Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2018

Στο φουλ η καύση απαγορευμένων υλικών- Πυκνό πέπλο αιθαλομίχλης καλύπτει τα Σέρβια

του Σωκράτη Μουτίδη από το ΧΡΟΝΟ
Αποπνικτική είναι για μια ακόμη χρονιά η ατμόσφαιρα στην περιοχή των Σερβίων και όχι μόνο από την καύση απαγορευμένων υλικών σε τζάκια και καυστήρες.
To πυκνό πέπλο της αιθαλομίχλης καλύπτει τη γύρω περιοχή με κύρια χαρακτηριστικά την έντονη μυρωδιά καμένων υλικών και το τσούξιμο που προκαλείται στα μάτια.
«Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια πάρα πολύ, καθώς οι άνθρωποι έχουν μετατρέψει τους καυστήρες πετρελαίου
σε καυστήρες που καίνε άλλα υλικά. Αντιμετωπίζουμε προβλήματα κυρίως αναπνευστικά» τονίζει η Χρυσάνθη Καραγιαννίδου, πρόεδρος του Μορφωτικού Ομίλου Σερβίων.
Το πρόβλημα με την καύση απαγορευμένων υλικών έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια στα Σέρβια, καθώς οι κάτοικοι προμηθεύονται λιγνίτη και ξυλίτη από το γειτονικό ορυχείο με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η δημόσια υγεία.
«Έχουμε δεχτεί πολλές καταγγελίες για καύση ξυλίτη που δεν είναι στα επιτρεπτά υλικά για καύση, αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης χρησιμοποιείται» λέει ο διευθυντής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Δημήτρης Αλβανός και συνεχίζει τονίζοντας ότι «η ατμόσφαιρα επιβαρύνεται από θειούχες ενώσεις».
Να σημειωθεί ότι στην περιοχή των Σερβίων σταθμός μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης δεν υπάρχει.
Από την κατάσταση άτομα με αναπνευστικά προβλήματα κινδυνεύουν περισσότερο. Η έκθεση στην αιθαλομίχλη, σύμφωνα με την πνευμονολόγο Σωτηρία Πελετίδου προκαλεί μεταξύ άλλων «πολλές κρίσεις άσθματος,  Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας, εξάρσεις βρογχίτιδας, οι οποίες πυροδοτούνται από την έκθεση στα αιωρούμενα σωματίδια, ενώ βλάβες δημιουργούνται και μακροπρόθεσμα στο αναπνευστικό και καρδιαγγειακό σύστημα».

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αντε να δουμε τι θα γινει, ή μονο λογια...

Ανώνυμος είπε...

Τα παράπονα στην ΑΑΔΕ.

Το Προφίλ μας