Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Ποιμαντορική Εγκύκλιος επί τη εορτή της του Χριστού Γεννήσεως


 ΠΑΥΛΟΣ ΕΛΕΩ ΘΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ ΑΓΙΩΤΑΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΕΡΒΙΩΝ ΚΑΙ ΚΟΖΑΝΗΣ
Προς τον ευσεβή κλήρον, τούς εντιμωτάτους άρχοντας, τους γεναιωτάτους Στρατιωτικούς όλων των Σωμάτων, τους ελλογιμωτάτους εκπαιδευτικούς μας, την νεολαίαν μας, τον φιλόχριστον και φιλόθεον λαόν της αγιωτάτης Μητροπόλεώς μας. «Ευφραίνεσθε δίκαιοι, ουρανοί αγαλλιάσθε, σκιρτήσατε τα όρη, Χριστού γεννηθέντος ....» (τροπάριον αίνων εορτής Χριστουγέννων)
Αγαπητά μου παιδιά, οι καμπάνες σήμερα κτυπούν χαρμόσυνα, οι Ιεροί Ναοί μας, ολόφωτοι και καταστόλιστοι, υποδέχονται τον Θείον επισκέπτην, τον Σωτήρα του κόσμου, την προσδοκίαν των λαών! Υποδέχονται τον Μεσσίαν Ιησούν Χριστόν!
Και ενώ Εκείνος κομίζει από τον Ουρανόν «εντολήν καινήν» να αγαπάμε ο ένας τον άλλον, να θυσιάζεται ο ένας για τον άλλον, ενώ έρχεται στην γην ως άρχοντας και πηγή της ειρήνης, καθώς έψαλλαν οι άγγελοι την νύκτα της γεννήσεώς Του, δυστυχώς ούτε η αρετή της αγάπης πλημμυρίζει τις καρδιές των ανθρώπων, ούτε το αγαθόν της ειρήνης μέχρι σήμερα έχει επιτευχθεί.
Αντιθέτως, συναντούμε παντού απανθρωπιά, σκληρότητα, μίσος, κακία˙ λύκος έχει γίνει ο άνθρωπος για τον συνάνθρωπόν του. Αντί δε της ειρήνης υπάρχουν πόλεμοι, ακαταστασίες, τρομοκρατικά κτυπήματα, απαγωγές, δολοφονίες και ο,τι άλλον μπορεί να σκεφθεί και να πράξει ο άνθρωπος στον χώρον της κακίας, του μίσους και της καταστροφικής του μανίας. Και γιατί όλα αυτά; Η απάντηση είναι μία, καθαρή και κρυστάλλινη: διότι λείπει ο Χριστός, ο οποίος είναι η πηγή παντός αγαθού. Σήμερα έχει εγκαταλειφθεί ο Χριστός και οι άνθρωποι τρέχουν πίσω από τους αυτόκλητους σωτήρες! Πολλοί είναι οι Μεσσίες στους καιρούς μας, τους οποίους εμπιστεύονται οι άνθρωποι, αλλά εκείνοι τους απογοητεύουν. Δεν υπάρχει ούτε σοβαρότητα, ούτε υπευθυνότητα! Είναι λυπηρόν το γεγονός ότι το τετιμημένον δημιούργημα του Θεού, η εκλογάδα Του, η κορωνίδα της δημιουργίας, ο άνθρωπος δηλαδή, ξεχνά αχαρίστως και αγνωμόνως τον Θεόν του και προσκολλάται στον πρώτον τυχόντα, στους λαοπλάνους και όχι στον αψευδή και αιώνιον Μεσσίαν και Σωτήρα Ιησούν Χριστόν.
Έτσι επαληθεύεται διαχρονικώς ο λόγος Του, τον οποίον ακούμε την Μεγάλην Εβδομάδα: «...εμέ εγκατέλιπε, πηγήν ύδατος ζωής, και ώρυξεν εαυτώ φρέαρ συντετριμμένον...» (τροπάριον αίνων Αγ. Παθών)˙ αποδεικνύεται ακόμη διαχρονικώς και ένας λόγος του ευαγγελιστού Ιωάννου: «Μέσα στον κόσμο ήταν, ..... μα δεν τον αναγνώρισε ο κόσμος» (Ιωάν. 1, 10). Ο κόσμος στις μέρες μας σπαράσσεται, υποφέρει, ανησυχεί, αγωνιά, δεν εμπιστεύεται κανέναν και τίποτα. Σύγχυση και αμφιβολία διακατέχουν τους πάντες και τούτο είναι επόμενον, διότι «ο άρχων της ελπίδος, ο εν Βηθλεέμ γεννηθείς Ιησούς Χριστός» εκδιώχθηκε από τις καρδιές μας. Οι νέοι μας, η ελπίδα του αύριο, αισθάνονται προδομένοι από την ασυνέπεια έργων και λόγων εκείνων που υπόσχονται επιγείους παραδείσους. Ασφυκτιούν εξαιτίας της ελλείψεως πνευματικού οξυγόνου. Γίνονται, λόγω απειρίας, έρμαια της ιδιοτέλειας των λαοπλάνων και εκμαυλιστών. Παρά ταύτα, όμως, οι νέοι μας διψούν για αλήθεια και ζωή, για όραμα και ελπίδα.
Αδελφοί μου, χωρίς Χριστό όλα χάνονται: και η αγάπη και η ειρήνη και η χαρά και το χαμόγελο και η εμπιστοσύνη! Ο Χριστός είναι το φως το αληθινόν, που φωτίζει, καταλαγιάζει και καταρτίζει τις καρδιές μας. Χωρίς τον Χριστόν κυριαρχεί το σκοτάδι, η ταραχή και η απελπισία. Ας επιστρέψουμε, λοιπόν, στον Χριστό μας και ας τον βάλλουμε αρχηγόν και κυβερνήτην της ζωής μας, ώστε να μη ζούμε πια εμείς, αλλά να ζει στο πρόσωπόν μας Εκείνος (πρβλ. Γαλάτας 2,20), να γίνει Εκείνος η Ζωή μας.
Ευλογημένα Χριστούγεννα! Χρόνια πολλά! Να χαίρεστε τις οικογένειές σας και η ταπεινότητά μου να χαίρεται όλους εσάς, Με θερμές ευχές, τιμή και αγάπη εν Χριστώ τεχθέντι
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ † Ο ΣΕΡΒΙΩΝ ΚΑΙ ΚΟΖΑΝΗΣ ΠΑΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας