Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

Βρέθηκαν κοιτάσματα χαλαζία στην Καστανιά Σερβίων – Επίκειται επένδυση με μεταλλείο και εργοστάσιο εμπλουτισμού

του Χρήστου Βήττα από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ
Σοβαρές ενδείξεις για ύπαρξη πλούσιου κοιτάσματος χαλαζία στην Καστανιά Σερβίων, δίνουν νέα προοπτική στην περιοχή, καθώς υπάρχει ήδη ενδιαφερόμενη εταιρία για διενέργεια ερευνών και στη συνέχεια εκμετάλλευσης του εξορυσσόμενου μεταλλεύματος, το οποίο έχει πλατιά βιομηχανική χρήση. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «e-ptolemeos.gr» το εγχείρημα για την εν δυνάμει επένδυση είναι προχωρημένο, αφού ο επιχειρηματίας έλαβε σχετική έγκριση με ομόφωνες αποφάσεις
από το δημοτικό συμβούλιο Σερβίων – Βελβεντού και από την Τοπική Κοινότητα Καστανιάς για έναρξη ερευνών στην περιοχή. Μάλιστα έχει υποβάλλει σχετική αίτηση στο υπουργείο Ανάπτυξης για έκδοση άδειας έρευνας στην εν λόγω περιοχή. Ενδιαφερόμενη για τη νέα επένδυση είναι η ΜΕΤΕ, η οποία είναι γνωστή από την εκμετάλλευση του λιγνιτωρυχείου Προσηλίου.

Ο ιδιοκτήτης της εταιρίας Κώστας Μεσσήνης δήλωσε στο «e-ptolemeos.gr» ότι «έχουμε τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας και τη θετική γνωμάτευση του δημοτικού συμβουλίου για χορήγηση άδειας έρευνας στην περιοχή. Συγχρόνως, προχωρήσαμε σε όλες τις ενέργειες στο υπουργείο Ανάπτυξης το οποίο είναι αρμόδιο για την έκδοση της άδειας. Αν όλα πάνε καλά και δεν υπάρξουν γραφειοκρατικές καθυστερήσεις, εκτιμούμε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα ξεκινήσουμε τις έρευνες στη συγκεκριμένη έκταση και την άνοιξη του 2019 μπορεί να αρχίσει η εκμετάλλευση. Πρόκειται για μία επένδυση που μπορεί να προσφέρει περί τις 50 θέσεις εργασίας».

 Ο Κ. Μεσσήνης είπε ακόμη ότι «η έρευνα στην περιοχή με τις γεωτρήσεις που θα κάνουμε θα μας δείξουν αν είναι εκμεταλλεύσιμο και κατά πόσο είναι πλούσιο το κοίτασμα του χαλαζία». Ωστόσο πρόσθεσε ότι «οι ενδείξεις από τις επιφανειακές εμφανίσεις είναι αισιόδοξες τόσο ως προς την ποσότητα όσο και ως προς την ποιότητα». Εφ’ όσον οι γεωτρήσεις δώσουν το πράσινο φως, τότε η εκμεταλλεύτρια εταιρία θα προχωρήσει στην διάνοιξη του μεταλλείου χαλαζία και στην κατασκευή εργοστασίου εμπλουτισμού του μεταλλεύματος.

 Να σημειωθεί ότι η έκταση που ζήτησε η εταιρία από τον δήμο Σερβίων – Βελβεντού, προκειμένου να πραγματοποιήσει έρευνες, ανέρχεται σε 1.200 στρέμματα.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Σερβίων – Βελβεντού, Αθανάσιος Κοσματόπουλος, τόνισε την μεγάλη σημασία που έχει η προωθούμενη επένδυση για την περιοχή των Σερβίων, η οποία πλήττεται από την ανεργία, ενώ πρόσθεσε ότι «το μεταλλείο και το εργοστάσιο εμπλουτισμού χαλαζία θα δώσει νέες θέσεις εργασίας και θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη, γι’ αυτό η δημοτική Αρχή προωθεί τέτοιου είδους επενδύσεις».

 Δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «θα υπάρξουν κι’ άλλες επενδυτικές πρωτοβουλίες στο προσεχές διάστημα και ο δήμο ς θα είναι αρωγός».

Για την ιστορία να σημειωθεί ότι η αίτηση της ΜΕΤΕ στο δήμο Σερβίων – Βελβεντού για άδεια ερευνών υποβλήθηκε πριν από μερικούς μήνες και η θετική γνωμοδότηση με ομόφωνη απόφαση δόθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ στο μεταξύ η εταιρία κίνησε τις διαδικασίες στο υπουργείο Ανάπτυξης για την έκδοση της σχετικής άδειας.

Εφ’ όσον οι έρευνες είναι θετικές, πράγμα που θεωρείται αναμενόμενο από τον εκπρόσωπο της εταιρίας, τότε θα χρειαστεί άδεια λειτουργίας του μεταλλείου, για την οποία θα πρέπει πάλι να γνωμοδοτήσει θετικά το δημοτικό συμβούλιο και το τοπικό συμβούλιο Καστανιάς.

Να σημειωθεί ότι παρόμοιο μεταλλείο και εργοστάσιο εμπλουτισμού χαλαζία, λειτουργεί η ίδια εταιρία στη Μελίτη Φλώρινας. Ο χαλαζίας έχει ευρεία χρήση στη βιομηχανία, κυρίως χρησιμοποιείται στην παραγωγή αλουμινίου και χάλυβα, δηλαδή στη βαριά βιομηχανία.

Πηγή: e-ptolemeos.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πέραν των θέσεων εργασίας (θα δούμε πόσες) η ΜΕΤΕ και ο Μεσσήνης τι έχει δώσει στην τοπική κοινωννία? Πολλά θα μπορούσε αλλά δεν έχει κάνει ΤΙΠΟΤΑ!

Ανώνυμος είπε...

Οι ανεμογεννήτριες θα είναι 17. Τάδε έφη Κοσματοπουλος. Τις 9 θα τις βάλει η εταιρεία και τις 8 θα τις φέρει ο Δήμαρχος από το σπίτι του. Δεν ντρεπόμαστε λίγο λέω εγω. Πως καταντήσαμε έτσι.
Τη μια δεν βγήκαν λογαριασμοί νερού για το ακίνητου του Δημάρχου την άλλη έδωσε ανάθεση το τυροκομείο την παρααλλη συμφωνησε μονος του εξτρα ανεμογεννητριες. Που πάμε Χριστιανοί;
Μιχελάκη της Αποκεντρωμένης τα ακους αυτά; Δεν δίνεις λιγάκι νόημα στο ρόλο σου;

Το Προφίλ μας