Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Ημερίδα κτηνοτροφίας στα Σέρβια


Η Κτηνοτροφία ως Βασικός Μοχλός Ανάπτυξης στο Δήμο Σερβίων – Βελβεντού ήταν το θέμα της ημερίδας που διοργάνωσε την Τετάρτη 28 Μαρτίου το ΓΕΩΤ.Ε.Ε./ Παράρτημα Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τον Δήμο Σερβίων – Βελβεντού.
Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στα Σέρβια οι κτηνοτρόφοι του Δήμου είχαν την δυνατότητα να ενημερωθούν σε σημαντικά και διαφορετικά θέματα του κλάδου τους από εξειδικευμένους καθηγητές – επιστήμονες οι οποίοι εστίασαν τις ομιλίες τους στα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα της ευρύτερης περιοχής.

Αυτό που τονίστηκε ιδιαίτερα είναι ότι ο Δήμος Σερβίων-Βελβεντού έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά για παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων υψηλής ποιότητας όπως μεταξύ άλλων είναι και τα τυροκομικά προϊόντα του Λιβαδερού για τα οποία μίλησε η κ. Δέσποινα Μποζούδη (ΜSc, υποψήφια διδάκτωρ, Εργαστήριο Μικροβιολογίας και Υγιεινής Τροφίμων, Γεωπονική Σχολή, ΑΠΘ).
Στα παραδοσιακά τυροκομικά προϊόντα αναφέρθηκε και η κ. Ε. Λιτοπούλου – Τζανετάκη (Καθηγήτρια Γεωπονικής Σχολής Α.Π.Θ.) ενώ η εκτροφή και τα νοσήματα μικρών μηρυκαστικών ήταν το θέμα αντίστοιχα των ομιλιών των κ. Γεώργιου Ι. Αρσένου (DrVetMed, Ph.D, DipECSRHM Αν. Καθηγητής Δ/ντής Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας Κτηνιατρική Σχολή Α.Π.Θ.) και Άγγελου Μάρκου (Κτηνίατρος, πρώην προϊστάμενος τμήματος μικροβιολογίας παθολογικής ανατομικής κτηνιατρικού εργαστηρίου Κοζάνης).
Στα βοσκοτόπια του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού και στις δυνατότητες που προσφέρουν αναφέρθηκε ο κ. Θωμάς Παπαχρήστου (Δ/ντης του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης) ενώ η σύνδεση της έρευνας με τις ανάγκες των κτηνοτρόφων ήταν το θέμα που ανάπτυξε η κ. Σοφία Μπελημπασάκη (Δ/τρια Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών, ΕΘΙΑΓΕ, Θεσσαλονίκης).
Στοιχεία του κτηνοτροφικού δυναμικού αναφορικά με τον Δήμο Σερβίων – Βελβεντού παρουσίασε ο Αντιδήμαρχος Νίκος Λαζαριώτης επισημαίνοντας τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Δημοτική Αρχή για την στήριξη και ανάπτυξη του όπως είναι: η  παραχώρηση εκτάσεων για κατασκευή σταυλικών εγκαταστάσεων, η κατασκευή και συντήρηση ποτίστρων, η διάνοιξη και συντήρηση  δρόμων που οδηγούν σε βοσκοτόπους και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, η παραχώρηση κατά προτεραιότητα δημοτικών εκτάσεων σε νέους κτηνοτρόφους, η επιχορήγηση κατά 50% του κόστους των έργων υποδομής στις νέες μονάδες παραγωγής και μεταποίησης κτηνοτροφικών προϊόντων, η κατασκευή μικρών φραγμάτων στην ορεινή ζώνη για αξιοποίηση επιφανειακών νερών με στόχο την αύξηση της παραγωγής κτηνοτροφικών φυτών (Λιβαδερό, Καμβούνια, Τριγωνικό), η παραχώρηση εκτάσεων για κατασκευή μεταποιητικών επιχειρήσεων αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, η τεχνική υποστήριξη για τη συγκρότηση συλλογικών μορφών οργάνωσης των κτηνοτρόφων. 
Στις πολιτικές και στις παρεμβάσεις της Δημοτικής Αρχής τόσο στο ζήτημα των υποδομών όσο και στο θέμα της συνεχούς ενημέρωσης με ανάλογες πρωτοβουλίες όπως η συγκεκριμένη ημερίδα αναφέρθηκε κατά τον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Σερβίων – Βελβεντού Βασίλης Κωνσταντόπουλος  τονίζοντας ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί τον βασικό πυλώνα ανάπτυξης του Δήμου με βάση τον ανθρώπινο δυναμικό στον συγκεκριμένο τομέα, τις ιδιαίτερες εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες. Παράλληλα ο κ. Κωνσταντόπουλος στο περιθώριο της ημερίδας συζήτησε με τους ομιλητές τις δυνατότητες συνεργασίας του Δήμου και των φορέων του κτηνοτροφικού τομέα της περιοχής με τα εκπαιδευτικά και επιστημονικά ιδρύματα τα οποία εκπροσωπούν.
Στο ζήτημα της ενημέρωσης των κτηνοτρόφων και των διαρθρωτικών αλλαγών με βάση τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Π.Δ.Μ. κ. Ευάγγελος Σημανδράκος εξειδικεύοντας αυτές τις δυνατότητες για την περιοχή του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας