Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

"Η Ελλάδα εχει αρχίσει να φέρνει σε τάξη τα του οίκου της"

Κλειστά κράτησε τα χαρτιά της η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, όσον αφορά στη στάση που θα κρατήσει απέναντι στην Ελλάδα, ενόψει της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. για την κρίση χρέους. Διευκρίνισε ότι το Βερολίνο δεν ζητά επιπλέον μέτρα από την Αθήνα, αλλά την τήρηση όσων έχουν συμφωνηθεί.

Μετά τη συνάντησή της με το Γιώργο Παπανδρέου απέφυγε να τοποθετηθεί ακόμη και για το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ, απόφαση που θεωρείται ουσιαστικά ειλημμένη. Δήλωσε ότι γίνονται συζητήσεις και το ζήτημα έχει τεθεί επί τάπητος, στο πλαίσιο μίας συνολικής λύσης. 

Όπως ανέφεραν νωρίτερα και στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης, με αφορμή τη συνάντηση Παπακωνσταντίνου-Σόιμπλε, θέση του Βερολίνου είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειδική μέριμνα για την Ελλάδα, αλλά ένα πανευρωπαϊκό "πακέτο" αντιμετώπισης της κρίσης. Εκτιμάται ότι πρόκειται και για πολιτικό ελιγμό, προκειμένου ό,τι συμφωνηθεί στις Βρυξέλλες να «περάσει» με λιγότερες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας. Εξάλλου, είναι νωπή η εκλογική ήττα των Χριστιανοδημοκρατών στο Αμβούργο, την οποία αναλυτές χρεώνουν στην ευρωπαϊκή κρίση.
Η Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε την Ελλάδα να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο που πορεύεται μετά την υιοθέτηση του Μνημονίου. Εκτίμησε ότι η χώρα αρχίσει να φέρνει σε τάξη τα του οίκου της, γεγονός που ο γερμανικός λαός παρακολουθεί με "ικανοποίηση". Πρόσθεσε ότι όσο αποφασιστικότερα κινηθεί σε αυτό το δρόμο, τόσο περισσότερο θα πείθονται ότι η Ελλάδα είναι αξιόπιστη και πρέπει να βοηθηθεί.
Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι είναι ένας δρόμος δύσκολος και υπάρχουν αντιδράσεις.
Από τη μεριά του, ο Γιώργος Παπανδρέου εγγυήθηκε ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει το δάνειο που πήρε.
enet

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο Γιώργος πρέπει να είναι πολύ Ντούρος. Κοιτάξτε πως ξερογλύφεται η Αγγελικούλα.

Το Προφίλ μας