Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

«Αυθαίρετες παρεμβάσεις»-«Να απομακρυνθεί η βρύση!

του Παν. Πλιάτσιου από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
Την άμεση απομάκρυνση της αυθαίρετης, μαρμάρινης βρύσης που έχει τοποθετηθεί στο ιερό του μητροπολιτικού ναού του Αγίου Νικολάου Κοζάνης, ο οποίος είναι χαρακτηρισμένος ως μνημείο, ζητά με επιστολή της, από τις 10 Φεβρουαρίου, η προϊσταμένη της Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Μαρία Τσιάπαλη! Η ίδια κάνει λόγο για «αυθαίρετες εργασίες» και περιγράφει την όλη εικόνα μέσα στο ιερό, κάνοντας λόγο και για άλλες παρεμβάσεις, «άσχετες με τη λειτουργικότητα του χώρου».
Το κείμενο της εν λόγω σημαντικής επιστολής προς το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου,, η οποία έχει κοινοποιηθεί και στο Δήμο Κοζάνης και, φυσικά, στη Μητρόπολη (καθώς η τοποθέτηση της βρύσης αποτέλεσε επιλογή του μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης Παύλου) έχει ως εξής



ΘΈΜΑ : Αυθαίρετες εργασίες στον ΙΝ Αγίου Νικολάου Κοζάνης

Μετά από αυτοψία που πραγματοποίησε η Υπηρεσία μας στον IX Αγίου Νικολάου Κοζάνης, διαπιστώσαμε ότι στην κόγχη του βόρειου τοίχου του ιερού τοποθετήθηκε μαρμάρινη βρύση με διακόσμηση ιχθύος. Η εν λόγω προσθήκη, η οποία έγινε χωρίς άδεια της Υπηρεσίας μας, επιβαρύνει αισθητικά και αλλοίωνει περαιτέρω το χώρο του ιερού, ο οποίος κατακλύζεται από προσθήκες επίπλων (ντουλάπες, κρυσταλλιέρα, πολυθρόνες σε αναπαράσταση συνθρόνου που καλύπτουν τοιχογραφίες, πολυτελές ντουλάπι που καλύπτει την κόγχη της Πρόθεσης όπου απεικονίζεται η Αποκαθήλωση, μπρούτζινο κάλυμμα αδιευκρίνιστης χρήσης στον ανατολικό τοίχο κ.λπ.) παντελώς άσχετων με τη λειτουργικότητα του χώρου, που αντίθετα του προσδίδουν κοσμικό χαρακτήρα.
Παρακαλούμε εντός μιας εβδομάδας από τη λήψη του παρόντος να απομακρυνθεί η μαρμάρινη βρύση από το χώρο του ιερού, γιατί η τοποθέτηση της συνιστά παράβαση των άρθρων 6 και 10 του Νόμου 3028/02 «Για την Προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

makari o kyrios pliatsos gnwstos gia tin emmoni tou enantiwn tou mitropoliti kai tis ekkliseias na epidykneie tin idia epimoni kai gia 8emata pou aforoun tous ergodotes tou to dimo kozanhs

Ανώνυμος είπε...

sxolio pou tsakizei to parapano....respect!!!

Ανώνυμος είπε...

pragmati respect 505

Το Προφίλ μας