Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

«Πανεθνική συστράτευση για έξοδο από την κρίση»!


από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
«Χρειάζεται μια πανεθνική προσπάθεια, μια ειλικρινής ενεργός συστράτευση προκειμένου να αντιμετωπίσουμε, όχι απλά και μόνον το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας ή το πρόβλημα της διεθνούς οικονομικής αξιοπιστίας της χώρας, αλλά να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της εθνικής ανομίας η οποία δυστυχώς μας έχει καταβάλλει, προκαλώντας απαισιοδοξία στον ελληνικό λαό». Με τις χαρακτηριστικές αυτές φράσεις, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου από την Κοζάνη, αποτύπωσε με τα πλέον έντονα χρώματα το μήνυμα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά του ίδιου του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για την ανάγκη μιας ενεργούς προσπάθειας και συμμετοχής όλων, ανεξαιρέτως, των πολιτών και των δυνάμεων του τόπου, προκειμένου να επιτευχθεί η έξοδος από την πολύπλευρη κρίση, ειδικά στον κρίσιμο τομέα της οικονομίας.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επιτυχία των κυβερνητικών μέτρων, ενώ τόνισε, πως «η συμφωνία βασίζεται στην ανάγκη όλοι να συμβάλλουμε, για να έχουμε τη δυνατότητα όλοι να επωφεληθούμε. Αυτό ξεπερνάει και την αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος και τη ριζική τροποποίηση του ασφαλιστικού συστήματος και τη συζήτηση για τη διοικητική μεταρρύθμιση και όλα όσα λέμε για την κατάσταση στην αγορά, την πραγματική οικονομία. Είναι κάτι πολύ ευρύτερο και ο πυρήνας του ξέρετε ποιος είναι; Η αδυσώπητη σύγκρουση που διεξάγεται εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες στη χώρα μας κι αυτή κορυφώθηκε τα τελευταία έξι χρόνια, ανάμεσα στις ατυπίες, δηλαδή τις μη νομιμοποιημένες και μη θεσμοποιημένες συμπεριφορές οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές και τη θεσμοποιημένη λειτουργία του κράτους, της πολιτικής, της οικονομίας, της κοινωνίας. Αυτή η σύγκρουση μεταξύ τυπικής και άτυπης κατάστασης καθηλώνει μια χώρα με τεράστιες δυνατότητες, μια χώρα η οποία είναι σε όγκο η 30ή οικονομία στον κόσμο, μία χώρα η οποία ως άθροισμα εθνικής αποταμίευσης και εθνικών επενδύσεων είναι η 15η χώρα στον κόσμο.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πάρα πολλά προβλήματα, με προβλήματα χρόνια, διαρθρωτικά, με προβλήματα τα οποία αγγίζουν τη νοοτροπία μας και την αντίληψή μας και τις συνήθειές μας. Αλλά είναι μια χώρα με τεράστιες δυνατότητες, μια χώρα που ανήκει στο κλειστό κλαμπ των χωρών του ευρώ και στο κλειστό κλαμπ των χωρών που έχουν ένα πολύ καλό μέσο επίπεδο ζωής. Με αδικίες, με αντιφάσεις και με ανασφάλειες, αλλά πάντως πρέπει αυτή την κατάσταση να τη διατηρήσουμε ως προς τα καλά της και να την αλλάξουμε γρήγορα και ριζικά ως προς τα κακά της. Αυτό είναι το στοίχημα και θα το κερδίσουμε». 
Η «νέα εθνική κοινωνική συμφωνία» Παρόντες, μεταξύ άλλων, στη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Εθνικής Άμυνας, αλλά και στην κομματική σύσκεψη που ακολούθησε, ήταν, φυσικά, ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Ρ. Αλεξανδρής, ο γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής Κ. Κυτίδης, οι βουλευτές Αλ. Αθανασιάδης και Γ. Βλατής, όλοι οι πολιτευτές του ΠΑΣΟΚ, οι δήμαρχοι Μαν. Στεργίου, Γ. Τζέλλος και Αθ. Ματιάκης, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και δεκάδες στελέχη του τοπικού ΠΑΣΟΚ.
Ολόκληρη η σχετική αναφορά του κ. Βενιζέλου στην ανάγκη μιας νέας εθνικής κοινωνικής συμφωνίας έχει ως εξής: «Αποστολή της Κυβέρνησής μας και εντολή του ελληνικού λαού είναι να αλλάξουμε το κλίμα και αυτό μπορεί να το πετύχει η ίδια η κοινωνία εάν στο σύνολό της ενεργοποιηθεί και αναλάβει αυτή την προσπάθεια. Δεν πρόκειται για μια προσπάθεια κρατική ή κυβερνητική, ούτε για μια προσπάθεια που μπορεί να αναληφθεί μόνον από τις δυνάμεις της αγοράς.  Υπάρχουν πράγματα που ανήκουν στην ευθύνη του κράτους και άρα του πολιτικού συστήματος και πρωτίστως της Κυβέρνησης και αναλαμβάνουμε πλήρως την ευθύνη αυτού του τμήματος. Υπάρχουν άλλα τα οποία ανήκουν στην ευθύνη του κάθε πολίτη, του εργαζόμενου, του ελεύθερου επαγγελματία, του επιτηδευματία, του μικρομεσαίου. Υπάρχουν άλλα, πολύ σημαντικά, που ανήκουν στην ευθύνη του συντελεστή κεφάλαιο, της εργοδοσίας, του επιχειρηματικού κόσμου, του τραπεζικού συστήματος. Όλοι πρέπει να αναλάβουν τη δική τους ευθύνη. Και βεβαίως, πρέπει να δημιουργηθεί η αίσθηση της προσδοκίας για όλους, γιατί στόχος μας είναι να διαφυλάξουμε το επίπεδο ζωής, κυρίως των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων, να αποκαταστήσουμε τους μηχανισμούς κοινωνικής δικαιοσύνης.Αλλά δεν αρκεί να διακηρύσσουμε τα μακροπρόθεσμα μέτρα τα οποία πρέπει να προωθήσουμε και θα προωθήσουμε με γρήγορους ρυθμούς, οφείλουμε να εφαρμόσουμε και άμεσα μέτρα βραχυπρόθεσμα, ταχείας απόδοσης, προκειμένου να θωρακίσουμε τη χώρα απέναντι σε ποικίλες πιέσεις οι οποίες ξεκινούν να έχουν χαρακτήρα χρηματοοικονομικό και καταλήγουν φυσικά να έχουν όπως συμβαίνει πάντα χαρακτήρα πολιτικο-διπλωματικό. Αυτό είναι το νόημα της διαχείρισης της κρίσης και αυτό είναι και το νόημα της κυριαρχίας στις μέρες μας, η ικανότητα διαχείρισης κρίσεων και η διαφύλαξη του μεγαλύτερου δυνατού περιθωρίου διακριτικής ευχέρειας που πρέπει να έχει μια κοινωνία, ένας λαός, ένα Κοινοβούλιο, μια Κυβέρνηση που είναι δημοκρατικά νομιμοποιημένη. Αυτό είναι το βασικό μήνυμα λίγα εικοσιτετράωρα, μία μέρα για την ακρίβεια, πριν την έναρξη της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2010, που στην πραγματικότητα είναι μία συζήτηση για το πρόβλημα της χώρας, για την κατάσταση του έθνους όπως θα έλεγα με άλλη ορολογία, δηλαδή για κάτι που μας ενδιαφέρει όλους ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας, πολιτικής προτίμησης και ιδεολογικής στόχευσης». (...)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας