Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021

Αντιιικά φάρμακα: Yπέρ και κατά – Γιατί οι ειδικοί μιλούν για “υπεροπλία” έναντι της πανδημίας

Τα αντιικά φάρμακα που βρίσκονται σε πορεία έγκρισης από τους ρυθμιστικούς οργανισμούς, αναμένεται να ολοκληρώσουν τη φαρμακευτική "φαρέτρα" των εμβολίων και φαρμάκων για την πρόληψη και τη θεραπεία της νόσου Covid-19.

Ένα πραγματικό οπλοστάσιο

στον πόλεμο ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού, ελπίζουν οι επιστήμονες να έχουν στη διάθεσή τους, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Αντιιικά φάρμακα, που αντιμετωπίζουν τη μόλυνση σε αρχικά στάδια και εμποδίζουν την εξέλιξη της νόσου Covid-19, πολύ πιθανόν να έχουν εγκριθεί πριν από το τέλος του χρόνου. Και είναι ό,τι ακριβώς έλλειπε για μπορούν οι επιστήμονες να εκφράσουν τη βεβαιότητα, ότι έχουν πλέον ικανά επιστημονικά εργαλεία στα χέρια τους, ώστε να μπορούν να βοηθήσουν όλους τους ασθενείς.

Ο Δρ. Ευάγγελος Μανωλόπουλος, Καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας του Ιατρικού Τμήματος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), αναφέρει μιλώντας στο iatropedia.gr:

“Όταν θα έχουμε εγκεκριμένα φάρμακα -και αν υποθέσουμε ότι σε 6 μήνες από τώρα και τα αντιιικά φάρμακα με αποτελεσματικότητα στο 50 με 60% θα έχουν πάρει έγκριση- και παράλληλα υπάρχουν και τα μονοκλωνικά αντισώματα και τα εμβόλια, ναι μπορώ να πω ότι τον έχουμε αντιμετωπίσει τον κορονοϊό. Είμαστε σε καλό δρόμο και σε 6 μήνες το πολύ, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να πούμε με βεβαιότητα ότι έχουμε νικήσει τον κορονοϊό”, λέει.

Αντιιικά φάρμακα: Σε πορεία έγκρισης η μολνοπιραβίρη με “εντυπωσιακά αποτελέσματα”

Η εταιρεία Merck & Co Inc τις ΗΠΑ (με το όνομα MSD σε Ελλάδα και Ευρώπη) κατέθεσε ήδη φάκελο για να λάβει “Άδεια Χρήσης Έκτακτης Ανάγκης” (EUA) από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA) για το φάρμακο μολνοπιραβίρη (molnupiravir).

Ένα ερευνητικό από του στόματος χορηγούμενο αντιικό φάρμακο, που προορίζεται για τη θεραπεία ήπιας έως μέτριας νόσου Covid-19 σε ενήλικες που διατρέχουν τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής νόσου ή/και νοσηλείας.

Δείτε επίσης: Μονοκλωνικά αντισώματα: Όλα όσα θέλετε να ξέρετε, λίγο πριν την άφιξη των πρώτων 2.000 δόσεων στην Ελλάδα

Κατά τη διάρκεια των κλινικών μελετών, ήταν τόσο εμφανής η θετική επίπτωση του φαρμάκου (μείωση της πιθανότητας νοσηλείας και θανάτου στο 50% σε 775 ασθενείς που τους χορηγήθηκε η μολνοπιραβίρη, έναντι της ομάδας που έλαβε το ψευδοφάρμακο (placebo), που η ανεξάρτητη επιτροπή, η οποία επιβλέπει τις μελέτες, διέκοψε την έρευνα για να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος, όπως επισημαίνει ο Καθηγητής Μανωλόπουλος:

“Το φάρμακο ήταν αρχικά να δοκιμαστεί σε 1.500 ασθενείς. Όταν όμως, έφτασε στους μισούς, δηλαδή στους 775 περίπου, οι εξωτερικοί ανεξάρτητοι ερευνητές που παρακολουθούν τα δεδομένα, σταμάτησαν τη μελέτη για να προχωρήσει πιο γρήγορα το φάρμακο για έγκριση. Αυτό που είδαν στους 775 ασθενείς, ήταν πως μέσα σε ένα μήνα από τη λήψη του φαρμάκου, μόνο 28 εισήλθαν στο νοσοκομείο, ενώ από ένα αντίστοιχο νούμερο 777 που παίρναν placebo, οι 53 μπήκαν στο νοσοκομείο. Αυτό δείχνει μια αποτελεσματικότητα στο 50% κι αυτό είναι το βασικό στοιχείο της έρευνας. Επίσης, από αυτούς που πήραν το φάρμακο κανείς δεν πέθανε, ενώ από τους άλλους που έπαιρναν ψευδοφάρμακο, πέθαναν 8 άνθρωποι. Κι αυτό είναι πολύ σημαντική ένδειξη”, σημειώνει ο ειδικός.

Το αντιιικό φάρμακο της Pfizer

Εντός του 2021 αναμένονται και τα αποτελέσματα των μελετών για το αντιιικό χάπι της Pfizer κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο CEO της εταιρείας, Άλμπερτ Μπουρλά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τα εγκαίνια των εγκαταστάσεων των δύο hubs της εταιρείας-κολοσσού στην πόλη.

Ο κ. Μπουρλά επισήμανε ακόμα ότι, το νέο χάπι έχει σοβαρή αντιική δράση και παρότι τα αποτελέσματα των μελετών δεν έχουν ακόμα παραληφθεί, η εταιρεία αναλαμβάνει το ρίσκο για επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ, ώστε, εφόσον αυτά είναι θετικά, να είναι έτοιμη για την παραγωγή του νέου φαρμάκου.

Ο Καθηγητής Φαρμακολογίας, κ. Μανωλόπουλος, λέει πως δεν αποκλείεται τα αποτελέσματα να ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες:

“H Pfizer με το δικό της αντιιικό φάρμακο που αναπτύσσει και το οποίο είναι επίσης σε φάση 2 – 3 δεν αποκλείεται να πάρει πρώτο τελικά έγκριση. Κι αυτό γιατί στις μελέτες που είναι σε εξέλιξη, βλέπουν θετικά αποτελέσματα χωρίς όμως, ακόμα να τα έχουν δημοσιοποιήσει. Δεν αποκλείεται οποιαδήποτε στιγμή, τις επόμενες εβδομάδες να τα ανακοινώσουν. Η εταιρεία είναι πολύ αισιόδοξη για τα αποτελέσματά της”, σημειώνει.

Ποια δυσκολία θα συναντήσει η μολνοπιραβίρη στο FDA

Ιδιαίτερα αυστηρές αναμένεται να είναι οι ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ (FDA) με την έγκριση του φαρμάκου μολνοπιραβίρη. Κι αυτό καθώς, η ιδιαίτερη τεχνολογία που αναπτύχθηκε για την παρασκευή του, αφήνει πολλά επιστημονικά ερωτηματικά, τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν με πειστικό τρόπο.

Η μολνοπιραβίρη παρεμβαίνει στο DNA του κορονοϊού και του προκαλεί πολλαπλές μεταλλάξεις, ώστε να τον αποσυντονίσει και να χάσει τη λειτουργικότητά του, οδηγώντας τον ουσιαστικά στον θάνατο.

Ο Καθηγητής Ευάγγελος Μανωλόπουλος, εξηγεί περαιτέρω: “ Υπάρχει ένας προβληματισμός. Επειδή αυτό το φάρμακο δρα με τον τρόπο που σας είπα, δηλαδή είναι μεταλλαξιογόνο, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος αυτός ο μηχανισμός να μπορεί να παρέμβει και στα ανθρώπινα κύτταρα. Αυτό πάντα πρέπει να το προσέχει κανείς, με ένα φάρμακο που δρα με τον συγκεκριμένο μηχανισμό. Προσέξτε! Δεν ξέρουμε καν αν μπορεί να εισέλθει το φάρμακο στα ανθρώπινα κύτταρα και αν μπορεί να μπει στον ανθρώπινο πυρήνα. Αλλά αυτό πρέπει να διασφαλιστεί απόλυτα ότι δεν συμβαίνει”, σημειώνει ο ειδικός και προσθέτει:

“Ας πούμε το σκεύασμα της Pfizer δεν έχει τέτοιο πρόβλημα. Γιατί δεν δρα με αυτόν τον μηχανισμό, αλλά χρησιμοποιεί το PF-07321332, ένα αναστολέα πρωτεάσης, που είναι απαραίτητος για να εισαχθεί ο ιός στα κύτταρα. Είναι πιο κλασσικός μηχανισμός αυτός”, τονίζει ο επιστήμονας.

Ε. Μανωλόπουλος: Περισσότερα φάρμακα και εμβόλια για την Covid-19, από κάθε άλλη νόσο

Σε κάθε περίπτωση, σε 6 μήνες το αργότερο η επιστήμη θα έχει ένα επιπλέον αποτελεσματικό  και πολύ σημαντικό όπλο στα χέρια της. Αντιιικά φάρμακα με απλοποιημένο τρόπο χορήγησης, που θα βοηθούν χιλιάδες ασθενείς που μολύνονται από Covid-19 και έχουν συννοσηρότητες, να γλιτώνουν τη νοσηλεία και τις θανατηφόρες επιπτώσεις της νόσου.

Σύντομα, η φαρμακευτική αντιμετώπιση της Covid-19 σε επίπεδο πρόληψης, αλλά και θεραπείας, θα ξεπερνά κάθε άλλη νόσο, σύμφωνα με τον Καθηγητή κ. Μανωλόπουλο:

«Όταν θα έχουμε και τα αντιιικά, θα μπορούμε να πούμε ότι έχουμε καλυφθεί από κάθε πλευρά στην καταπολέμηση του ιού. Θα έχουμε συγκεκριμένα: ένα με δύο διαφορετικά αντιιικά χάπια, τα μονοκλωνικά αντισώματα και τα εμβόλια. Είναι πολύ πιο πλούσια τελικά η φαρμακευτική φαρέτρα του κορονοϊού, από πολλές άλλες νόσους. Σε άλλες περιπτώσεις λοιμωδών νόσων, έχουμε ένα εμβόλιο. Εδώ έχουμε τέσσερα διαφορετικά και με διαφορετικούς μηχανισμούς, που όλα είναι αποτελεσματικά σε διαφορετικά ποσοστά. Έχουμε φάρμακα που επίσης δρουν και με διαφορετικούς μηχανισμούς προσεγγίζουν το πρόβλημα το κλινικό. Άρα διαμορφώνεται από τη σκοπιά τη δική μας της φαρμακευτικής, μια πολύ καλή εικόνα αντιμετώπισης αυτού του παθογόνου», καταλήγει ο επιστήμονας.

iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας