Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Γ. Παπανδρέου: Η βιώσιμη ανάπτυξη χρειάζεται δημοκρατία και πολιτική βούληση

Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Α. Παπανδρέου, προήδρευσε χθες, στην τακτική ετήσια συνάντηση του Προεδρείου της Οργάνωσης, η οποία γίνεται στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Στη συνάντηση που έγινε στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Μπουμπακάρ Κεϊτά, νεοεκλεγείς Πρόεδρος του Μάλι, ο Έλιο Ντι Ρούπο, Πρωθυπουργός του Βελγίου, ο Έντι Ράμα, Πρωθυπουργός της Αλβανίας, ο Ναβίν Ρανγκουλάμ, Πρωθυπουργός του Μαυρικίου, ο Ζοζέφ Μουσκάτ, Πρωθυπουργός της Μάλτας, ο Αντόνιο Γκουτέρες, Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλζα, Γενικός Γραμματέας της Οργάνωσης Αμερικανικών Κρατών, ο Έρο Εναλουόμα, Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Φινλανδίας, ο Μάριαν Λούπου, Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Μολδαβίας, ο Μανουέλ Βισέντε, Αντιπρόεδρος της Αγκόλα, ο Τίτους Κορλατεάν, Υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας, ο Ζλάτκο Λαγκούμζτια, Υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, η Πεντουκένι Ιθάνα, Υπουργός Εσωτερικών της Ναμίμπια, ο Άλφρεντ Γκουζεμπάουερ, πρώην Καγκελάριος της Αυστρίας, η Ουάφα Χατζί, Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γυναικών, η Σεγκολέν Ρουαγιάλ και πολλοί ηγέτες κομμάτων που συμμετέχουν στο Προεδρείο της Οργάνωσης.


Τα θέματα της συνάντησης

Βασικά θέματα της συνάντησης, σε αντιστοιχία με τα ζητήματα που απασχόλησαν την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ήταν οι θέσεις των σοσιαλιστών σε σχέση με την αναπτυξιακή ατζέντα του ΟΗΕ μετά το 2015, η προώθηση της δημοκρατίας, της πράσινης ανάπτυξης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε παγκόσμια κλίμακα, και οι εξελίξεις σε σχέση με τη Συρία.

Γ. Παπανδρέου: Οι στόχοι της Χιλιετίας απέχουν πολύ από το να υλοποιηθούν έγκαιρα

Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου στην εναρκτήρια εισήγηση του επεσήμανε ότι λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης αλλά και της άνισης ανταπόκρισης των κρατών μελών του ΟΗΕ, οι Στόχοι της Χιλιετίας απέχουν πολύ από το να υλοποιηθούν έγκαιρα. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται μια μεγάλη συζήτηση για την αναπτυξιακή ατζέντα μετά το 2015, και είναι πολύ σημαντικό ότι με στόχο την βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη, για πρώτη φορά θεωρούνται κρίσιμης σημασίας θέματα όπως, η αποτελεσματική και δημοκρατική διακυβέρνηση, η διαφάνεια, το κράτος δικαίου, η σωστή λειτουργία της δικαιοσύνης, η ισότητα των φύλων, και η προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας.

Είναι θέματα που εδώ και χρόνια προωθούν οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις, υπογραμμίζοντας ότι η λύση των χρόνιων προβλημάτων που σχετίζονται με την βιώσιμη ανάπτυξη δεν μπορούν να επιλυθούν αν δεν υπάρχει σωστή λειτουργία της δημοκρατίας και η απαραίτητη πολιτική βούληση. Η Σοσιαλιστική Διεθνής είναι το παγκόσμιο κίνημα που συνδυάζει τις αρχές και τους στόχους της δημοκρατίας, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ανάπτυξης, της ισότητας και της δικαιοσύνης με την προστασία του περιβάλλοντος.

Διπλωματική λύση για τη Συρία

Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε επίσης στη Συρία, λέγοντας ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα παράθυρο ευκαιρίας για την προώθηση διπλωματικής λύσης που πρέπει όλοι να υποστηρίξουμε, επισημαίνοντας ότι, η σύγκρουση στη Συρία που κινδυνεύει όχι μόνο να καταστρέψει μια χώρα, αλλά και να αποσταθεροποιήσει και τις γειτονικές χώρες, είναι ένα πρόβλημα που ξεπερνάει τον εντοπισμό και την καταστροφή των χημικών όπλων. Γι’ αυτό χρειάζονται συντονισμένες προσπάθειες σε πολλά επίπεδα ώστε να βρεθούν λύσεις σε βάθος χρόνου. Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες, έκανε μια λεπτομερή και δραματική ανάλυση του ανθρωπιστικού προβλήματος στη Συρία, κάνοντας έκκληση για την ανάγκη αφύπνισης της Διεθνούς κοινότητας. Για το ζήτημα της Συρίας η Σοσιαλιστική Διεθνής αποφάσισε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Συγχαρητήρια στον νέο πρόεδρο του Μάλι

Το Προεδρείο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς συνεχάρη τον Μπουμπακάρ Κεϊτά για την πρόσφατη νίκη του στις Προεδρικές εκλογές στο Μάλι. Μια νίκη μέσα από πρωτόγνωρες για την χώρα δημοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες που θα βοηθήσει καθοριστικά στη σταθεροποίηση της στρατηγικής σημασίας αφρικανικής χώρας που μόλις βγαίνει από έναν δύσκολο εμφύλιο πόλεμο. Η Σοσιαλιστική Διεθνής που έχει ενεργό ρόλο στην προσπάθεια εκδημοκρατισμού του Μάλι, ήταν παρούσα μέσω της αποστολής παρατηρητών στις εκλογές δείχνοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη της.

Ανάγκη αλλαγής στην πολιτική των πλούσιων χωρών της Ε.Ε.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πολλοί ομιλητές επεσήμαναν την ανάγκη αλλαγής πορείας από τις πλούσιες χώρες που δεν επλήγησαν και συχνά επωφελήθηκαν από την κρίση, προς την κατεύθυνση μιας πιο ισορροπημένης πολιτικής που να στηρίζεται στην αλληλεγγύη και όχι στην ρητορική των στερεοτύπων και της λιτότητας. Η σημερινή κατάσταση έχει ως συνέπεια και μια επιβράδυνση της πορείας ένταξης πολλών κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Όπως και στην πορεία συνεργασίας και ανάπτυξης των μεσογειακών χώρων με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Μια πορεία που η Σοσιαλιστική Διεθνής υποστηρίζει σταθερά τα τελευταία χρόνια.


matrix24.gr

19 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αντί να κλείσουν μέσα αυτόν τον απατεώνα που ρήμαξε την Ελλάδα κλείνουν τον Μιχαλολιάκο!!!

ai-vreS είπε...

Το αφήνω μόνο για να καταδείξω το μέγεθος της βλακείας σου. Άσχετε!

Ανώνυμος είπε...

Αντε ρε βλαχοπασόκοι του ai-vres , γλύφτες, κοματόσκυλα του κερατά

ai-vreS είπε...

Άντε ρε ψευτο-φιλελέ όπου φυσά ο τζιριζο-άνεμος....

Ανώνυμος είπε...

Φταίει η Δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος που επιτρέπει την σκατοσελίδα σας πασόκοι του κερατά(κόμμα του 5%!!!!!!) να γράφετε μαλακίες.

ai-vreS είπε...


Φταίει η Δημοκρατία που επιτρέπει να ψηφίζεις κι εσύ και η ψήφος σου να μετράει όσο και η δική μας...

Ανώνυμος είπε...

Φταίει που η τρομοκρατική οργανωση με την ονομασία ΠΑΣΟΚ 30 και πλέον χρόνια λυμαίνοταν το δημόσιο χρήμα με το να βάζει από το παράθυρο κατά χιλιάδες άσχετους, αγράμματους(από αυτούς απαρτήζετε αυτή η οργάνωση), στο Δημόσιο όταν παρέλαβε 200.000 δημόσιους υπαλλήλους και τους έφτασε στις 800.000 και τα φιντάνια σας Μαντέληδες, Τσουκάτοι κυκλοφορούν ελεύθεροι και με ποσοστο μονοφήφιο πάλι κυβερνά με τον άλλο το λαμόγιο τον Σαμαρά και μετά τον μεγάλο σας αρχηγό τον Ανδρέα ήρθε ο Κωστάκης και ο ΓΑΠ να αποτελειώσουν ότι απέμεινε.Δημοκράτες του κόλου ε Δημοκράτες.

ai-vreS είπε...

Λυμαίνοταν, απαρτήζετε, μονοφήφιο ;;;; ψεκασμένος κι εσύ ε;
Έτσι λες ε; Για πες μας και για τη διακυβέρνηση Καραμανλή 2004-2009 και τους 865.000 διορισμούς !!!!! Στο τέλος του 2009 το χρέος είχε εκτοξευτεί στο 127,9% του ΑΕΠ και το έλλειμμα στο 15,6%.
Άσε για κάτι καμμένους που έγραφαν βιβλία ότι ο Παπανδρέου είναι ο αρχηγός της 17 Νοέμβρη… Εκεί να δεις τρομοκρατία!
Α, και τουλάχιστον εμείς είμαστε Δημοκράτες και με τη βούλα. Ο δικός σας έδινε και δίνει άφεση στη ΧΑ. Τώρα;;;;

ai-vreS είπε...

Άσε η πολιτική σκέψη είναι σπορ για άλλους. Μην το κουράζεις…

Ανώνυμος είπε...

Eσείς μη κουράζεστε Δημοκράτες της δεκάρας και του βολέματος με τη μεγάλη πολιτική σκέψη που έχει το κουφιοκέφαλο σας εκεί προς τα Σιέρβια ρα!!!!!

ai-vreS είπε...

Καμία κούραση σε διαβεβαιώνουμε.
Το «ρα» είναι λέξη της μητρικής σου γλώσσας; Πρωτευουσιάνε εσύ!

Ανώνυμος είπε...

Oxι ρα εγώ μεγάλωσα μαθαίνοντας Ελληνικά και όχι Σερβιωτικά παν σα κατ στα κάστρα!!!!!!!!!

ai-vreS είπε...

Λυμαίνοταν, απαρτήζετε, μονοφήφιο
Μα φαίνεται η μόρφωση, το συζητάς;;;;;
χαχαχαχαχαχα

Ανώνυμος είπε...

Ρε μορφωμένε ai-xes καληνύχτα ρα,χαχαχαχα,καληνύχτα και στ'Σιέρβια ρα.μπεεεεεεεεεε!

ai-vreS είπε...

Καληνύχτα και σε σένα.
Και να θυμάσαι: άσε αυτό το σπορ για άλλους. Δε σου φτάνει μέχρι εκεί!

Ανώνυμος είπε...

E ναι αφήσαμε αυτό το σπορ σε κάτι μορφωμένους σαν και σένα και είδαμε την κατάντια μας σαν χώρα!!!!!!!

ai-vreS είπε...

Την πολιτική σκέψη αφήσατε; Γιατί οι στοχαστές ΔΕΝ κυβερνούν.
Αλλά δεν ξέραμε να δώσουμε σε σένα τη διακυβέρνηση με τα «ρα» «ρα», να βλέπαμε την προκοπή! …. :-P

Ανώνυμος είπε...

Ένταξη σε είπαμε μορφωμένο αλλά μη το παίρνεις και καμάρι το πολύ κανένα ΓΙΕΛ(έτσι προφέρεται από τους Σιερβιώτες το Γενικό Λύκειο) θα έχεις τελειώσει .

ai-vreS είπε...

«ένταξη»;;;;; Πού να ενταχθώ δηλαδή;
Χαχαχαχαχαχα

Το Προφίλ μας