Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 2 Αυγούστου 2021

Κλειστές οι πόρτες του Δήμου Κοζάνης για συνεργασία με τις Ενεργειακές Κοινότητες μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα.

Του Λευτέρη Ιωαννίδη

Εδώ και πολλούς μήνες έχουμε ξεκινήσει μια προσπάθεια, μαζί με άλλους πολίτες, να προωθήσουμε τις Ενεργειακές Κοινότητες Πολιτών στην περιοχή. Από την αρχή αυτής της προσπάθειας επιδιώξαμε την ειλικρινή και ουσιαστική συνεργασία με τον Δήμο Κοζάνης.

Η διάθεση μας αυτή εκφράστηκε όταν :

   τον Απρ του 2021 συναντήσαμε τον Δήμαρχο όπου τον ενημερώσαμε για τις προθέσεις μας και συζητήσαμε τη  συνεργασία μας,

   με σχετική επιστολή μας στις 10-5-2021,

   με δεύτερη συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο κ. Κυριακίδη και

   με νέα επιστολή στις 7-7-2021.

 

Παρά την προσμονή, καμιά ανταπόκριση δεν είδαμε και ουδεμία συνεργασία προχώρησε με αποκλειστική ευθύνη του Δήμου δυστυχώς.

 

Πίστευα και συνεχίζω να πιστεύω πως η συνεργασία τοπικής αυτοδιοίκησης και κοινωνίας αποτελούν ελάχιστη προϋπόθεση για την ταχεία ανάπτυξη των Ενεργειακών Κοινοτήτων, στην συγκυρία δε που περνά ο τόπος αποτελεί υποχρέωση όλων μας να το επιδιώξουμε.

Πρέπει και μπορεί η Δυτ. Μακεδονία να γίνει ένα ιδιαίτερο και μοναδικό παράδειγμα συμμετοχής της κοινωνίας στις επενδύσεις Α.Π.Ε. και η συγκυρία ευνοεί μια τέτοια εξέλιξη.

 

Αυτά που προτείναμε στον κ. Δήμαρχο και στον κ. Αντιδήμαρχο ήταν:

 

1.  Συμμετοχή του Δήμου στις Κοινότητας μας ως μέλος συμβολικά. Ο συμβολισμός της συμμετοχής του Δήμου θα είναι ισχυρός και θα ενισχύσει το θεσμού των Ε. Κοιν.

2.  Κοινές δράσεις για την προώθηση των Ε. Κοιν και σε άλλες περιοχής του Δήμου.

3.  Αξιοποίηση ακόμα και με εκμίσθωση Δημοτικών Εκτάσεων για εγκατάσταση Φ/Β μικρής έκτασης για Εικονικό Ενεργειακό Συμψηφισμό και προς όφελος των πολιτών αλλά και των επιχειρήσεων της περιοχής.

4.  Ανάπτυξη συνεργιών ούτως ώστε να υπάρξει κοινή στρατηγική για την επίλυση προβλημάτων και την προώθηση του Εικονικού Ενεργειακού Συμψηφισμού για τα έργα του Δήμου, της ΔΕΥΑΚ αλλά και των Ενεργειακών Κοινοτήτων πολιτών.

 

Όλο αυτό το διάστημα, οχι απλά λάβαμε αρνητική απάντηση, αλλά δεν λάβαμε καμιά απάντηση, αν και όλοι θυμόμαστε πως όταν πρόκειται για ιδιωτικές επενδύσεις ο Δήμος Κοζάνης ανταποκρίνεται ταχύτατα, για τις Ενεργειακές Κοινότητες ΟΧΙ!

 

Μετά από αυτή την εξέλιξη αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε στην αξιοποίηση ιδιωτικών εκτάσεων προκειμένου να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την υλοποίηση του σχεδιασμού μας, αν και στις προθέσεις μας ήταν να αξιοποιήσουμε δημοτικές εκτάσεις.

 

Δεν μπορώ να μην επισημάνω την αγωνιώδη προσπάθεια του κ. Σημανδράκου να αποδώσει σε εμένα προσωπικά ιδιοτελή κίνητρα από την συμμετοχή μου στην Ε. Κοιν. Αδυνατώ να πιστέψω πως ο κ Σημανδράκος δεν μπορεί να κατανοήσει την διαφορά μεταξύ Κερδοσκοπικού και Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα Ε. Κοιν.,  αφού είναι και ο ίδιος επενδυτής σε ΑΠΕ.

 

Εδώ και πάρα πολύ καιρό οι τρεις επικεφαλής που διοικούν τον Δήμο Κοζάνης έχουν επιδοθεί σε μια προσπάθεια να αναδείξουν τον εαυτό τους σε βασικούς υποστηρικτές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και των σχετικών επενδύσεων στην περιοχή. Βέβαια όλη αυτή η επιχειρηματολογία έχει υποστεί καίριο χτύπημα στην αξιοπιστία της έπειτα από την αναδείξει της  εμπλοκής τους σε, αν μη τι άλλο, αμφιλεγόμενες επενδύσεις Φ/Β στην περιοχή Μάνα Νερού.

 

Δυστυχώς όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν μόνο ένα πράγμα:

Την ευκαιριακή και υποκριτική υποστήριξη των ΑΠΕ από τον Δήμο Κοζάνης, αφήνοντας από έξω τους πολίτες για τους οποίος υποτίθεται πως νοιάζονται.

 

 

Λευτέρης Ιωαννίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας