Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Το σενάριο χρεοκοπίας του… ευρώ!





από το www.sofokleous10.gr
Ακραία σενάρια χρεοκοπίας της… νομισματικής ένωσης αρχίζουν να διακινούνται στους διεθνείς οικονομικούς κύκλους, με αφορμή τις οξύτατες πιέσεις και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος της ελληνικής οικονομίας, καθώς μάλιστα στην επόμενη συνάντησή τους οι τραπεζίτες του «ιερατείου της Φραγκφούρτης» έχουν σε ψηλή θέση της ημερήσιας διάταξης το «ελληνικό πρόβλημα».
Ο πανίσχυρος διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Γιόζεφ Άκερμαν, δεν δίστασε, όπως σημειώνει το Spiegel σε εκτενές χθεσινό άρθρο του, να μιλήσει ανοικτά για τους σοβαρούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη, αν καταρρεύσει κάποια από τις περιφερειακές οικονομίες της νομισματικής ένωσης. Μικρές χώρες με μεγάλα χρέη μπορούν να προκαλέσουν σοβαρούς κλυδωνισμούς στην Ευρωζώνη, τόνισε ο Άκερμαν, κάνοντας λόγο για «ωρολογιακές βόμβες που δεν έχουν αποσυνδεθεί» και κατονομάζοντας ευθέως την Ελλάδα, ως σοβαρή απειλή για το οικοδόμημα του ευρώ. Στις 17 Δεκεμβρίου, οι κεντρικοί τραπεζίτες που θα συγκεντρωθούν στην Φραγκφούρτη θα κληθούν να δώσουν τη δική τους απάντηση ακριβώς σε αυτό το πρόβλημα, γνωρίζοντας ότι αυτό που φαινόταν σαν ένα ακραίο σενάριο όταν «στηνόταν» το οικοδόμημα της νομισματικής ένωσης, σήμερα δεν φαίνεται εξίσου απίθανο:
- Μέχρι τον Οκτώβριο, η μοναδική «ωρολογιακή βόμβα» της Ευρωζώνης ήταν η Ιρλανδία, που εμφάνιζε έλλειμμα 12% του ΑΕΠ φέτος και τεράστια αύξηση χρέους. Οι τραπεζίτες κατάφεραν να αποσυνδέσουν αυτή τη βόμβα αρκετά έγκαιρα: με σκληρές πιέσεις στην κυβέρνηση του Δουβλίνου, έγιναν δεκτές πρωτοφανείς περικοπές δαπανών στον προϋπολογισμό του 2010, που ικανοποίησαν τους τραπεζίτες και τις αγορές (μείωση δαπανών κατά 4 δις. ευρώ, με περικοπές μισθών και δαπανών κοινωνικής προστασίας).
- Μετά την αποκάλυψη του πραγματικού ελλείμματος της Ελλάδας, που ξεπερνά και το ιρλανδικό φέτος, φθάνοντας στο 12,7% του ΑΕΠ, οι τραπεζίτες της Φραγκφούρτης περίμεναν ανάλογη «θεραπεία-σοκ» και για την ελληνική οικονομία. Όμως, η κυβέρνηση ως τώρα αρνείται να εφαρμόσει το ιρλανδικό μοντέλο, τα μέτρα προσαρμογής που προτείνει αμφισβητούνται από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης και ήδη με τη χθεσινή υποβάθμιση από την Fitch η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της Ευρωζώνης με πιστοληπτική αξιολόγηση κάτω από την κορυφαία κλίμακα «Α».
- Το Spiegel δεν διστάζει να περιγράψει το σενάριο μιας χρεοκοπίας στην Ελλάδα: η χώρα θα χρειασθεί να αντλήσει 25 δις. ευρώ το 2010 για να αποπληρώσει δάνεια που λήγουν και, αν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει αυτό το ποσό από την αγορά, θα υποχρεωθεί να κηρύξει στάση πληρωμών.
Η πρώτη χρεοκοπία στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με την εξέλιξη αυτού του σεναρίου, θα δώσει το έναυσμα για κερδοσκοπικές επιθέσεις στα ομόλογα και άλλων ασθενών, περιφερειακών οικονομιών, διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και στη σταδιακή διάλυση της νομισματικής ένωσης. «Ας πάνε στο ΔΝΤ»! Οι τραπεζίτες της ΕΚΤ δεν είναι σαφές αν έχουν κοινή γραμμή για το χειρισμό μιας τέτοιας κρίσης: σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι «σκληροί» της Μπούντεσμπανκ δεν θέλουν ούτε να συζητήσουν το ενδεχόμενο διάσωσης της Ελλάδας, για να μη δοθεί το σήμα σε όλες τις περιφερειακές οικονομίες, ότι μπορούν να ξοδεύουν ασύστολα και να στέλνουν το λογαριασμό στην Γερμανία. Άλλωστε, εκτιμούν ότι η νομισματική ένωση είναι αρκετά δυνατή, για να αντέξει τις πιέσεις μιας χρεοκοπίας μικρής χώρας, η οποία θα κληθεί να αναζητήσει βοήθεια, όπως κάθε άλλη χώρα, από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Στην πραγματικότητα, όμως, όπως τονίζουν οι περισσότεροι αναλυτές, ούτε οι τραπεζίτες της ΕΚΤ θα ήθελαν να δώσουν λάθος «σήματα» στις αγορές και να προκαλέσουν τους κερδοσκόπους να δοκιμάσουν τις αντοχές και άλλων χωρών, αποκομίζοντας στην πορεία κέρδη δισεκατομμυρίων από τα στοιχήματα κατά της Ευρωζώνης και δοκιμάζοντας με ακραίο τρόπο τη συνοχή της. Άλλωστε, όταν υπήρξε και πάλι κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας, στις αρχές του έτους, το «δράμα» έληξε με τη γνωστή δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, ο οποίος αρνήθηκε μεν την έκδοση ευρωομολόγων για το δανεισμό όλων των χωρών, αλλά ξεκαθάρισε ότι όποια χώρα βρεθεί σε κίνδυνο θα υποστηριχθεί από τις άλλες. Το πιθανότερο είναι, λοιπόν, ότι κατά το κρίσιμο τρίμηνο που ακολουθεί, μέχρι να εγκριθεί από τις Βρυξέλλες το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η νέα αναταραχή στους κόλπους της Ευρωζώνης θα λήξει με μια συμφωνία στήριξης της Ελλάδας, με αρκετές υποχωρήσεις και από την ελληνική κυβέρνηση. Η κυβέρνηση θα καταθέσει ένα αρκετά αυστηρό Πρόγραμμα Σταθερότητας και θα προχωρήσει πιθανότατα στην κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2010, για να επιβεβαιώσει την αποφασιστικότητά της να μειώσει το έλλειμμα, έστω και αν αποφύγει να εφαρμόσει κατά γράμμα την «ιρλανδική συνταγή».
Σε αντάλλαγμα, η ΕΚΤ θα καταστήσει και πάλι σαφές στην αγορά, ότι όσοι επιμείνουν στις κερδοσκοπικές επιθέσεις στα ελληνικά ομόλογα τελικά θα «κάψουν τα δάχτυλά τους». Επενδυτικός τραπεζίτης του Λονδίνου που μίλησε στο Spiegel άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι σε αυτό ακριβώς το σενάριο «ποντάρουν» και οι μεγάλοι «παίκτες» του Σίτι. Σήμερα, τόνισε, «ποντάρουμε» στο σενάριο της πτώσης των τιμών των ελληνικών ομολόγων και περιμένουμε την κατάλληλη στιγμή για να αρχίσουμε πάλι να αγοράσουμε. Όπως εξηγεί με αρκετό χιούμορ, προεξοφλώντας την παροχή στήριξης από την ΕΚΤ, «όταν κάποιος χρωστάει 1.000 δολάρια έχει ο ίδιος πρόβλημα, ενώ όταν χρωστάει 10 εκατ. δολάρια το πρόβλημα το έχει η τράπεζά του». Και στην προκειμένη περίπτωση, το πρόβλημα το έχει η ΕΚΤ…
Σχόλιο ai-vreS: Αυτά είναι τα κατορθώματα της κυβέρνησης του Καραμανλή....

19 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η ξεφτίλα είναι όλων μας και όχι της Κυβέρνησης που έφυγε.

Ανώνυμος είπε...

makari na teliosi kai h EE kai to EYRO

Ανώνυμος είπε...

ΣΧΟΛΙΟ AIVRES: ΑΥΤΆ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

ΕΓΩ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ

Ανώνυμος είπε...

Ορθή επανάληψη

Εγώ θα ήθελα να προσθέσω και των άλλων κυβερνήσεων

Ανώνυμος είπε...

10:48
Μπορείς να εξηγήσεις γιατί πρέπει να τελειώσει το Ευρώ;

Ανώνυμος είπε...

Ακόμα κυκλοφορούν Νεο-Δημοκράτες με το κεφάλι ψηλά; Δεν ντρέπονται λίγο; Για τους παράγοντες μιλάω. Και όχι για τους απλούς ψηφοφόρους!

Ανώνυμος είπε...

Gelao me tis ores giati epali8eyode ta osa anefera sto parel8on, akou sxolio tou Ai-vres ''ayta einai ta katorthomata tis kivernisis Karamanli'' Pada ta idia ginode i mia kibernisi rixni stin ali to fortio kai aytou tou idous oi sxoliasmoi ginode gia esoteriki katanalosi, kai paratiro oti to apotelesma einai pada to idio: o politis ta plironi ola. pos ginete arage ayto?

As sobareytoume ligaki, sas roto kiroi tou blog mipos eiste meros aytis tis esoterikis katanalosis?


an nai peste fanera eimaste Pasokoi me tasi pros ta aristera.

akou sxoliasmos !!!!!

Koroideyete tin noimosini ton neon?

Ανώνυμος είπε...

Ολα τα θέματα 4.08 τίθενται εις Δημόσιαν Διαβούλευσιν, για την ενημέρωσιν της κοινωνίας, η οποία και γνωρίζει τας λεπτομερείας που αναγονται επί ενός επικείμενου-υπο ψήφιση Νόμου και εκφέρει την γνώμην της!
Γιατί σας ανησυχεί και είσθε εν...απορία, οτι οσα εδω διατυπώνονται γίνονται δια εσωτερικήν κατανάλωσιν!
Διατυπώνονται ευθέως και ευθαρσώς αι Γνώμαι ΟΛΩΝ και υπάρχει Δημοκρατικός Διαλογος, με κανόνες ευπρέπειας και αλληλοσεβασμού!
Απορρίπτονται οι υβριστικοί διάλογοι διαφόρων κλπ.
Εδω, ολοι είναι Πασοκ και ασπάζονται μετά ιερότητος της αρχές του Κινήματος, οπως αυταί καταγράφονται εις την Ιστορικήν διακήρυξιν του Κινήματος τη 3η Σπετέμβρη 1974!
Ουδείς υποτιμά την νοημοσύνην ουδενός....
Καιεαν εσείς...4.08- επιζιτείτε να προκαλέσετε χλευασμόν, μπορείτε να το κάνετε...αλλού!!!

Ανώνυμος είπε...

Pali na gelaso me aresi i ka8areyousa xeris iparxoune arketa programmatakia pou kanoune tin aytomati metatropi se ka8areyousa, malon den katanoisate ta osa elex8isan apo pleras mou, kante ena re-paly kai edo eimaste pali.

Yg: sas protino na meletisete tin Marxistiki 8eoria oson afora tin litourgia ton MME, exi endiaferon.

ai-vreS είπε...

Απορία: Η λειτουργία των ΜΜΕ γιατί θα πρέπει να μας απασχολεί;
Αφού δεν είμαστε ΜΜΕ.

Ανώνυμος είπε...

Asxete pali se peponoflouda epeses pigene kai diabase dikaio MME kai des pou anikei to istologio sou,
to na exis ena blog kai na kanis colopy-paste (antigrafi kai epikolisi) oli tin 8ematologia tis ka8imerinotitas, ka8os kai epilextiki kritiki se arthra ta opia exode se anti8esi me ton logo iparxis ayto tou blog de simenei oti gnorizis kai apo MME

Ανώνυμος είπε...

Εσύ παράξενε γιατί γράφεις με Λατινικούς χαρακτήρες τα Ελληνικά; Μήπως φοβάσαι την ορθογραφία;

Ανώνυμος είπε...

ti na kanoyme exo pesi kai ego 8ima tis Diamadopoulou pou 8eli na 8espisi san deyteri glosa tin aggliki, gia ayto grafo, toylaxiston den petao kolokotroneous san kai sena Faltsea, apo to kafe tis xaras !!!!

Ανώνυμος είπε...

9:43, Εγώ ο 11:53 δεν είμαι ο Καθαρευουσιάνος. Είμαι ένας επισκέπτης που δυσκολεύτηκε από την γραφή σου. Αυτά που γράφεις δεν είναι Αγγλικά. Είναι η γλώσσα των ανορθόγραφων.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΘΑΡΕΥΟΥΣΙΑΝΕ ΒΑΖΕ ΕΝΑ ΨΕΥΔΩΝΥΜΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΣΕ ΜΠΕΡΔΕΥΟΥΝ.

Ανώνυμος είπε...

Ka8areyousiane oi latinikoi xaraktires pou xrisimopio einai ta legomena greekglish, to paradexome einai i katadia mas, einai i flosa tou chat sto idernet pano se ayto exi sti8i olokliri politiki kai diplomatia pou odigi stadiaka stin omogenopoiisi ton gloson, katalabenis ti 8elo na sou po? Ta greekglish tinoun na ginoune mastiga, 8ima aytis tis mastigmas eimai kai ego, na proxoriso kai alo ston stoxasmo mou? Mexri tora oloi xerame oti i dislexia ofilotane se ena megalo pososto se klironomikous paragodes, simera mporoume na poume me akribia oti i dislexia apoxtiete kai edidra ka8oristika to peribalon sto opio zoume. Otan mia zoi spouzazis mesa se aggliki bibliografia, otan anagazese na milas agglika kai stin ka8imerinotita sou, to apotelesma einai to exis, na sou feygoune latinika grammata sti sidaxi mias ellinikis protasis xaraktiristo einai to (Χ) ανι για (Ξ) το (ps) anti gia (Ψ) kai pola alla. Den exo spoudasi psixologia alla ego etsi to blepo to olo 8ema.


Yg: Sas exo brei ego psebdonimo: ΦΑΛΤΣΕΑΣ (apo to kafe tis xaras)!!!

Ανώνυμος είπε...

Τα greeklish δεν είναι υποχρεωτικά στα chat. Εγώ και εκεί γράφω με Ελληνικούς χαρακτήρες. Αλλά άλλο στο chat που γράφονται συνήθως λίγες λεξεις και άλλο σε ένα μεγάλο κείμενο. Προσπάθησε να γράφεις στη μητρική σου γλώσσα ακόμα και αν υπάρχουν οι άλλες δικαιολογίες. Όσο για την ορθογραφία αν κάτι δεν ξέρω το δοκιμάζω στο word που έχει ορθογράφο.
Υ.Γ.1. Εσένα για να σε ξεχωρίζουμε, λέω να σε λέμε Τρελαντώνη αφού σου αρέσει το καφέ της Χαράς.
Υ.Γ.2. Εγώ δεν γράφω ποτέ στην καθαρεύουσα.

Ανώνυμος είπε...

Den xero ean o xaraktirismos os faltseas apey8inotane se esena ego to egrapsa gia ayton pou pio pano egrapse se ka8areyousa, eisai esi aytos?

Ανώνυμος είπε...

Όχι εγώ δεν είμαι ο καθαρευουσιάνος. Εδώ είμαι Δημοτικιστής. Δηλαδή γράφω έτσι όπως μιλώ.

Το Προφίλ μας