Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

8.000.000 ευρώ θα κοστίσουν οι παρακάμψεις

από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Εξι Ελβετοί αλπινιστές που κλήθηκαν ειδικά για τα Τέμπη πρόκειται να αναρριχηθούν σήμερα στην επικίνδυνη πλαγιά του Κισσάβου (200 μ. πάνω από το μοιραίο σημείο) προκειμένου να αποφανθούν για την κατάσταση των πρανών και να προτείνουν λύσεις. Τα συμπεράσματά τους, μαζί με αυτά ξένων και Ελλήνων επιιστημόνων, θα συμπεριληφθούν στο πόρισμα που θα καταθέσει η «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α. Ε.» τις επόμενες ημέρες στο υπουργείο Υποδομών. Από τη μέχρι τώρα έρευνα οι ειδικοί εκτιμούν ότι «πρόκειται για γεωλογικό φαινόμενο, σχετιζόμενο με τις ισχυρές βροχοπτώσεις στην περιοχή των Τεμπών, το οποίο συνεχίζεται».
Με δεδομένο ότι η αποκατατάσταση θα διαρκέσει εβδομάδες, η περιφέρεια Θεσσαλίας προχώρησε χθες στην εκπόνηση συγκεκριμένου επιχειρησιακού σχεδίου για τους τρεις οδικούς (παρακαμπτήριους) άξονες, διάρκειας τουλάχιστον έως 40 ημερών. Στο σχέδιο συμμετέχουν 700 άτομα και στόχος του είναι η διευκόλυνση των οδηγών και η ενίσχυση της οδικής ασφάλειας. Το ελληνικό Δημόσιο καλείται τώρα, όπως προκύπτει και από τις ανάγκες του σχεδίου, να ενισχύσει με οχτώ εκατ. ευρώ τις τρεις περιφέρειες της χώρας (με έξι εκατ. τη Θεσσαλία και με δύο Δυτική και Κεντρική Μακεδονία) για να καλύψει την παρελκυστική πολιτική που εφάρμοσαν οι πολιτικοί εκπρόσωποί του στη δημιουργία ενός εναλλακτικού οδικού δικτύου για την περιοχή των Τεμπών. Τα εξ ανάγκης έργα βελτίωσης και η μεγάλη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού (Αστυνομία, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ) από την περασμένη εβδομάδα, που επίσης συνεπάγεται τεράστια έξοδα, θα μπορούσε -όπως επισημαίνουν δήμαρχοι και φορείς της περιοχής- να είχαν αποφευχθεί αν τα προηγούμενα χρόνια τα αιτήματά τους είχαν γίνει αποδεκτά. Ο Δήμος Ελασσώνας, που αυτές τις μέρες έγινε ο «κόμβος» βορρά - νότου, είχε ζητήσει προ 30ετίας την κατασκευή περιφερειακής - παρακαμπτήριας οδού που αν σήμερα υπήρχε θα έλυνε το πρόβλημα της κυκλοφοριακής συμφόρησης.
Σε μια περίοδο που τα ταμεία του κράτους «καίγονται» για περιστολές δαπανών, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών αλλά και οι υπηρεσίες των τριών περιφερειών «τρέχουν και δεν φτάνουν» ζητώντας επιπλέον κονδύλια για να καλύψουν τις ελλείψεις σήμανσης και βελτίωσης οδοστρώματος στις δύο παρακαμπτήριες οδούς, ενώ και οι τρεις νομαρχίες (Λάρισας, Πιερίας και Κοζάνης) «προσεύχονται» να μην προκύψει τις προσεχείς ημέρες κακοκαιρία με χιόνια, διότι ο κίνδυνος να κοπεί ολοκληρωτικά το οδικό δίκτυο της χώρας στα δύο είναι ορατός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας