Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 27 Μαρτίου 2011

Κάντε έρωτα όχι πόλεμο, κοστίζει φθηνότερα!

Της Μαρίας Δεναξά
Η ελευθερία των αντικαθεστωτικών της Λιβύης αξίζει την τιμή ενός πολέμου εν μέσω κρίσης; «Ναι», απαντούν σχεδόν ομόφωνα στη Γαλλία και σε άλλες δυτικές χώρες. Αυτό το «ναι», όμως, πόσο θα κοστίσει στη χώρα του Σαρκοζί που πρωταγωνιστεί στο νέο πόλεμο, αλλά και στους συμμάχους, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα; Για την ώρα ουδείς μπορεί να απαντήσει με ακρίβεια, αν και ειπώθηκε πως μόνο η πρώτη ώρα των βομβαρδισμών στοίχισε στις ΗΠΑ 112 εκατομμύρια δολάρια!
Για την Ελλάδα, αν πιστέψουμε κάποια γραφόμενα, το κόστος υπολογίζεται πως θα ξεπεράσει το 1,5 εκατ. ευρώ την ημέρα για τη διάθεση και την τήρηση ετοιμότητας μιας φρεγάτας, ενός ιπτάμενου ραντάρ, ελικοπτέρων και τεσσάρων F-16. Το ποσό αυτό, φυσικά, μπορεί και να πολλαπλασιαστεί σε περίπτωση που οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των δυνάμεων του Καντάφι διαρκέσουν ή πάρουν άλλη μορφή.

Όσο για τη Γαλλία -που ηγείται του πολέμου μαζί με την Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ- το κόστος αναμένεται να είναι δυσβάσταχτο, καθώς η χώρα συμμετέχει ενεργά και σε άλλες 20 περίπου ειρηνευτικές αποστολές και στρατιωτικές επιχειρήσεις. Στις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ σε Βαλκάνια (Κόσοβο), στο Λίβανο στην Ακτή Ελεφαντοστού, στη ναυτική δύναμη της ΕΕ ανοιχτά της Σομαλίας για την καταπολέμηση της πειρατείας, στην Πολυεθνική Επιχείρηση Βοήθειας και Aσφάλειας στο Αφγανιστάν…
Η πρώτη φάση της «Αυγής της Οδύσσειας» για τη δημιουργία της εναέριας ζώνης αποκλεισμού, που θα επιτρέψει την προστασία των αμάχων στη Λιβύη και θα στερήσει από τις δυνάμεις του Καντάφι τον ανεφοδιασμό σε στρατιωτικό εξοπλισμό, λέγεται ότι θα είναι σχετικά εύκολη υπόθεση. Είναι όμως και φθηνή; Καθόλου! Μια ώρα πτήσης ενός Mirage 2000 (χωρίς να υπολογίσουμε τα καύσιμα) κοστίζει από 10000 έως και 12000 ευρώ. Για ένα Rafale από 10000 ευρώ εώς 14000 ευρώ. Όσο για τις αμερικάνικες βόμβες τύπου GBU12 και τους γαλλικούς πυραύλους ΑΑSM ο Ευρωπαίος φορολογούμενος πληρώνει από 300.000 -350.000 ευρώ… το κομμάτι! Μια περιουσία κοστίζει και ένα ταξίδι του γαλλικού αεροπλανοφόρου Charles de Gaule, όπως και όλα τα υπόλοιπα  «αξεσουάρ» της πολεμικής σύρραξης.
Όμως, το πιο δύσκολο και πιο ακριβό κομμάτι για τους συμμάχους θα είναι ο εξοπλισμός και η εκπαίδευση των αντικαθεστωτικών πριν απο την άλωση της Τρίπολης για την αποκαθήλωση του Καντάφι. Διότι, όπως υποστηρίζουν στρατιωτικοί αναλυτές, αυτός είναι και ο πραγματικός σκοπός της επιχείρησης. Έτσι, για όσο διάστημα ο Καντάφι θα παραμένει στη θέση του, η συμμαχία θα πρέπει να διατηρήσει πολλές δυνάμεις σε κατάσταση πολέμου και το… ταξίμετρο θα γράφει!
Με βάση πρόχειρους υπολογισμούς, η περίφημη ζώνη εναέριου αποκλεισμού μπορεί να κοστίσει από 150 εώς 250 εκατομμύρια ευρώ μόνο τον πρώτο χρόνο! Για τους δύο πολέμους του US Army σε Ιράκ και Αφγανιστάν, το αμερικανικό πεντάγωνο διέθεσε ετησίως προϋπολογισμό 130 δισ. δολάριων. Όμως, μόνο τα συσσωρευμένα έξοδα για τον πόλεμο στο Ιράκ άγγιξαν το ποσό των 3.000 δισ. (!) δολαρίων, σύμφωνα με τον διάσημο οικονομολόγο Joseph Stiglitz. Αστρονομικά ποσά που αποδεικνύουν ότι σίγουρα το κόστος μιας πολεμικής επιχείρησης… παραείναι εκρηκτικό!
Όπως σίγουρο είναι ότι οι ΗΠΑ, η Γαλλία η Μ. Βρετανία και η πλειοψηφία των συμμάχων τους, που κάνουν τους Ράμπο στη Λιβύη, είναι τραγικά χρεωμένοι. Οπότε, μήπως από το να κάνουν πόλεμο θα ήταν προτιμότερο να κάνουν έρωτα γιατί σίγουρα θα τους ερχόταν… πιο φθηνά και θα ήταν πιο καλά! Λέω τώρα…
http://www.aixmi.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εκεί το νου σου Μαρία

Ανώνυμος είπε...

Maria esi pados 8a kanis erota forodas sakloula laikis sto kefali sou, me katalabenis ti 8elo na po !!!!!

Το Προφίλ μας