Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 11 Αυγούστου 2009

7η Πανελλήνια Γιορτή Μανιταριού 21-23 Αυγούστου στα Γρεβενά

Για 7η χρονιά μανιταρόφιλοι από την Ελλάδα, την Κύπρο, τις ελληνόφωνες περιοχές της Grecia Salentina (Ιταλία) και από άλλες χώρες της Ευρώπης, αναμένεται να συγκεντρωθούν στα Γρεβενά, για να ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες, να δοκιμάσουν μανιταρογεύσεις και να απολαύσουν τις φυσικές ομορφιές της Πίνδου. Η Γιορτή θα γίνει για πρώτη φορά στις κατασκηνώσεις "Κουρούνας", στους Φιλιππαίους Γρεβενών, αφού ο προηγούμενος χώρος αποδείχτηκε μικρός μπροστά στον όγκο των επισκεπτών που κάθε χρονιά μεγαλώνει.
H Πανελλήνια Γιορτή Μανιταριού είναι το κορυφαίο γεγονός μανιταροφιλίας και μανιταρογνωσίας στη χώρα μας και αποτελεί κατά κοινή ομολογία ένα τριήμερο εκδηλώσεων με μοναδικό χρώμα. Η Γιορτή σχεδιάζεται από τους Μανιταρόφιλους Δυτικής Μακεδονίας, χρηματοδοτείται από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Γρεβενών και υλοποιείται με την εθελοντική προσφορά εργασίας των μανιταρόφιλων κυρίως από τη Δυτική Μακεδονία άλλα και από άλλες περιοχές.
Κάθε βράδυ, περισσότεροι από 5.000 επισκέπτες κατακλύζουν το χώρο των κατασκηνώσεων και συμμετέχουν στα δρώμενα, κάτω από μαυρόπευκα, σε υψόμετρο 1400 μ., σε ένα παραμυθένιο φυσικό περιβάλλον που, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες που έγιναν στις αρχές της δεκαετίας του 80, διαθέτει ένα από τα καλύτερα μικροκλίματα στον πλανήτη. Στο χώρο της Γιορτής λειτουργούν ταβέρνες, αναψυκτήριο, καφενείο, τσιπουράδικο, παιδότοπος, εργαστήρι μυκητογνωσίας, παζάρι τοπικών προϊόντων με έμφαση στα μανιταροπροϊόντα, τα έργα τέχνης με θέμα το μανιτάρι και τα προϊόντα μικροτεχνίας με θέμα το μανιτάρι, έκθεση φωτογραφίας, έκθεση βιβλίου και το περίπτερο των Μανιταρόφιλων Δυτικής Μακεδονίας. Φέτος, η γιορτή είναι αφιερωμένη στα τοπικά προϊόντα.
Στη διάρκεια της μέρας οι επισκέπτες και οι κατασκηνωτές μπορούν να απολαύσουν τις φυσικές ομορφιές της περιοχής (δάση, ποτάμια, γεφύρια, καταρράκτες) και να ενημερωθούν από το δασολόγο–υπεύθυνο του Εθνικού Δρυμού της Βάλια Κάλντα Γιάννη Τζατζάνη, να ξεναγηθούν στον αρχαιολογικό χώρο "Καστρί" από την αρχαιολόγο Ελένη Ανθυμίδου, να κάνουν αναρρίχηση, τοξοβολία ή ποδήλατο βουνού, να πάρουν μέρος στην αναζήτηση και συλλογή μανιταριών στα κοντινά δάση, να παρακολουθήσουν επίδειξη ανεύρεσης τρούφας από τους τρουφοσυλλέκτες Παναγιώτη Παναγιωτίδη και Γιώργο Σέτκο με τα εκπαιδευμένα τρουφόσκυλά τους, να παρακολουθήσουν σεμινάρια και συναυλίες.
Οι μικροί επισκέπτες μπορούν να γεμίζουν ευχάριστα τη μέρα τους στο φυσικό περιβάλλον αλλά και στον παιδότοπο, παίζοντας και δημιουργώντας με χρώματα, πινέλα, πηλό, βιβλία και επιτραπέζια παιχνίδια, να διασκεδάσουν στο τραμπολίνο ή να πάρουν μέρος στα δρώμενα και στις δραστηριότητες που φέτος σχεδίασαν η Λίτσα Μήττα (υπεύθυνη παιδικής βιβλιοθήκης) και η Δήμητρα Κατσαρού (Msc φιλόλογος - συγγραφέας παραμυθιών).
Όπως κάθε χρόνο, η είσοδος και η κατασκήνωση είναι ελεύθερη, ενώ σε όλους τους επισκέπτες προσφέρεται δωρεάν μανιταρόσουπα και μανιταρόπιτα.
Πρόγραμμα:
Παρασκευή 21/8/2009
19.00: Π. Διαμαντόπουλος: "10 χρόνια ΜΔΜ"
19.30: Α. Παπαδημητρίου: "Δηλητηριώδη μανιτάρια"
Απόγευμα: Muzica, σχήμα κρουστών
Βράδυ στην κεντρική εξέδρα:
21.00-23.00
Λωξάνδρα Μουσικές της Σμύρνης
23.00-00.30 Baildsa band
Μεσάνυχτα γύρω απ' τη φωτιά: Γρεβενιώτικη παρέα
Σάββατο 22/8/2009
18.00: Γ. Κωνσταντινίδης: "Μανιταροφιλία-Μανιταρογνωσία"
19.30: Μ. Χαραλαμπίδης: "Γαστρονομική Εγνατία"
Απόγευμα: Κρουστομάνια σχήμα κρουστών
Βράδυ στην κεντρική εξέδρα
21.00-23.00: Tamburellisti di Torrepaduli Μουσική και χορός με τους Γραικάνους της ελληνόφωνης Grecia Salentina
23.00-00.30: Global Vibe, Reggae ήχοι και ρυθμοί
Μεσάνυχτα γύρω απ' τη φωτιά: Manitarock
Κυριακή 23/8/2009
Απόγευμα: Κρουστόφωνο σχήμα κρουστών
21.00-22.30: Heritage, hard rock σχήμα από την Άρτα
22.40-23.40: Everflow, heavy metal μπάντα από την Πτολεμαΐδα
23.50-01.00: Mania, Γρεβενιώτικο rock συγκρότημα
www.manitari.gr την είδηση την είδαμε στο greveno

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας