Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Στόχος η εξάλειψη της παράνομης υλοτομίας στη Δυτική Μακεδονία


Η αντιμετώπιση της παράνομης υλοτομίας στα δάση της Δυτικής Μακεδονίας και ο καλύτερος δυνατός κοινός συντονισμός, όλων των εμπλεκομένων φορέων, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η έξαρση ενός τόσο σοβαρού προβλήματος που απειλεί το δασικό πλούτο της περιοχής, ήταν το αντικείμενο της Σύσκεψης που συγκάλεσε σήμερα το μεσημέρι στην Κοζάνη, η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, κ. Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα.

Η Γ.Γ. αναφερόμενη στα βήματα προόδου που έχουν γίνει στην κατεύθυνση αντιμετώπισης της παράνομης υλοτομίας στην περιοχή, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί, τα οποία ζήτησε να αντιμετωπιστούν με αποφασιστικότητα, ώστε η προστασία και η ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος να γίνει μοχλός για βιώσιμες φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις, που θα ενισχύσουν την κοινωνική συνοχή στις τοπικές κοινωνίες.
«Οι ελλείψεις που παρατηρούνται στη στελέχωση των δασικών υπηρεσιών, καθώς και οι όποιες περικοπές των κονδυλίων που έχουμε στη διάθεσή μας, δεν πρέπει και δε θα σταθούν εμπόδια στο δύσκολο έργο μας, καθώς η προστασία του δασικού πλούτου της περιοχής είναι προσωπική ευθύνη όλων μας, τόσο σε θεσμικό όσο και σε ατομικό επίπεδο και μέσα από την κοινή δράση μας, έχουμε υποχρέωση να την εγγυηθούμε», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η κ. Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα, αναδεικνύοντας την αξία της συμβολής του κάθε πολίτη σε αυτή την κοινή προσπάθεια.
Παράλληλα, επισήμανε το γεγονός ότι ήδη οι υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης έχουν ήδη επιβάλλει σε μεγάλο αριθμό παρανομούντων τις προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία κυρώσεις και ανέφερε ότι ήδη όσοι παρανόμησαν οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη.
Όλοι οι φορείς που συμμετείχαν στη Σύσκεψη, με τις προτάσεις που κατέθεσαν, ανέδειξαν ως μονόδρομο την ανάγκη συστράτευσης για την καταπολέμησή της παράνομης ξύλευσης και δεσμεύτηκαν για άμεσες και στοχευμένες παρεμβάσεις, ώστε μέχρι το καλοκαίρι που θα ενταθεί η υλοτομική δραστηριότητα να έχει γίνει πράξη στη Δυτική Μακεδονία, η εξάλειψη της παράνομης υλοτομίας.
Η Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στα Γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας στη ΖΕΠ Κοζάνης και εκτός του Γενικού Διευθυντή Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Δημητρίου Ζήκου και των Διευθυντών των Διευθύνσεων Δασών και Δασαρχείων της Δυτικής Μακεδονίας, παραβρέθηκαν σε αυτή, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Βάϊος Χονδρός, ο Αστυνομικός Διευθυντής Κοζάνης κ. Γεώργιος Καραΐτσης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Γρεβενών κ. Θεόφιλος Σούλτης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Καστοριάς κ. Νικόλαος Σταυρακάκης, ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Φλώρινας κ. Αναστάσιος Αμοιρίδης. Συμμετείχαν επίσης, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Περıφερεıακής Διεύθυνσης ΣΔΟΕ Δυτıκής Μακεδονίας κ. Σουλτάνα Ανταλέτη, ο δήμαρχος Σερβίων και Βελβεντού κ. Βασίλης Κωνσταντόπουλος, ο δήμαρχος Πρεσπών κ. Βασίλης Τσέπας, ο αντιδήμαρχος Γρεβενών, κ. Λευτέρης Χατζηγεωργίου, ο αντιδήμαρχος Καστοριάς κ. Αλέξανδρος Τσαϊρίδης, οι αντιδήμαρχοι Ορεστίδος κ.κ. Πέτρος Χατζής και Νικόλαος Παπανικολάου, ο εκπρόσωπος του δήμου Φλώρινας, δασολόγος κ. Νικόλαος Καραντζίδης, καθώς και εκπρόσωποι του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι αντίστοιχη Σύσκεψη για την Περιφέρεια της Ηπείρου πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα στις 14 Μαρτίου 2012.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μακάρι να υπάρξουν αποτελέσματα, αλλά στις μέρες μας κάθε είδους «πλούτος» κινδυνεύει.

Το Προφίλ μας