Η θέση Κούπα στο όρος Πάικο του Κιλκίς, στη μεθόριο μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, είναι το νοτιότερο σημείο της Ευρώπης, στο οποίο εντοπίσθηκε τον περασμένο μήνα η σπάνια ποικιλία μανιταριού daedaleopsis septentrionalis («δεδάλωψη»). Η «δεδάλωψη» είναι ένα είδος που ευδοκιμεί μόνο στη βόρεια Ευρώπη (ειδικά στις σκανδιναβικές χώρες) και καρποφορεί πάνω σε νεκρούς κλώνους σημύδας, του χαρακτηριστικού θάμνου με τον λευκό κορμό και τα κρεμαστά κλαδιά.Ο μανιταροσυλλέκτης Γιώργος Κωνσταντινίδης από τα Γρεβενά βρήκε έναν και μοναδικό κορμό σημύδας σε δάσος και πάνω του μερικά κομμάτια από «δεδάλωψη».Το σπάνιο αυτό είδος, που στην Ινδία το αλέθουν και το εισπνέουν για την ανακούφιση συμπτωμάτων του ίκτερου, θα παρουσιαστεί, μεταξύ άλλων θεμάτων, στην 7η Πανελλήνια Γιορτή Μανιταριού που θα γίνει σήμερα και αύριο στους Φιλιππαίους Γρεβενών.
Ξένοι«Στην εκδήλωση θα πάρουν μέρος 50 μανιταρόφιλοι από την Κάτω Ιταλία και για πρώτη φορά θα έρθουν συνάδελφοι από την Κύπρο που συνέστησαν πρόσφατα σύλλογο με την προτροπή ενός ιερέα, του πατέρα Σάββα. Κάθε πρωί θα γίνονται επιδείξεις ανεύρεσης τρούφας από τρουφοσυλλέκτες και τα ειδικά εκπαιδευμένα τρουφόσκυλα, ενώ στους προσκεκλημένους θα προσφέρεται μανιταρόσουπα και μανιταρόπιτες», είπε στο «Εθνος», ο κ. Κωνσταντινίδης. Καθημερινά θα δίνονται διαλέξεις για τα μανιτάρια,, τη μανιταροφιλία, τη μανιταρογνωσία, τα δηλητηριώδη είδη, ενώ αντικείμενο συζήτησης θα είναι η ιστορία ενός κτηνοτρόφου από την Κόνιτσα Ιωαννίνων, ο οποίος παρατήρησε τους τελευταίους μήνες πως τα αιγοπρόβατά του συνήθιζαν να πηγαίνουν σε μια συγκεκριμένη περιοχή, να σκάβουν τη γη και να τρώνε κάποια μαύρα κομμάτια. Οταν με πολύ κόπο κατάφερε να βγάλει από το στόμα ενός τράγου το μαύρο κομμάτι και να το δείξει σε φίλους του, διαπίστωσε με έκπληξη ότι ήταν μια ποικιλία επίγειας τρούφας, το τρίτο είδος σε εμπορική αξία.
«Φέτος υπάρχουν πολύ μεγάλες ποσότητες επίγειας τρούφας θερινής σε ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα, αλλά ο κόσμος δεν το γνωρίζει και αυτή αποτελεί μια νοστιμότατη τροφή για τα ζώα», σημείωσε ο κ. Κωνσταντινίδης. Η τρούφα αποτελεί μια εναλλακτική, δυναμική καλλιέργεια και μόνο στον Νομό Γρεβενών υπάρχουν τρεις μεγάλες καλλιέργειες, που όμως θα δώσουν προϊόν σε τέσσερα χρόνια. Προς το παρόν υπάρχουν μόνο δύο καλλιέργειες στο Αγρίνιο και στην Πελοπόννησο και το ενδιαφέρον κυρίως νέων παραγωγών αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο.
ΦΙΛΙΠΠΑΙΟΙ Επίσκεψη σε παραμυθένιο περιβάλλονΟι μανιταρόφιλοι που συναντώνται στους Φιλιππαίους Γρεβενών θέλουν να συγκροτήσουν πανελλήνια ομοσπονδία και ζητούν να δημιουργηθεί ένα νομικό πλαίσιο με μέτρα προστασίας των άγριων μανιταριών, προκειμένου να σωθούν τα είδη τους. Η 7η Πανελλήνια Συνάντηση Μανιταριού θα γίνει στις κατασκηνώσεις των Φιλιππαίων Γρεβενών σε ένα παραμυθένιο περιβάλλον, σε υψόμετρο 1.400 μέτρων, που σύμφωνα με μελέτες διαθέτει ένα από καλύτερα μικροκλίματα του κόσμου.
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στον αρχαιολογικό χώρο «Καστρί» από την αρχαιολόγο Ελ. Ανθυμίδου και στη Βάλια Κάλντα από τον δασολόγο κι υπεύθυνο του Εθνικού Δρυμού, Γ. Τζατζάνη. «Οσοι έρθουν θα μάθουν πολλά πράγματα γύρω από το μανιτάρι, αλλά αυτό που πάντα λέμε είναι ότι δεν πρέπει κανείς να βγει στο βουνό για να μαζέψει άγρια μανιτάρια, αν δεν είναι σίγουρος ότι μπορεί να ξεχωρίζει τα δηλητηριώδη από τα μη δηλητηριώδη. Επίσης απαγορεύεται η συλλογή άγριων μανιταριών για εμπορία και η καταστροφή της φύσης με οποιονδήποτε τρόπο για τη συλλογή μανιταριών», τόνισε ο κ. Κωνσταντινίδης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου