Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021

Απαίτηση στήριξης και αναβάθμισης του Πανεπιστημίου μας

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελληνίων εξετάσεων επιβεβαίωσε τους φόβους και τις ανησυχίες τόσο της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας όσο και της τοπικής κοινωνίας.  Το πανεπιστημιακό ίδρυμα της περιοχής μας αποδυναμώνεται σε σημαντικό βαθμό καθώς o αριθμός των εισακτέων φοιτητών μειώθηκε κατά 60% περίπου, σε σχέση με τα περσινά δεδομένα.

Η απαξίωση των περιφερειακών πανεπιστημίων και η υποβάθμισή τους, με όλα τα συνεπακόλουθα που μπορεί να οδηγήσουν  στη συρρίκνωση τους, όπως η κατάργηση και η συγχώνευση τμημάτων καθώς και η μείωση της χρηματοδότησης, δεν είναι το μόνο μείζων ζήτημα που προκύπτει.  Για τους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας η υποβάθμιση του Πανεπιστημίου αποτελεί ένα επιπλέον πλήγμα που αντιστοιχεί με τη χαριστική βολή για την ανάπτυξη της περιοχής μας.

Σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια βίαιη απολιγνιτοποίηση, η θέση και ο ρόλος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας θα έπρεπε να είναι καίριος για τη στήριξη της περιοχής. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας πρέπει να αποτελεί μια ενεργή κοιτίδα γνώσης, έρευνας και τεχνογνωσίας ως αντιστάθμισμα στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, αντί να βρίσκεται αντιμέτωπο με μια κατάσταση συνεχούς ανασφάλειας για την μελλοντική του πορεία. Οι κατά καιρούς κυβερνητικές εξαγγελίες για την αναβάθμιση του Πανεπιστημίου αποδείχθηκαν λόγια του αέρα και το μέλλον φαντάζει δυσοίωνο με τα νέα δεδομένα. Τις πολιτικές στην παιδεία μπορεί να τις καθορίζει το αντίστοιχο υπουργείο όμως ο ρόλος ενός Πανεπιστημίου ως μοχλός ανάπτυξης της περιοχής που εδρεύει θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη ειδικότερα σε ιδιάζουσες  περιπτώσεις όπως αυτή της Δυτικής Μακεδονίας.

Ο Δήμος Κοζάνης έχει υποχρέωση ως η φυσική και τυπική έδρα του Πανεπιστημίου να παίξει οργανωτικό ρόλο στην κοινή προσπάθεια στήριξης του Πανεπιστημίου εκ μέρους όλων των φορέων της Δυτικής Μακεδονίας. Άμεσα, οργανωμένα, ομόθυμα και ομόφωνα με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, την ηγεσία του Πανεπιστημίου και τους υπόλοιπους Δήμους να διαμορφωθεί ένα σχέδιο που θα τεκμηριώνει και θα διατρανώνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορεί και  πρέπει να έχει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στην μετά λιγνίτη εποχή και θα προτείνει τα σχετικά μέτρα στήριξης.

Οι στιγμές είναι πολύ κρίσιμες και η ευθύνη μεγάλη, σε αυτές τις στιγμές δεν χωρούν μικροπολιτικές σκοπιμότητες, τοπικισμοί, μονομερείς ενέργειες και παρασκήνιο αλλά συστράτευση και δυναμική κοινή απαίτηση στήριξης και αναβάθμισης του Πανεπιστημίου μας προς κάθε κατεύθυνση.

Κοζάνη 28/08/2021

Για την Δημοτική Κίνηση «Κοζάνη Τόπος να Ζεις»

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας