Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

Μπακαλιάρος σκορδαλιά - το σημερινό εθιμοτυπικό φαγητό

Συνταγή για μπακαλιάρο σκορδαλιά 
Μπακαλιάρος παστός
1 κιλό μπακαλιάρο παστό
1 κουτάκι μπύρα
αλεύρι
λάδι για τηγάνισμα

Ξεπλένουμε τον μπακαλιάρο με άφθονο νερό και τον βάζουμε σε ένα μπωλ με νερό από το προηγούμενο βράδυ για να ξαλμυρίσει. Ενδιάμεσα του κάνουμε 5-6 αλλαγές του νερού. Συνήθως χρειάζεται 24-48 ώρες για να ξαλμυρίσει. Την άλλη μέρα στραγγίζουμε το μπακαλιάρο και τον σκουπίζουμε καλά, αφαιρούμε το δέρμα και τα κόκκαλα και τον τεμαχίζουμε σε μερίδες, ώστε να είναι έτοιμος για τηγάνισμα.


Φτιάχνουμε ένα κουρκούτι με το αλεύρι και τη μπύρα Προσθέτουμε αλάτι αν χρειάζεται και λίγο λεμόνι. Βουτάμε ένα ένα τα κομμάτια του μπακαλιάρου στο κουρκούτι και τα τα τηγανίζουμε σε άφθονο καυτό λάδι. Τα γυρίζουμε μια φορά να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές και τα αφήνουμε να στραγγίσουν σε χαρτί κουζίνας μέχρι το σερβίρισμα.  

Για τη σκορδαλιά (με πατάτες)

4-5 μέτριες πατάτες βρασμένες
5-6 σκελίδες σκόρδο
50 γρ. ψωμί μπαγιάτικο
1/4 κούπας ξίδι

1/2 κούπας λάδι
αλάτι & πιπέρι

Λειώνουμε τις πατάτες με το χέρι και όχι σε μίξερ. Όσο τις δουλεύουμε προσθέτουμε  το ψωμί, το σκόρδο, το ξύδι και το αλάτι. Όταν γίνει ένα ομοιογενές μείγμα αρχίζουμε και προσθέτουμε λάδι, λίγο - λίγο μέχρι να μας ικανοποιεί η υφή. Σκεπάζουμε τη σκορδαλία σε ένα μπωλ και την βάζουμε στο ψυγείο μέχρι τη στιγμή που θα την σερβίρουμε στο τραπέζι.

1 σχόλιο:

ακρη ελασσονας μανιταρια ελασσονας κοντοτασιος νικος είπε...

οταν τον ξαλμυριζουμε βαζουμε μεσα στο νερο μια μετρια καθαρισμενη πατατα το βραδυ .το πρωι η πατατα ειναι καφε αλλα πηρε ολο το αλατι

Το Προφίλ μας