Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

ΥΠΟΙΚ: «Προεκλογικό σωσίβιο» €300 εκ. Στους Δήμους

Το ένα από τα δύο μέτωπα με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προσπαθεί να κλείσει προεκλογικά η κυβέρνηση, αυτό με τους δημάρχους*, δίνοντας τα 300 εκατ. ευρώ από τα μη εγγεγραμμένα 450 εκατ. ευρώ που ζητεί η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων. Ωστόσο, η ΚΕΔΕ, με απάντηση-ανακοίνωσή της, είναι ξεκάθαρη: τηρήστε ό,τι έχει συμφωνηθεί και αφορά στη δέσμευση του πρωθυπουργού για τα 450 εκατ. ευρώ και στη ρηματική δέσμευση του προκατόχου σας -μέσω Βουλής- ότι θα υπάρξει επιμερισμός σε δήμους και περιφέρειας για τα μείον 140 εκατ. ευρώ ΣΑΤΑ.

Με διευκρινιστική επιστολή προς την ΚΕΔΕ, ο υπουργός Οικονομικών -και σε απάντηση επιστολής του προέδρου Κ. Ασκούνη με την οποία τόνιζε την επιτακτική ανάγκη να αποδοθούν στους δήμους τα 450 εκατ. ευρώ- αναφέρει ότι το συνολικό ποσό των ΚΑΠ που πρέπει να αποδοθεί στους δήμους με βάση τα προϋπολογισθέντα έσοδα από τον Προϋπολογισμό του 2012 ανέρχεται σε 2.700 εκατ. ευρώ αντί των 2.400 εκατ. ευρώ. (Άρα, από τα 450 εκατ. ευρώ, ο υπουργός δίνει τα 300 εκατ. ευρώ, λέγοντας ουσιαστικά ότι έτσι τα υπολόγισε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και δεν έχει άλλα). «Το ποσό αυτό, διευκρινίζει ο κ. Σαχινίδης, μπορεί να μεταβληθεί αναλόγως της πραγματικής απόδοσης των παρεμβάσεων που έχουν συμπεριληφθεί στο Μ.Π.Δ.Σ. (παρ.4 του άρθρου 38 του ν.3985/2011).
ΚΕΔΕ: Θετική η απόφαση αλλά....
Να τηρήσει την αρχική της δέσμευση για την απόδοση των 450 εκατ. ευρώ, που εκ παραδρομής δεν ανεγράφησαν στον Προϋπολογισμό 2012, «διότι σε διαφορετική περίπτωση θα καταστεί αδύνατη η στοιχειώδης λειτουργία των δήμων της χώρας» ζητεί εκ νέου η ΚΕΔΕ, πολύ περισσότερο « όταν ο ίδιος ο νέος υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο το ποσό των ΚΑΠ που θα αποδοθεί τελικά στους δήμους το 2012 να μεταβληθεί επί τα χείρω».
Επιπλέον, για τη ΣΑΤΑ του 2012, με την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου προβλέφθηκε μείωση του προϋπολογισθέντος ποσού κατά 140 εκατ. ευρώ. Και παρά τη ρηματική δέσμευση του πρώην υπουργού Οικονομικών και αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, ότι η μείωση αυτή θα επιμεριστεί ισομερώς και στους δύο βαθμούς Αυτοδιοίκησης, μέχρι στιγμής αυτό δεν έχει αποτυπωθεί πουθενά, με την ΚΕΔΕ από την πλευρά της να εμμένει στην υλοποίηση αυτής της δέσμευσης.
«Η ΚΕΔΕ θεωρεί καταρχήν θετική τη δέσμευση του υπουργού Οικονομικών ότι θα αποδοθούν στους δήμους τα 300 εκατ. ευρώ με βάση τα προϋπολογισθέντα έσοδα του προϋπολογισμού. Ωστόσο, τονίζει ότι εμμένει στο αίτημά της για την απόδοση των 450 εκατ. ευρώ, όπως η ίδια η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί, δεδομένου ότι το έλλειμμα που καταγράφει ήδη  η Τοπική Αυτοδιοίκηση λόγω νεότερων περικοπών ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, από τους ήδη περιορισμένους πόρους του 2012 έχουν παρακρατηθεί 131 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των προνοιακών επιδομάτων Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2011 και 50 εκατ. ευρώ για τη μεταφορά των μαθητών του πρώτου εξαμήνου 2011», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Κεντρική Ένωση Δήμων.

*Το άλλο μέτωπο είναι αυτό της ΠΟΕ-ΟΤΑ που έχει αποφασίσει να απέχει από κάθε εκλογική διαδικασία, εάν δεν καταβληθεί στους υπαλλήλους των δήμων το εκλογικό επίδομα (εδώ).
Για την αντίδραση της ΠΕΔΑ στην κίνηση αυτή του υπουργείου Οικονομικών, εδώ.
www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας