Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

Στην εκδήλωση: ‘’Βράβευση των αποφοίτων του Γενικού Λυκείου Βελβεντού και του ΕΠΑΛ Σερβίων για το σχολικό έτος 2016-2017’’, στο Πνευματικό Κέντρο Βελβεντού.

του παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα
Στην όμορφη εκδήλωση με θέμα: ‘’Βράβευση των αποφοίτων του Γενικού Λυκείου Βελβεντού και του ΕΠΑΛ Σερβίων για το σχολικό έτος 2016-2017’’, που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Σερβίων-Βελβεντού, η Δ.Κ. Βελβεντού, και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου-Λυκείου Βελβεντού, στο Πνευματικό Κέντρο Βελβεντού (27-12-2017) τα συναισθήματα που αναφάνηκαν ήταν η συγκίνηση, η χαρά, η ευγνωμοσύνη, η επιμονή και η ελπίδα για ένα ανθρωπινότερο μέλλον.

Στην συγκινητική και γλυκιά εκδήλωση προσήλθαν οι βραβευθέντες μαθητές και μαθήτριες (οι οποίοι μίλησαν αυθόρμητα και πηγαία μέσα από την εμπειρία τους στα σχολεία, ευχαρίστησαν τους δασκάλους και τις οικογένειές τους για τη στήριξη που τους παρείχαν), προσήλθαν οι οικογένειές τους, συγγενείς και φίλοι τους.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, νηπιαγωγοί, δάσκαλοι, καθηγητές, των σχολείων Βελβεντού και Σερβίων, καθώς και μαθητές των παραπάνω σχολείων.

Παρέστησαν-απηύθυναν χαιρετισμό: ο αρχιερατικός επίτροπος της Α.Π.Β. πρωτοπ. Κωνσταντίνος Κώστας, ο βουλευτής της ΝΔ της Π.Ε. Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης, ο αντιπρόεδρος του Π. Σ. Δυτικής Μακεδονίας Γιάννης Σόκουτης, ο αντιδήμαρχος Θεόδωρος Κυριακίδης, ο πρόεδρος της Δ. Κ. Βελβεντού Δημήτριος Πιτσιάβας, ο δημοτικός Σύμβουλος Νίκος Τέτος, η πρόεδρος της Τ. Κ. Πολυφύτου Εριφύλη Φουντούλη, η πρόεδρος του ΚΑΠΗ Βελβεντού Ελευθερία Θεοχαροπούλου, η λυκειάρχης του Γενικού Λυκείου Βελβεντού Άρτεμις Σερδάκη, η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου-Λυκείου Βελβεντού Ελένη Μαρκάλα, ο αντιπρόεδρος του ως άνω Συλλόγου Νίκος Βλάχος (ο οποίος και ευχαρίστησε τους ομογενείς Βελβεντινούς της Αμερικής για τη συμβολή τους στην κατ’ έτος εκδήλωση με τη γενναιόδωρη χορήγηση των υποτροφιών στους αριστεύσαντες εισαχθέντες-φοιτητές) και ως εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Παιδικής Βιβλιοθήκης Βελβεντού ο Αργύρης Τέτος, ο οποίος ευχαρίστησε τους ομογενείς Βελβεντινούς της Αμερικής για την οικονομική ενίσχυση της Παιδικής Βιβλιοθήκης Βελβεντού.

Ολόκληρος ο χαιρετισμός του αρχιερατικού επιτρόπου της Α.Π.Β. πρωτοπ. Κ.Ι.Κ. είναι ο παρακάτω:

Αδελφοί, χρόνια πολλά.
Ευχαριστίες εκφράζω προς το Δήμο Σερβίων-Βελβεντού, τη Δ. Κ. Κοινότητα Βελβεντού και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου – Λυκείου Βελβεντού για την πρόσκληση την οποία απευθύνατε και προς την Α.Π.Β. για την όμορφη ‘’ετήσια εκδήλωση βράβευσης των αποφοίτων του Γενικού Λυκείου Βελβεντού και του ΕΠΑΛ Σερβίων για το σχολικό έτος 2016-2017’’, που πραγματοποιείται απόψε (27-12-2017) στο Πνευματικό Κέντρο Βελβεντού.

Όπως είχα χρέος διακονικό και θεσμικό ενημέρωσα τον Σεβ. Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλο για την πρόσκλησή σας και σας μεταφέρω τώρα την ευλογία του, την αγάπη του και τις ευχές του τις εορταστικές για τους συνδιοργανωτές, τους μαθητές και τις μαθήτριες όλους, τους δασκάλους (προσχολικής, Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης) που κοπίασαν παιδαγωγικά και επιστημονικά και συνέβαλαν – συνεργούσης και της χάρης του Θεού – στην απόκτηση των γνώσεων και στη δόμηση καθενός μαθητή και καθεμιάς μαθήτριας ξεχωριστά της προσωπικότητας του (της). Οι ευχές του Σεβασμιωτάτου απευθύνονται και σ’ όλη την αποψινή ομήγυρη. 

Αγαπητά μου παιδιά.
Είμαι σε θέση, ως παπαδάσκαλος, να γνωρίζω τα πολλά και ουσιαστικά εφόδια (γνώσεων, ανθρωπιάς, κοινωνικότητας) τα οποία προσλάβατε στη διάρκεια όλης της εκπαιδευτικής κλίμακας από τον Παιδικό Σταθμό, το Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό Σχολείο, το Γυμνάσιο, το Λύκειο. Εφόδια, που θα αποτελούν την ζύμη εκείνη την ποιοτική και την αυξητική στην παραπέρα πορεία σας. Αξιοποιήστε τα, διαλογικά πάντα, για σας και τους άλλους.

Στο επόμενο μετά το Λύκειο βήμα σας, είτε μέσα στις ανώτερες και ανώτατες σχολές είτε έξω από αυτές στον επαγγελματικό και κοινωνικό στίβο, μέσα σε όλα τα εφόδια που προείπα, έρχομαι απόψε να σας υπενθυμίσω και μια βεβαιότητα, ένα δεδομένο εφόδιο, που θέλω να το συνοδεύσω με δύο ερωτηματικά. Η βεβαιότητα, το δεδομένο εφόδιο είναι τούτο: Είστε ορθόδοξοι. Τα δύο ερωτηματικά είναι τούτα: Είμαστε ορθόδοξοι; Σε τι μας χρειάζεται η Ορθοδοξία;

Αγαπητά μου παιδιά. Τα ερωτηματικά αυτά δεν θέτουν εν αμφιβόλω σε καμία περίπτωση την Ορθοδοξία. Θέτουν όμως τον καθένα από εμάς, μικρό ή μεγάλο, σε όποια θέση βρισκόμαστε, σε διαρκή επιφυλακή, σε ένα διά βίου διάλογο, σε ένα ενδοπροσωπικό (και γι’ αυτό σωτήριο) αυτοέλεγχο – αυτοκριτική, που μπορεί βέβαια να προσλάβει και κοινωνικά (συλλογικά) χαρακτηριστικά.   

Παιδιά μου, στην από εδώ και πέρα διαδρομή σας την μαθησιακή, αποφύγετε την οίηση και την έπαρση που οδηγούν με ασφάλεια στη φαρισαϊκή τυφλότητα: ουκ ειμί ώσπερ οι λοιποί των ανθρώπων, του φαρισαίου της γνωστής παραβολής. Εγώ δεν είμαι σαν τους άλλους ανθρώπους. Σκεφτείτε για λίγο, προς τα πού μπορεί να οδηγήσει αυτή η φαρισαϊκή τυφλότητα αν προσλάβει συλλογικά χαρακτηριστικά. 

Παιδιά μου, να είστε ειρηνικοί και φωτεινοί προς όλες τις κατευθύνσεις και προς τον κάθε άνθρωπο. Αποφεύγετε τον φανατισμό, τον πολιτικό και τον θρησκευτικό. Ο δεύτερος, όπως έχει δείξει η ιστορία και εξακολουθεί να δείχνει, είναι ανελέητος, χωρίς ίχνος ανθρωπιάς και χωρίς ίχνος Θεού. Στο παράδειγμα του Πρωτομάρτυρα Στεφάνου, που γιορτάσαμε σήμερα, που πέθανε πετροβολημένος από τους φανατικούς Ιουδαίους, έδειξε καθώς ξεψυχούσε, την μεγαλοσύνη της καρδιάς του με την προσευχή του στο Χριστό: Κύριε, μη στήσης αυτοίς την αμαρτίαν ταύτην, - Κύριε, μην τους λογαριάσεις αυτήν την αμαρτία, – έχουν προστεθεί πολλά μέσα στην ιστορία του ανθρώπινου γένους, που ταλαιπωρήθηκε και ταλαιπωρείται από τα σκοτάδια, ενώ αναζητεί το φως και την πορεία του μέσα στο φως. Εμείς λέμε και ξέρουμε ότι: πάσα δόσις αγαθή και παν δώρημα τέλειον άνωθεν εστί καταβαίνον εκ του Πατρός των φώτων. Κάθε καλό χάρισμα και κάθε τέλειο δώρο είναι από τον ουρανό και κατεβαίνει από τον Πατέρα των φώτων.

Το λοιπόν, παιδιά μου, με τις ευχές του Επισκόπου και Μητροπολίτη μας κ. Παύλου, την ευλογία και τη χάρη της Παναγίας μας, του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω, της Αγίας Θεοδώρας της εκ των Σερβίων, συνεργούντων και των προσωπικών σας δεδομένων, ξεκινήστε και πορευτείτε στη φοιτητική σας (και την επαγγελματική σας) διαδρομή με πίστη, υγεία, χαρά, αγάπη και δημιουργικότητα. Χρόνια πολλά! Καλό υπόλοιπο Δωδεκαημέρου!  (Πρωτοπ. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας, αρχιερατικός επίτροπος της Α.Π.Β., 27-12-2017).

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας
παπαδάσκαλος
29-12-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας