insight Ireland –που φέρεται να συνδέεται και με επενδυτικά κεφάλαια από τον Περσικό Κόλπο– κατέβηκε μόνο στον ένα διαγωνισμό, αυτόν που αφορά τα δικαιώματα παραχώρησης των λατομείων ανά την Ελλάδα. Αντιθέτως, η κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την AD Holdings AG κατέθεσε δεσμευτική προσφορά και για τους δύο. Δηλαδή και για την εκμίσθωση του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ από το ΤΑΙΠΕΔ (μαζί με την εκμίσθωση του μεταλλείου της Λάρυμνας και του μεταλλείου του Λουτσίου) αλλά και για τα υπόλοιπα μεταλλεία της εταιρείας ανά την ελληνική επικράτεια στον αντίστοιχο διαγωνισμό του ειδικού διαχειριστή.

Οι διαγωνισμοί είναι πάντως έτσι δομημένοι ώστε να δίνεται η ευκαιρία στους επενδυτές να πάρουν και τα δύο περιουσιακά στοιχεία. Ετσι, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να αποσφραγιστούν τα νομιμοποιητικά έγγραφα και οι τεχνικές προσφορές των δύο υποψηφίων και για τους δύο διαγωνισμούς, και λίγες ημέρες αργότερα οι δεσμευτικές οικονομικές προσφορές τους. Εάν η κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την AD Holdings AG δεν έχει ήδη την υψηλότερη οικονομική προσφορά για τα μεταλλεία, θα της δοθεί η δυνατότητα να πάει σε δεύτερο γύρο με τον άλλον διεκδικητή προκειμένου να πλειοδοτήσει. Διαδικασία τεχνικά γνωστή και ως shoot out.

Η νέα ιδιοκτησία θα έχει πέντε έτη για να εκσυγχρονίσει και να συμμορφώσει με τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς τη ΛΑΡΚΟ, με πηγές της αγοράς να τοποθετούν το ύψος των απαιτούμενων επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό της μεταλλουργίας άνω των 200-300 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η ΛΑΡΚΟ οδηγήθηκε στη διαδικασία ειδικής διαχείρισης εξαιτίας των χρεών της και των κρατικών επιδοτήσεων. Ως εκ τούτου, ο ειδικός διαχειριστής που τοποθετήθηκε λίγο πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας βρήκε την εταιρεία με αρνητική καθαρή θέση, η οποία στα τέλη του 2019 ξεπερνούσε τα 407 εκατ. ευρώ. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές είχαν ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 350 εκατ. αφορούν τη ΔΕΗ), ενώ στις αρχές του 2020 η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη συμμόρφωση με τις αποφάσεις περί παράνομων κρατικών ενισχύσεων προς τη ΛΑΡΚΟ, ύψους 170 εκατ.

Ως αποτέλεσμα τής επιβλήθηκε πρόστιμο 4,4 εκατ. ανά εξάμηνο (από το 2017) και 5,5 εκατ. κατ’ αποκοπήν, τη στιγμή που κάθε έξι μήνες λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ σημαίνουν επιβάρυνση 22,5 εκατ. ή 123.000 ευρώ ημερησίως, αφού η επιχείρηση «καίει» περίπου 3 εκατομμύρια τον μήνα (στοιχεία Απριλίου 2022). Στα ποσά αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστούν τα 52 εκατ. που έχει δώσει το Δημόσιο μέχρι στιγμής στην ειδική διαχείριση για να συνεχιστεί η λειτουργία του εργοστασίου. Οπως και όσα πλήρωσε το Δημόσιο για τις αποζημιώσεις των εργαζομένων και ακόμη 20 εκατ. που αντιστοιχούν στα χρέη προς τον ΕΦΚΑ κατά το διάστημα της ειδικής διαχείρισης.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας