Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

Άμεση προκήρυξη των "Πτολεμαΐδα 5" και "Μελίτη 2"


από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ
Άμεση προκήρυξη των δύο νέων λιγνιτικών μονάδων στη Δυτική Μακεδονία, νέες προσλήψεις και μετεγκατάσταση της Μαυροπηγής και της Ποντοκώμης, ανακοίνωσε από την Κοζάνη, ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στο μεγαλύτερο ενεργειακό κέντρο της χώρας. Με αποκλειστική δήλωσή του στον «Π», ο Α. Ζερβός, αποκάλυψε ότι αλλάζει την «γραμμή πλεύσης» του προκατόχου του Π. Αθανασόπουλου. Δήλωσε κατηγορηματικά ότι «θα έχουμε αναθεώρηση και επικαιροποίηση του επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΗ. Αρχίζουμε άμεσα την επικαιροποίηση γιατί έχουν αλλάξει τα δεδομένα και πρέπει να κινηθούμε στη βάση των νέων δεδομένων. Σίγουρα πάμε για αντικατάσταση των λιθανθρακικών μονάδων. Άλλωστε αυτή είναι και η απόφαση της κυβέρνησης, με την οποία εγώ προσωπικά συμφωνώ. Επίσης, θα προκηρύξουμε το συντομότερο δυνατό, τις δύο λιγνιτικές μονάδες σύγχρονης και αντιρρυπαντικής τεχνολογίας Πτολεμαΐδα 5 και Μελίτη 2».
Στη διάρκεια επίσκεψης στη Μαυροπηγή και στην Ποντοκώμη, ο πρόεδρος της ΔΕΗ διαβεβαίωσε τους κατοίκους των δύο χωριών ότι θα προχωρήσει η συνολική απαλλοτρίωση των εκτάσεων και η μετεγκατάσταση των οικισμών». Μιλώντας μάλιστα στους κατοίκους της Μαυροπηγής σε καφενείο του χωριού, τόνισε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο: «Η άμεση προκήρυξη του σταθμού της Πτολεμαΐδας, σημαίνει ότι χρειαζόμαστε τον λιγνίτη, επομένως προχωράμε στην απαλλοτρίωση των εκτάσεων και στη μετεγκατάσταση του οικισμού». Τα αιτήματα της Μαυροπηγής έθεσε συνολικά στον νέο πρόεδρο της ΔΕΗ ο πρόεδρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος Τάσος Εμμανουήλ, ο οποίος χαρακτήρισε «θετικές» τις πρώτες εξαγγελίες, αλλά ζήτησε συγχρόνως «την επίλυση των πολλών εκκρεμοτήτων που υπάρχουν μεταξύ κατοίκων και ΔΕΗ, καθώς και τον έλεγχο για την υλοποίηση των δεσμεύσεων».
Να σημειωθεί πάντως ότι οι κάτοικοι της Μαυροπηγής και της Ποντοκώμης υποδέχτηκαν θερμά τον νέο «τσάρο» της ΔΕΗ, αν και δεν έκρυψαν την αγανάκτησή τους, για την μέχρι τώρα αφερέγγυα και αναξιόπιστη στάση της επιχείρησης». Ενδεικτική είναι η φράση ενός κατοίκου της Μαυροπηγής, ο οποίος αφήνοντας να διαφανεί μια δόση εμπιστοσύνης στον Α. Ζερβό, είπε: «Ειλικρινά θέλω να πετύχετε. Όλοι εμείς εδώ θέλουμε να σας θυμόμαστε, γι αυτό πρέπει να κάνετε κάτι για το χωριό. Έχουμε πικρή εμπειρία από τη στάση της ΔΕΗ όλα αυτά τα χρόνια, αλλά κάτι μου λέει ότι μπορούμε να πιστεύουμε σε σας». Αρκετοί ήταν οι κάτοικοι που έθεσαν μετ επιτάσεως το θέμα της ανεργίας και των προσλήψεων στη ΔΕΗ. Ο πρώην κοινοτάρχης Μαυροπηγής Αντώνης Μπάρμπας, τόνισε ότι «η μετεγκατάσταση δεν λύνει κανένα πρόβλημα αν δεν πάρετε στη δουλειά τους νέους άνεργους». Ο Α. Ζερβός απάντησε ότι «οι προσλήψεις στη ΔΕΗ γίνονται μέσω ΑΣΕΠ». Όμως διαβεβαίωσε ότι «προχωράνε στις επόμενες ημέρες οι προσλήψεις του προηγούμενου διαγωνισμού των 2.035 επιτυχόντων», ενώ διαβεβαίωσε ότι «με το νέο επιχειρησιακό σχέδιο θα υπολογίσουμε τις ανάγκες της επιχείρησης και θα προσωρήσουμε στην προκήρυξη όσων διαγωνισμών χρειαστεί».
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, είχε χτές βράδυ μία ευρεία σύσκεψη των στελεχών της επιχείρησης στο ενεργειακό κέντρο, όπου ενημερώθηκε για όλα τα προβλήματα και τις προοπτικές της κάθε επιχειρησιακής μονάδας.  Το πρωί ξεκίνησε τις επισκέψεις του από το ορυχείο Βεύης και τον σταθμό της Μελίτης στη Φλώρινα. Να σημειωθεί ότι από τη λειτουργία του ορυχείου εξαρτάται η κατασκευή της Μελίτης 2, ωστόσο η προκήρυξη του διαγωνισμού για την ανάθεση του δημόσιου ορυχείου Βεύης, έχει «κολλήσει» εδώ και χρόνια στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και της κυβερνητικής ατολμίας. Ο Α. Ζερβός διαβεβαίωσε ότι «θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τον διαγωνισμό του ορυχείου». Αμέσως μετά στον ΑΗΣ Μελίτης συναντήθηκε με φορείς της Φλώρινας, στους οποίους διαβεβαίωσε την βούλησή του για αμοιβαία συνεργασία και προώθηση όλων των ανοιχτών θεμάτων».
Το απόγευμα ο πρόεδρος της ΔΕΗ συναντήθηκε με συνδικαλιστές, ενώ αύριο στις 9.30 π.μ. θα συμμετάσχει σε ευρεία σύσκεψη φορέων, που συγκαλεί ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας. Η τριήμερη επίσκεψή του ολοκληρώνεται με περιοδεία στα υδροηλεκτρικά έργα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας