Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Λιγότερος λιγνίτης, περισσότερο πράσινο ρεύμα


από ΤΑ ΝΕΑ
Λιγότερες αλλά πιο «καθαρές» λιγνιτικές μονάδες θα διαθέτει η ΔΕΗ την επόμενη δεκαετία. Από τις 20 λιγνιτικές μονάδες που διαθέτει σήμερα, αρκετές θεωρείται βέβαιο ότι για λόγους παλαιότητας και περιβαλλοντικούς θα έχουν κλείσει έως τα τέλη του 2020 και από αυτές μόνο ορισμένες πρόκειται να αντικατασταθούν από άλλες, επίσης λιγνιτικές πιο σύγχρονης τεχνολογίας. Το πιθανότερο σενάριο, με βάση τις εκτιμήσεις στελεχών της επιχείρησης, είναι ότι σταδιακά και έως το 2020 η «φθηνή» εγχώρια λιγνιτική παραγωγή (όπου η ΔΕΗ κατέχει το μονοπώλιο) θα μειωθεί περίπου στο 40% της σημερινής. Από τα περίπου 5.000 ΜW σήμερα, εκτιμάται ότι θα έχει πέσει στα 3.000 ΜW το 2020.
Αναπόφευκτα, επομένως, η ενέργεια που θα καλύψει το κενό του λιγνίτη θα προέλθει από άλλα καύσιμα, δηλαδή φυσικό αέριο και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αφού λιθάνθρακας και πυρηνικά έχουν αποκλειστεί κατηγορηματικά από την κυβέρνηση. Δεδομένου μάλιστα ότι η προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας βρίσκεται στις προτεραιότητες του κ. Αρθούρου Ζερβού που ανέλαβε και επίσημα τα καθήκοντά του ως επικεφαλής της ΔΕΗ την περασμένη Τρίτη, το ερώτημα που θέτουν αρκετοί είναι κατά πόσο με την κίνηση αυτή θα ακριβύνουν τα τιμολόγια. Διότι, αφενός η «καθαρή» ενέργεια κοστίζει και, αφετέρου, το φυσικό αέριο είναι εισαγόμενο και ακριβό καύσιμο. Θα αυξηθούν τα τιμολόγια
Ούτως ή άλλως, τα τιμολόγια στο ηλεκτρικό θα αυξηθούν στο μέλλον, απαντούν οι ειδικοί (μετά το 2010 όμως, αφού για του χρόνου η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι παγώνουν). Είτε εφαρμόσουμε πράσινες λύσεις είτε τα πράγματα μείνουν ως έχουν, το ρεύμα θα κοστίζει περισσότερο τα επόμενα χρόνια. Σαφής εικόνα κατά πόσο θα επιβαρυνθούν τα τιμολόγια από την αύξηση του Τέλους ΑΠΕ που χρηματοδοτεί στην ουσία τις πράσινες επεδύσεις, δεν υπάρχει. «Εκείνο που γνωρίζουμε με ασφάλεια είναι ότι η επιβάρυνση στα τιμολόγια θα είναι πολύ μεγαλύτερη για τους καταναλωτές, αν συνεχίσουμε να αγνοούμε τις ΑΠΕ και να επιμένουμε στον λιγνίτη ως βασικό καύσιμο ηλεκτροπαραγωγής», εκτιμά η αρμόδια υπουργός Τ. Μπιρμπίλη. «Διότι από το 2013 και μετά, οπότε και καθίσταται αυστηρότερη η κοινοτική νομοθεσία για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, όλες οι επιχειρήσεις ηλεκτρισμού της Ευρώπης, όπως και η ΔΕΗ, θα μετακυλίσουν το κόστος αυτό στους λογαριασμούς, επιβαρύνοντάς τους κατά 30%-40%» σημειώνει η υπουργός.
Ο χρόνος ζωής των εργοστασίων Όσον αφορά τη ΔΕΗ, παρότι επισήμως δεν συζητείται ανοιχτά θέμα κλεισίματος κάποιων μονάδων προκειμένου να αποφευχθούν αντιδράσεις από τους συνδικαλιστές, είναι κοινό μυστικό εδώ και καιρό πως ο χρόνος ζωής 8- 10 λιγνιτικών εργοστασίων είναι μετρημένος. Για παράδειγμα, οι 4 μονάδες του Ατμοηλεκτρικού σταθμού (ΑΗΣ) Πτολεμαΐδας και οι 2 μονάδες του ΑΗΣ Μεγαλόπολης, που για λόγους ρύπανσης αναμένεται σταδιακά έως το 2020.
Οι πρώτες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση φαίνονται με την επικαιροποίηση του μπίζνες πλαν της επιχείρησης, για την περίοδο 2009- 2014. Στις προτεραιότητες του νέου μπίζνες πλαν που θα αρχίσει να καταρτίζεται αρχές του 2010, είναι η άμεση προκήρυξη των διαγωνισμών για δύο νέες λιγνιτικές μονάδες σύγχρονης και λιγότερο ρυπογόνου τεχνολογίας, στη Φλώρινα (Μελίτη ΙΙ) και την Πτολεμαΐδα (αριθμός 5). Τα τεύχη δημοπράτησης είναι έτοιμα και επίκειται μόνο απόφαση του Δ.Σ. Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο επικαιροποιείται καθώς από τα τέλη του 2007, οπότε και ανακοινώθηκε το υφιστάμενο σχέδιο, μέχρι σήμερα πολλά έχουν αλλάξει (εξοβελίστηκε ο λιθάνθρακας, η κυβέρνηση μιλάει για μεγάλη στροφή στις ΑΠΕ). Επίσης, από το νέο μπίζνες πλαν εξοβελίζεται και επισήμως ο λιθάνθρακας, αφού πλέον δεν θα υπάρχει η παραμικρή αναφορά στο εν λόγω καύσιμο. Το προηγούμενο μπίζνες πλαν που είχε συνταχθεί επί θητείας Τάκη Αθανασόπουλου και προέβλεπε δύο μονάδες λιθάνθρακα (συνολικής ισχύος 1.600 ΜW) είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση των τοπικών κοινωνιών και είχε αναγκάσει την προηγούμενη κυβέρνηση να διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται να γίνουν.
Το στοίχημα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Στις σκέψεις της νέας διοίκησης της ΔΕΗ είναι μέρος της ισχύος από λιθάνθρακα να αντικατασταθεί, στο μέτρο του δυνατού φυσικά, από μεγαλύτερη αύξηση της συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Επειδή όμως κάθε λογικός άνθρωπος αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι δυνατόν σε μια χώρα όπου εγκαθίστανται μετά βίας κάθε χρόνο λίγο πάνω από 120 ΜW αιολικών πάρκων, ξαφνικά μία και μόνο επιχείρηση, η ΔΕΗ, να αρχίσει να βάζει 200 και 300 ΜW, τα βλέμματα όλων στρέφονται προς την κυβέρνηση. Ένας τέτοιος στόχος, λένε κύκλοι της νέαςδιοίκησης, θα είναι εφικτός μόνο εφόσον αλλάξει δραστικά το σημερινό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς, κάτι που απαιτεί λήψη μέτρων από την Πολιτεία.
Ο στόχος του 2020 Σχετικά με τον στόχο των ΑΠΕ για 10.000 ΜW πανελλαδικά (έναντι περίπου 1.100 ΜW σήμερα) που έχει θέσει η κ. Μπιρμπίλη για το 2020, η επίτευξη είναι πολύ δύσκολη. Όχι μόνο γιατί μεταφράζεται σε αλλαγή νοοτροπίας του Δημοσίου, αλλά και γιατί προϋποθέτει ανάλογη αύξηση της παραγωγής από συμβατικές θερμοηλεκτρικές μονάδες. Από περίπου 10.000- 11.000 ΜW θερμικών μονάδων που έχουμε ως χώρα, θα πρέπει να φτάσουμε τουλάχιστον τα 16.000- 17.000 ΜW. Και αυτό γιατί η παραγωγή των ΑΠΕ δεν είναι προβλέψιμη, καθώς δεν παρέχουν ενέργεια επί 24 ώρες καθημερινά. Έτσι, για λόγους ασφαλείας, η ανάπτυξή τους πρέπει να συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση της παραγωγής ενέργειας από θερμικούς σταθμούς. Σύμφωνα με τον κανόνα, για κάθε 10 νέα ΜW αιολικών, πρέπει να εγκαθίστανται 8 νέα ΜW θερμικών, ενώ για κάθε 10 νέα ΜW φωτοβολταϊκών, η αναλογία πέφτει στα 3 νέα ΜW θερμικών (η ηλιοφάνεια είναι πιο προβλέψιμη από ό,τι η ένταση του ανέμου). Δεδομένου ότι οι σχετικές επενδύσεις θα γίνουν σε σταθμούς παραγωγής με φυσικό αέριο, γίνεται προφανές ότι δημιουργείται πεδίον δόξης λαμπρόν για τη δραστηριοποίηση ιδιωτών επενδυτών.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είδες η ΔΕΗ?

Ανώνυμος είπε...

Εμείς δυστυχώς μάθαμε να καταναλώνουμε και μάλιστα φτηνά. Η πράσινη ενέργεια είναι πανάκριβη. Η ενέργεια που μαζεύει ένα φωτοβολταϊκό σε ένα χρόνο ισοδυναμεί με ένα κουβά (σκαπτικού) κάρβουνο. Για να συνεχίσουμε λοιπόν να τρώμε χάμπουρκερ και να πίνουμε coca cola η μόνη λύση είναι τα πυρηνικά εργοστάσια. Ψεύτης να βγω, αργά ή γρήγορα θα τα βάλουμε στην παραγωγή ή θα εισάγουμε φτηνό ρεύμα από τα πυρηνικά εργοστάσια των άλλων (Βουλγαρία Τουρκία)

Το Προφίλ μας