Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2009

Τέσσερις (;) Δήμοι στο Νομό Κοζάνης!


από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
Σε τροχιά…διοικητικής μεταρρύθμισης κινούνται, πλέον, οι αυτοδιοικητικοί φορείς στο Νομό Κοζάνης, καθώς αφενός μεν έχει ολοκληρωθεί η περίφημη μελέτη που είχε αναθέσει η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αφετέρου δε, οριστικοποιήθηκε η ημερομηνία του σημαντικού συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ για το μείζον αυτό ζήτημα, το οποίο θα λάβει χώρα στην Αθήνα, στο διάστημα 18-20 Ιανουαρίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του ο «Πρωινός Λόγος», και η μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προκρίνει τη δημιουργία τεσσάρων Δήμων στο Νομό Κοζάνης, μια πρόταση που είναι η ίδια με εκείνη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης! Παράλληλα, υπάρχει και το σενάριο για έξι Δήμους, σε δεύτερη, όμως, πρόταση. Πάντως, χθες ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Νομού Κοζάνης και δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Σάββας Ζαμανίδης δεν αποκάλυψε το περιεχόμενο της μελέτης στους δημοσιογράφους, τονίζοντας πως θα πρέπει πρώτα αυτή να παρουσιαστεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΤΕΔΚ, ενώ σημείωσε πως «η πρόταση αποτελεί απλά μια βάση για συζήτηση και διαβούλευση». «Είναι ένα ζήτημα που μας έχει απασχολήσει πολύ καιρό και σαν ΤΕΔΚ Κοζάνης θα είμαστε έτοιμοι. Έχουμε πια και ολοκληρωμένη τη μελέτη, θα πάρουμε και τις πολιτικές αποφάσεις, αλλά θα ήθελα να σημειώσω πως δεν σημαίνει ότι η μελέτη θα είναι και η πρότασή μας», τόνισε ο κ. Ζαμανίδης. Σύμφωνα, πάντως, με τις πληροφορίες, οι τέσσερις μεγάλοι, νέοι Δήμοι θα είναι οι Κοζάνης, Εορδαίας, Βοίου και Σερβίων.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είναι σαφής ο προσδιορισμός των νέων μεγάλων Δήμων στο Καποδίστρια Νο2 για τον Νομό Κοζάνης!
Με εδρα τα ΣΕΡΒΙΑ συγκροτείται ο νέος μεγάλος δήμος που θα αποτελειται απο τα Σέρβια,Βελβεντό,Καμβούνια και Λιβαδερό!
Απο την εικόνα που υπάρχει μοναδική αντίδραση θα σημειωθεί απο το Βελβεντό, ο οποίος θέλει πάση θυσία να διατηρήσει το αυτοτελές του δήμου του!
Κάτι το οποίο, οπως εξηγούν ειδικοί του χώρου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν μπορεί να συμβεί και μάλιστα η υπαγωγη του Βελβεντού στο νέο δήμο ειναι...υ π ο χ ρ ε ω τ ι κ ή!!!!

Ανώνυμος είπε...

Telika kaneis den mas eipe ti ofelos tha exoun oi parapano dimoi apo aftes tis ypoxreotikes synenoseis.

Ανώνυμος είπε...

Ε μα βέβαια. Όνειρο- χρόνια τώρα- των Βελβεντινών είναι να τους διοικεί ένας Κοκολιός. Ηλίθιοι είναι να αρνηθούν να ενσωματωθούν στο δήμο, οι κάτοικοι του οποίου ψηφίζουν Κοκολιούς για δημαρχαίους;

Ανώνυμος είπε...

Οι δήμοι πρέπει να συννενωθούν με την προυπόθεση όμως οτι οι δημοτές τους θα συννενοηθούν πρώτα για την αναγκαιότητα επιλογής στο δημαρχιακό θώκο των άξιων και των ικανών. Αν είναι να δημιουργηθούν μεγαλύτεροι δήμοι προκειμένου τα σημερινά πολιτικά χαμαιτυπεία να εξουσιάζουν περισσότερους πολίτες και να διαχειρίζονται περισσότερα κρατικά κονδύλια τότε να μας λείπει το βύσσινο...

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΗ Η ΣΥΝΝΕΝΟΗΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ? ΣΤΑ ΚΑΦΕΝΕΙΑ ΣΤΑ ΚΟΥΡΕΙΑ Η ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΑΛΑΝΑ? ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ.....

Ανώνυμος είπε...

Η συννενόηση αγαπητέ μου μπορεί να γίνει στις κατ΄ιδίαν συζητήσεις μας, στις μικρές και μεγάλες καθημερινές μας αντιπαραθέσεις, στις αίθουσες των δημαρχιακών συμβουλίων, στις διαδικτυακές αγορές του μετα-νεωτερικού Δήμου, στους χώρους εργασίας μας..... όπου τελοσπάντων αρθρώνεται λόγος και κατατίθενται επιχειρήματα. Η νοοτροπία που διαπερνά τα λόγια σου- κατανοητή αλλά όχι και αποδεκτή- πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Ας μή γίνουμε εμείς το άλλοθι της ευτέλειας που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια στα δημόσια πράγματα του νομού μας.............

Ανώνυμος είπε...

O ιδιαίτερα ανησυχών για την...εξέλιξη της δημιουργίας των νέων 4 δήμων είναι ο δήμαρχος Βελβεντού,που διαπιστώνει εκ των έσω, οτι οι προσπάθειες του, να διατηρήσει ο Βελβεντός το ''αυτοτελές'' του δήμου, αποβαίνουν...άκαρπες!
Γνωρίζει οτι η διοικητική υπαγωγή του δήμου Βελβεντού στο Νέο Δήμο είναι αναπόφευκτη, απλά για λόγους εντυπώσεων θέλει να δημιουργεί ελπίδες
οτι ο Βελβεντός ΘΑ παραμείνει Δήμος!
Κάτι το οποίο θα υπογραμμίσει με έμφαση στο λόγο του στο Συνέδριο της ΤΕΔΚ, με την επιμονή του, οτι ο Βελβεντός..''δικαιούται'' να παραμείνει ως εχει!
Σχολιαστές των θεμάτων Τοπικής Αυτοδιοίκησης εκφράζουν την απορία τους, για την παρατεταμένη επιμονή του Δημάρχου Βελβεντού, ο οποίος πάση θυσία επιζητεί και νέα 4ετία ως δήμαρχος και ΜΟΝΟ Βελβεντού και στο πλαίσιο του Καποδίστρια Νο2!!!

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΝΕΟ ΜΑΣ ΤΟ ΛΕΤΕ Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΟ ΑΝΕΔΕΙΞΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΔΩ ΚΑΙ 2 ΜΗΝΕΣ

Μανώλης Στεργίου, Δήμαρχος Βελβεντού. είπε...

Δεν είναι μόνο ο Δήμαρχος του Βελβεντού, κύριοι, που θέλει το Βελβεντό να παραμείνει ανεξάρτητος Δήμος. Τον θέλει και το 100% των κατοίκων του, αν αυτό μπορεί να σημαίνει κάτι για σας τους βιαστικούς αλλά και σε όλους όσους διατυμπάνιζαν προεκλογικά το σύνθημα "ΠΡΩΤΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ".
Όσο για το αυριανό συνέδριο, η θεματολογία του ουδεμία σχέση έχει με τον Καποδίστρια 2, δυστυχώς, παρά την επικαιρότητα του ζητήματος. Τέλος οι ειδικοί του χώρου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δεν ξέρουμε που κατέληξαν, διότι το περιεχόμενο της καλοπληρωμένης μελέτης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δεν μας έχει ανακοινωθεί ακόμη. Προφανώς ο αναγνώστης σας των 11.49 θα έμαθε το επτασφράγιστο περιεχόμενό της από κάποιες "άλλες" πηγές. Χώρια που η μελέτη αυτή συντάχθηκε χωρίς να πατήσει άνθρωπος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στους Δήμους, χωρίς να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση και έρευνα με τους κατοίκους, τους παραγωγικούς και τους μαζικούς φορείς, χωρίς να ύπάρξει μέχρι σήμερα μια καλόπιστη συζήτηση για τα ευρήματα της μελέτης με όλες τις τοπικές κοινωνίες, χωρίς να μας ζητηθούν οικονομικά στοιχεία και στόχοι που ετέθησαν και πόσοι υλοποιήθηκαν. Η μελέτη συντάχθηκε με συπληρωμένα ερωτηματολόγια, των οποίων οι απαντήσεις είναι ταυτόσημες με τα ψηφίσματα της τοπικής κοινωνίας. Δεν θέλω να είμαι προπετής αλλά από τον τρόπο που διεξήχθη η έρευνα, διαφαίνεται και πόσο εμπεριστατωμένη θα είναι η περιβόητη μελέτη των "ειδικών". Κατά τα άλλα, εσείς που μιλάτε με τόσο θυμό εναντίον του Βελβεντού, χωρίς ποτέ κανείς μας να ασχοληθεί μαζί σας και χωρίς ποτέ να σας προκαλέσει για ο,τιδήποτε, ενώ ταυτόχρονα είχατε την διαχρονική οικονομική μας συμβολή στην τοπική οικονομία της περιοχής σας, ΣΕΒΑΣΤΕΙΤΕ επιτέλους τη βούληση της κοινωνίας μας σύσσωμης και αφείστε μας να κάνουμε τον αγώνα μας.

Το Προφίλ μας