Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Αγιασμός για τη μελισσοκομία τελέστηκε στον Άγιο Διονύσιο Βελβεντού.

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Ο καθιερωμένος ετήσιος Αγιασμός για τη μελισσοκομία και τους μελισσοκόμους τελέστηκε (1-12-2017) στον Ιερό Ενοριακό Ναό του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω στο Βελβεντό.

Την 1η Δεκεμβρίου τιμάται η μνήμη του Οσίου Φιλαρέτου του Ελεήμονος (8ος αιώνας), ο οποίος είναι ο προστάτης της μελισσοκομίας και των μελισσοκόμων.

Στον Αγιασμό ο π. Κωνσταντίνος αγίασε τους προσερχόμενους (από το Βελβεντό και τις άλλες Ενορίες της Α.Π.Β.) μελισσοκόμους, ευχήθηκε ‘’καλή, πλούσια, αγνή και ανόθευτη παραγωγή μελιού, προβολή και προώθησή της στους καταναλωτές εντός και εκτός των ορίων των τοπικών Κοινοτήτων, ανάδειξη του αγνού μελιού μαζί με τα άλλα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα (ροδάκινα, οίνος, ελαιόλαδο, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα κ.ά.) μεταξύ των αρίστων (επομένως και προτιμητέων από τους καταναλωτές) στην εγχώρια (τοπική και πανελλαδική) αγορά’’.

Ανέλυσε το λειτουργικό αίτημα της Εκκλησίας σε κάθε Ακολουθία της: ‘’Υπέρ ευκρασίας αέρων, ευφορίας των καρπών της γης και καιρών ειρηνικών…’’. Για την ευκρασία των αέρων, για την καρποφορία της γης και για καλούς καρπούς.  

Την ευχή του Σεβ. Μητροπολίτου Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου μετέφερε στους μελισσοκόμους (στην εργασία και στην τέχνη της μελισσοκομίας) ο αρχιερατικός επίτροπος της Α.Π.Β. πρωτοπ. Κ.Ι.Κ.



Στο αναλόγιο έψαλε ο χορός των ψαλτών: Γιάννης Τζινίκος, Γιώργος Καραγιάννης, Γιάννης Παπαγόρας, Βασίλης Καρανώτας, Δήμητρα Κίτση, Τάκης Στεφανόπουλος.

Ακολούθησε δεξίωση (κέρασμα, τσάι με ντόπιο μέλι) στο αρχονταρίκι της Ενορίας.   

Απολυτίκιον Οσίου Φιλαρέτου. Ήχος γ’. Θείας πίστεως.
Θείας πίστεως, περιουσία, διεσκόρπισας, τοις δεομένοις, τον προσιόντα σοι πλούτον Φιλάρετε, και ευσπλαχνία κοσμήσας τον βίον σου, τον χορηγόν του ελέους εδόξασας. Όν ικέτευε, δοθήναι τοις ευφημούσι σε, ρανίδα οικτιρμών και θείον έλεος.

Μεγαλυνάριον.
Χαίροις των πενήτων ο προμηθεύς, και των δυστυχούντων, αντιλήπτωρ και βοηθός, χαίροις ο εν οίκτω, τον Λόγον θεραπεύσας, Φιλάρετε τρισμάκαρ, Δικαίων σύσκηνε.

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
1-12-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας